Onrust door coeliakie vermijd je met deze 10 tips

Ik las het toevallig weer een paar keer deze week in diverse groepen. De onrust in het lijf en je hoofd als je de diagnose net hebt of nog in de race bent voor een diagnose. Wat gaat er veranderen? Hoe ga ik straks mijn sociale leven inrichten? Wat mag ik wel en wat vooral niet? Naar welke winkels moet ik? Als ik het zelf al zo moeilijk vind, hoe maak ik het dan begrijpelijk voor mijn familie en vrienden? Vandaag deel ik 10 tips voor een glutenvrij leven zonder onrust door coeliakie.

Haal je informatie

Allemaal hele belangrijke en logische vragen waarop het antwoord komt, echt. Met de tijd vind je de antwoorden, zelf of met behulp van een gespecialiseerde diëtiste (er is een leuke met een eigen Facebook pagina), websites, Facebookgroepen, de NCV, door het lezen van bijvoorbeeld mijn blogs of door hulp in te roepen van iemand die je hiermee helpt als je het gevoel hebt dat je het niet alleen kunt.

Iemand die je begrijpt en verder helpt

En dat is helemaal niet erg! Echt niet. Een coach geeft je net een andere richting, een andere kijk, andere inzichten hoe je om kunt gaan met deze verandering. Er zijn heel veel verschillende coaches, er is er altijd een die past bij jou en je levensvisie. En het mooie, de antwoorden zitten in jouzelf. Een coach helpt ze je vinden. Ik coach op 4 dimensies die overeenkomen met de 4 energieën in je lichaam. Ik kijk niet alleen naar de fysieke en emotionele, maar ook naar je mentale en spirituele kant. En ja, iedereen heeft die laatste, ook al denk je van niet. Vind je mindfulness vaag en heb je geen rust voor meditatie. Believe me!

Leren zien wat er wel kan

Een coach helpt je vooruit te kijken, hoe mooi achteruit ook was. Of misschien was het juist niet mooi. Was je veel ziek, had je vage klachten en komt de diagnose als een rust. Maar ook dan heb je te maken met die immense verandering. Het glutenvrije dieet. Misschien kijkt hij je als een draak in de ogen, misschien ook niet. Dat verschilt heel erg per persoon en daarom heeft de een wel behoefte aan dat steuntje en doet de ander het helemaal zelf. Gelukkig zijn we allemaal mensen met andere behoeftes en wensen!

Etiketten en boodschappen doen

Wat veel mensen in het begin wel veel gemeen hebben is het gevoel van onrust. Een onbestemd gevoel omdat er nu eenmaal veel gaat veranderen. Etiketten lezen en ingrediënten begrijpen, boodschappen doen. Eten is nu eenmaal een eerste levensbehoefte en behalve dat een snel patatje of tosti in de stad in het begin niet vanzelfsprekend meer is, duurt boodschappen doen de eerste weken beduidend langer dan voorheen. Hier 10 tips voor een glutenvrije leven van de ervaringsdeskundige.

Tip 1

Neem de tijd. Ga je halsoverkop de winkel in dan kom je er gegarandeerd oververhit uit. Om 6 uur nog even snel naar de winkel rennen is geen goed idee.

Tip 2

Maak een lijstje en zoek eventueel vooraf online op of iets wel of niet mag.

Tip 3

Eet gevarieerd, vooral veel vers voer en onbehandeld vlees of vis (zonder laagjes paneer etc.). Aardappelen en rijst mag altijd en er is veel glutenvrije pasta verkrijgbaar. Benieuwd naar de rest van de 10 tips voor een glutenvrij leven? Lees snel verder.

Tip 4

Vermijd in het begin halffabricaten, pakjes, zakjes en “alleen nog … toevoegen” gedoe. Coeliakie zonder gedoe is de volgende stap.

Tip 5

Steek je licht eens op bij het glutenvrije schap. En laat je verwonderen over wat er gelukkig inmiddels wel allemaal voor beschikbaar is.

Tip 6

Heb je binnenkort een verplicht uitje met je werk of privé? Neem contact op met de locatie over de mogelijkheden. Wees voorbereid!

Tip 7

Zorg goed voor je lijf en luister ernaar, beweeg en drink veel water, je lijf moet ontgiften. Dit kan maanden duren, dus heb geduld. Neem rust als je lichaam daarom vraagt.

Tip: 8

Praat erover met familie en vrienden en met collega’s als je bijvoorbeeld altijd samen luncht. Dat creëert bij hen bewustwording en bij jou acceptatie. Benieuwd naar de rest van de 10 tips voor een glutenvrij leven? Hier zijn er nog 2.

Tip 9

Wees lief voor jezelf, neem de tijd te wennen aan de nieuwe situatie. Niet alleen je lijf heeft aandacht nodig. Geef je hoofd de ruimte om te verwerken. Dan keert de rust terug.

Tip 10

Te onrustig voor tip 9? Luister dan eens naar een focus meditatie. Ik heb er een voor je op Soundcloud. Ook toegankelijk voor nuchtere mensen! Nieuwsgierig? Stuur me een berichtje, dan stuur ik je de link.

Meer informatie

Niet genoeg aan deze 10 tips voor een glutenvrij leven? Wil je meer tips en adviezen of nieuwsgierig naar het coachingstraject? Neem contact op, ik vertel je er graag meer over. Je kunt via de site een gratis Lichtpuntje boeken. Of lees bij de testimonials over mijn tevreden klanten.

Laat een reactie achter