Meimaand Coeliakiemaand! Vooral op sociaal media is er veel aandacht voor ons deze maand. Albert Heijn besteedt er aandacht aan, zowel online als in de winkel. Dat is mooi. Hoe meer mensen weten van deze irritante ziekte hoe beter. Hoe meer aandacht, hoe meer kennis, hoe meer begrip! Vandaag schrijf ik dus niet alleen voor ons, maar meer nog voor onze omgeving. Wat moet je doen en vooral laten als je iemand op visite krijgt voor een feestje, verjaardag of gewoon zomaar op de koffie. Lees mee in help er komt een coeliaak op mijn feestje.
Wat moet je vooral wel doen
Wil je een klein beetje weten hoe het zit met ons, lees je in, lees mijn blogs of desnoods die van een ander en check internet voor recepten, als je dat aandurft. Er staat op internet best veel informatie over coeliakie en wat we wel en niet mogen. Ik som het nog even op. Wij mogen geen gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen en deze blijven ook tijdens een kook- en bakproces aanwezig. Je kookt ze dus niet dood, zoals wel eens wordt beweerd. Dat betekent dat wij dus geen tarwe(bloem) gerst(emout), spelt, rogge, kamut, couscous en bulgur mogen. Deze granen komen voor in pasta, brood, toastjes, crackers, koek, cake en taart. Beetje jammer dus als je een feestje geeft, geen taart! Maar dat is niet alles. Gluten zitten ook vaak verstopt in producten, waar je niet zo snel aan denkt. Ze worden dan gebruikt als bind- of vulmiddel in salades, sauzen, soepen (bouillonblokjes), bewerkt vlees, beleg, chips, snoep, chocola en ijs. Ook een beetje jammer op een feestje. Haver is een geval apart. Er bestaat glutenvrije haver, maar ook daar doe je mijn darmen geen plezier mee. Maar dat is per persoon verschillend. Denk in ieder geval niet klakkeloos: Haver mag! Nee, alleen glutenvrije haver in sommige gevallen.
Wat mag er wel?
Oké, dat mogen we dus allemaal niet. Wat mogen we dan wel? Normale chips in de rode zak (geen Pringels), popcorn zonder gekkigheid, tortillachips (lees de ingrediënten) kaas en sommige worst,onbewerkte vis en vlees, rauwkost en fruit, rijsttoastjes, quinoa, rijst glutenvrij gebak, sorbet- of roomijs zonder frizzels en kruimels, sommige amandelkoekjes (let op de ingrediënten), Jelly Beans en mij doe je een enorm plezier met de oranje Tony! Gooi ik wel nog even wat roet in het eten. Pas op met te veel lactose. De meeste coeliaken hebben ook een lactose-intolerantie en mogen dus niet te veel zuivel (ijs, kaas, room). Ik ben fan van Appie, want die heeft op veel producten duidelijke glutenvrije en lactosevrije logo’s.
Wat moet je vooral niet doen?
Zeggen: Dan neem je maar een wijntje! Eten is een sociale bezigheid en onlosmakelijk verbonden met feestjes. Wij voelen ons vaak al bezwaard, zeker bij mensen die we niet zo goed kennen. Wat mij overigens wel opvalt, is dat mensen die je nader staan er vaak ingewikkelder over doen, dan bijvoorbeeld die lieve buurvrouw of vriendin die je bijna nooit spreekt. We willen ook best zelf iets meenemen, als jij het echt lastig vindt. Zeg dat dan ook gewoon, dan denken wij met je mee. Pak het ook niet meteen groots aan. Dat is zonde. Een feestje is prima om mee te beginnen. Dat uitgebreide drie gangen diner of walking diner, doen we de volgende keer wel. En last but not least, voel je niet in je eer en goede naam aangetast als wij besluiten om niet naar jouw feestje te komen. Die beslissing op zich is al moeilijk genoeg.
Gouden tips
Heb je je ingelezen en overlegd? Dan is het tijd voor de boodschappen. Misschien handig om de spulletjes die je voor je glutenvrije bezoek wil kopen, eerder in te kopen. Dat scheelt stress bij de grote verjaardagsboodschappen. Loop eens langs het glutenvrije schap in jouw supermarkt. Er komt steeds meer gelukkig! Probeer maar eens van de gewone producten of je de ingrediëntenlijst kan ontcijferen. De allergenen staan met een beetje mazzel dik gedrukt. Vraag bij de bakker of hij speciaal glutenvrij gebak heeft. Let er wel op dat je als je iets bij de bakker bestelt of koopt, het gebak apart wordt ingepakt van ander gebak en laat dit gebak thuis ook ingepakt tot je visite er is! Dit heeft te maken met kruisbesmetting.
Kruisbesmetting het onzichtbare gevaar
Helaas worden sommigen van ons al ziek van een kruimel. Zit er iemand met zijn paprikachips hand in het bakje gewone chips, dan is deze chips niet meer glutenvrij. Ga je tijdens het feestje de glutenvrije gerechtjes klaarmaken, was dan eerst je handen. Maak dit klusje af en ga pas daarna met het glutenvolle gedoe aan de gang. Zet de glutenvrije gerechtjes in aparte bakjes bij je visite neer en informeer de andere visite wat dit is en waarom dit speciaal voor je glutenvrije vriendinnetje is. Heb je een kinderfeestje met allemaal graaiende kinderchips handen, dek dan de schaaltjes maar af (ja, heel ongezellig).
Toch iets niet goed gegaan?
Tjsa, dat kan gebeuren. Geen paniek, wel naar. We zullen niet stikken zoals iemand met een pinda allergie. Dat is van een andere orde. Hebben we per ongeluk iets binnen gekregen wat toch niet glutenvrij was, zitten we een paar uur later op de pot en kunnen we daar echt heel ziek van zijn! We will let you know. Althans ik wel. Ik hoop dat ik je met dit blog Help er komt een coeliaak op mijn feestje op weg heb geholpen.
Wil je meer weten over coeliakie en hoe je hiermee als naaste om moet gaan. Let me know. Ook als je bijvoorbeeld een kinderfeestje of partijtje geeft en er komt een kindje met Coeliakie! Stuur me maar een e-mail. Of check mijn blogs op www.yacinthapex.nl/blog.