3 tips bij diagnose coeliakie latere leeftijd

3 tips bij diagnose coeliakie op latere leeftijd

Door Zij van Glutenvrij

Als coach zit ik natuurlijk vol met tips en adviezen voor als je, net als ik op latere leeftijd de diagnose coeliakie krijgt. Coeliakie (glutenintolerantie) is levenslang, helaas. Althans, vooralsnog is er geen medicijn. Alleen het glutenvrije dieet biedt voorlopig soelaas. In dit blog deel ik 3 tips bij de diagnose coeliakie op latere leeftijd.

Tip 1

Ervan uitgaand dat de diagnose gesteld is door een Maag-Lever-Darm arts (MLD) vraag een verwijzing voor een dexascan, oftewel een botmeting van de heup. Zeker voor vrouwen boven de 30 jaar geen overbodige luxe. Ikzelf bleek al osteoporose te hebben van het jarenlange calcium tekort dat was ontstaan door de Coeliakie. Bij een dexascan meten ze de botdichtheid van de heup. Hieraan is te zien in welke mate er botontkalking aanwezig is. Op basis hiervan kan een behandelplan worden opgesteld. Ik had al jaren last met hardlopen van mijn knieën, enkels, rug en heupen. Met een jaarlijks calciuminfuus is dit nagenoeg verdwenen. Meer lezen over coeliakie en botontkalking doe je hier. 

Tip 2

Vraag een verwijzing naar een gespecialiseerde diëtiste. Alleen zij weten precies wat wij wel en niet mogen. Zij kunnen bepalen of je met het nieuwe dieet aan je dagelijkse portie, vezels, vitaminen en mineralen komt. Want het is nogal een aanpassing. Vooral op sociaal gebied. Je eetpatroon zal veranderen en dat niet alleen. Het kost tijd en energie om je lijf te laten helen en om niet alleen zelf vertrouwd te raken met het glutenvrije dieet, maar ook je naasten hiertoe de kans te geven. Hoe het glutenvrije dieet impact heeft op je leven lees je onder andere in mijn eerdere blog hierover.

Tip 3

Haal adem, je hebt (eindelijk) die diagnose. Al dan niet langverwacht of volkomen onverwacht. Zoals ik…Mijn bakkersleven ging op zijn kop, mijn kookwereld stond stil. Maar ik heb het ook gered. Met het helen van mijn lichaam heelde ik ook mijn geest. Want ja, het heeft impact, maar je leert ermee omgaan. Hoe je dat doet? Door goed naar jezelf te luisteren, naar je intuïtie, lief voor jezelf te zijn en in de eerste plaats een tijdje aan jezelf te denken. Je fysieke energie te verdelen, het een plaatsje te geven mentaal en emotioneel en je sociale energie eens tegen het licht te houden. Het is een proces van accepteren en leren vertrouwen op jezelf, je lichaam en anderen. Anderen die het beste met je voor hebben, die voor je klaarstaan, voor je willen koken, met jou boodschappen willen doen. 

Ik hoop dat je iets kunt met deze 3 tips voor diagnose coeliakie op latere leeftijd. Het is niet niks. Ik help je er graag verder mee. Speciaal voor mensen met coeliakie en die de ziekte op latere leeftijd krijgen maakte ik het Help ik heb coeliakie traject. Meer weten, neem een kijkje op mijn site of boek een gratis Lichtpuntje.

Laat een reactie achter