tips back to school met coeliakie

5 tips back to school met coeliakie


Het zit er weer op onze glutenvrije onbezorgde vakantie in Italië. Volgende week gaat ook onze regio weer naar school. Misschien gaat jouw kindje voor het eerst naar school met de diagnose coeliakie, of naar het KDV of BSO. Best spannend. Hoe ga je dat doen, uitleggen en een beetje ontspannen loslaten? In dit blog deel ik 5 handige tips en gratis glutenvrije checklists voor back to school met coeliakie.

Tip 1 Glutenvrij trommeltje

Als eerste raad ik je aan om een trommeltje, mandje of doosje te maken voor jouw kind. Hierin kun je wat kleine traktaties doen als er een keer iets getrakteerd wordt dat jouw kind niet mag hebben. Dit is trouwens ook een gouden tip voor kinderen met andere allergieën. Maar het is natuurlijk zaak dat je de juf en de klas (lees ouders) bewust maakt van coeliakie en de dieetwens glutenvrij. En lieve mensen, dat kan echt, bij mijn dochter in de klas is bijvoorbeeld het hele kerstdiner glutenvrij. Hoe we dat voor elkaar gekregen hebben?


Tip 2 Spreekbeurt in de klas

Hou een spreekbeurt over coeliakie of als je kind daar nog te klein voor is, doe het dan samen. Hiervoor zijn via de NCV ook handige materialen en boekjes te krijgen. Echt mega spannend of niet zo’n goede spreker? Laat dan de NPO uitzending van Klokhuis zien over coeliakie. Heel duidelijk voor bijna alle leeftijden. Door open en eerlijk te vertellen wat er wel en niet kan, creëer je meer bewustwording en hoeft er ook niet gek over gedaan te worden.


Tip 3 Formulieren invullen

Wij moeten elk jaar voor onze dochter opnieuw formulieren invullen met contactgegevens van familie en huisarts. Hierop geven wij ook aan dat zij coeliakie heeft en wat dit inhoudt in het kort. Ook handig namelijk voor de organisatie van schoolreisjes en kamp.

Tip 4 Gratis checklists

Op mijn website vind je een bundel gratis checklists in PDF formaat. Eerder waren al deze checklists los te downloaden, maar ik vond het handiger om ze te bundelen in een pakket. Je kunt dan zelf kijken welke je wil gebruiken. Er zijn verschillende checklists, over kruisbesmetting en het op orde maken van je huishouden als je pas de diagnose hebt. Er zijn checklists voor feestjes en barbecues, voor Sinterklaas en Sint Maarten. Maar voor deze back to school periode is het heel handig om de kaartjes te downloaden, Ik heb coeliakie en Dit lust ik graag. Korte handige kaartjes die je kunt
printen, invullen en afgeven op school of aan vriendjes. Meer info nodig, print dan ook de checklist dieetwens glutenvrij. Die is heel handig voor bijvoorbeeld dat kerstdiner of Koningsontbijt.


Tip 5 Ontspan

Als je er alles aan gedaan hebt voor jezelf en je kind, vertrouw dan op een goede en positieve uitkomst. Bijsturen kan altijd, op je hoede ben je toch wel. Het hangt natuurlijk wel een beetje af van de leeftijd van je kind en of ze bijvoorbeeld nog brood van de grond eten op het KDV of zoiets. Ik ben
blij dat ik die periode niet gekend heb. Oudere kinderen weten zelf best goed wat ze wel en niet mogen, vertrouw daar op! Hoe je leert ontspannen met deze ziekte? Daarvoor deed ik voor de vakantie een Coeliakie Challenge op Facebook met heel wat enthousiaste deelnemers. Omdat er zoveel waardevolle informatie in deze Challenge is gedeeld, heb ik besloten de groep open te laten. Je kunt je aanmelden voor de groep Ontspannen leven met Coeliakie en alle werkboeken downloaden en de live terugkijken. Vind jij of je kind het superspannend deze periode, weet dan dat er prachtige natuurlijke etherische oliën zijn van doTERRA ter ondersteuning. In de speciale kidslijn zitten bijvoorbeeld Brave en Stronger. Ik vertel je er graag meer over op mijn website.


Meer informatie

Wil je meer weten over het werk van Zij van Glutenvrij, kijk dan eens op mijn site. Naast blogs verzorg ik lifecoaching en voedingsbegeleiding als voedingsdeskundige. Ik hoop dat ik je met dit blog met 5 tips voor back to school met coeliakie op weg heb geholpen voor een ontspannen glutenvrije (nieuwe) periode. Heb je vragen, je kunt altijd een gratis Lichtpuntje van een half uur boeken. Je vraagt hem aan via de website.

Laat een reactie achter