10 coeliakie ergernissen

10x zeg dit maar liever niet tegen iemand met coeliakie

Door Zij van Glutenvrij

Ondanks dat er gelukkig voor ons mensen met coeliakie veel meer te krijgen is de laatste jaren, loop ik soms toch ook echt nog tegen dingen aan. Juist daar waar je medewerking en begrip verwacht, stuit je op onkunde of erger, onwil. In de privé- en familiesfeer, maar ook bij bedrijven die zouden moeten weten hoe het hoort. Ik weet eigenlijk niet wat me meer irriteert, die mensen ‘dichtbij’ die het niets interesseert of juist die horecagigant die doet of zijn neus bloedt. In dit blog mijn grootste 10 coeliakie ergernissen. Heb jij ergernissen? Let me know.

1. Gluten intolerant? Oh, dus je mag geen…(suiker, rijst, aardappels etc.)

De bedoeling is natuurlijk goed, je denkt mee of hebt ergens de klok horen luiden, of iets gelezen maar het niet goed onthouden. Is niet erg, je doet je best en in de privésfeer is dat ook best logisch. We kunnen niet verwachten dat iedereen weet wat glutenvrij inhoudt. Maar een restaurant wat dan verbaasd reageert als je zegt dat je wel aardappels of rijst mag, maar bijvoorbeeld niets uit de frituur als daar de bitterballetjes in hebben gedreven, dan ga ik daar gewoon niet eten. Foute boel en een indicatie dat ze er geen snars van snappen. Gluten zitten in graanproducten zoals tarwe, gerst, haver, spelt, kamut en rogge. Dit was nummer 1 van de 10 coeliakie ergernissen. Nu nummer 2.

2. Dus je bent allergisch voor gluten?

Uh, nee. Ik ben allergisch voor mensen die mijn auto-immuunziekte een allergie noemen. Ja, het bekt lekker en kan soms helpen om gedaan te krijgen wat je wil: glutenvrij eten. Maar nogmaals het is een auto-immuunziekte, net als bijvoorbeeld suikerziekte. En de meeste Coeliaken kampen met meerdere van dit soort fijne ziektes. Coeliakie komt zelden alleen.

3. Je wordt toch niet ziek van een kruimel?

Ja, helaas wel! En nee, ik zwel niet op, zoals iemand met een pinda allergie, die op 10 meter zit van iemand die een nootje eet. Dat is heel iets anders. Maar een kruimel kan je darmen al irriteren en aantasten. Als we kruimels blijven eten, wordt het vanzelf een boterham. En misschien merken we die ene keer niets van die ene kruimel, toch beschadigt de reactie van je lichaam op die kruimel je darmen. Mensen met Coeliakie hebben een verhoogde kans op darmkanker.

4. Gluten, die kook je er toch uit?

Was het maar waar mensen. Dan zouden we al het heerlijke glutenvolle lekker dood koken. Heel erg niet waar. Dit geldt overigens niet voor gedestilleerde dranken. Die zijn namelijk wel glutenvrij. Maar dat is een heel ander proces en niet te vergelijken met het koken van pasta.

5. Iets met kruisbestuiving ofzo

Kort lesje bio. Kruisbestuiving is de bestuiving tussen bloemen en bijen. Waar wij het over hebben is kruisbesmetting. Een listig dingetje in ons geval. Het gebeurt bijvoorbeeld als je een glutenvrij hapje in het frituurvet gooit waar net een glutenvolle bitterbal in heeft gedreven. Of als je je duur gekochte glutenvrije waar aanraakt met je glutenvolle ongewassen broodhanden. Of als je glutenvrije pasta afgiet in een vergiet waar net glutenvolle pasta in heeft uitgelekt. Voorkomen dus! Altijd. Want ja, ook van een kruimel worden we ziek, weet je nog? Punt 3.

6. Lipgloss met gluten? Niet!? Wel?

Ja hoor en tandpasta, haarlak, shampoo, bodylotion het kan overal inzitten. Ook in medicijnen en vitaminepreparaten. We flikkeren het overal in als bind- en vulmiddel. So beware!

7. Het is wel gedoe, hoor!

Ja, dat weet ik. Jij doet het één keer voor mij, ik doe dit elke dag. Ik weet ook wel dat het gedoe is. Maar heel feestelijk klinkt het niet. Zeg dan liever dat je nu weet wat een ingrijpend ding dit is.

8. Dan neem je maar een wijntje! (ook niet voor de grap)

Ja, het is gedoe. Nee, het is niet feestelijk als je niets mag van wat anderen wel mogen. Maar je er vanaf brengen met dit soort teksten, dan ben je mijn vriendin niet meer. Ik heb een lijn getrokken. 3 jaar heb ik het nu, je zou beter moeten weten inmiddels of je er in ieder geval een keer verdiept in kunnen hebben door mijn blogs te lezen in plaats van ze alleen maar te liken.

9. Ik zou het niet kunnen!

Ik ook niet, maar ik moet. En zie, ik ben 3 jaar verder en ik ben er nog. In de wetenschap dat ik nooit meer: echt lekker brood zal proeven; een oliebol bij een kraam kan halen; een broodje kroket bij Dungelman zal eten; snel naar de snackbar kunnen; denken: “Ik koop/eet/neem daar wel wat!”

10. Je neemt het nogal strikt

Ja! Lees al het bovenstaande en je weet waarom. Het is geen dieetwens, maar een dieetmoetje. Niet voor de lijn, maar voor het leven. En voor dit soort mensen schrijf ik dus blogs over mijn 10 coeliakie ergernissen.

Gelukkig wordt er ook geleerd van ons. Het feestje van omaoma in het verzorgingstehuis, waar ik voor de zekerheid achteraan had gebeld, vorige week, was voor mij toch een klein succesje, met een glutenvrij (weliswaar zeer lactosevol) gebakje en een paar simpele maar heerlijke hapjes bij de borrel. Wat dan wel weer irriteerde is de lauwe reactie van de cateringdame, die ik hartelijk dankte voor de goede zorgen.”Ja nou, oké!”

Meer weten over coaching en wie ik ben?

Heb jij coeliakie en kun je wel een zetje in de goede richting gebruiken, zodat je minder vaak tegen dit soort ergernissen aanloopt? Lees hier meer over mijn coachingtraject Help ik heb coeliakie. Als coeliakiecoach help ik je graag op weg.

Laat een reactie achter