Een heikel onderwerp, de menopauze of de overgang. Er is al zoveel over gezegd en over geschreven en op alle fronten is er ook van alles van en over te vinden. De mooiste uitspraak vind ik, “word je menopauze de baas”. Laat hem niet met jou weglopen! In dit blog deel ik 5 tips word je de overgang de baas.
Opvliegers
Kijk je toevallig de serie Oogappels? Moeder Merel, niet heel sympathiek, krijgt in de serie te pas en te onpas opvliegers. Ze wordt er zo gek van dat ze zelfs in haar BH met haar dossiers staat te wapperen in een half open kantoor(tuin). Herkenbaar? Dan weet je dat het is begonnen…deze periode heet eigenlijk de peri menopauze of de overgang. Je bent namelijk pas echt in de menopauze als je een jaar niet meer menstrueert. Het is een soort tweede puberteit of zoals een mid-life crisis bij mannen. Je bent door de overgang heen als alle klachten zijn verdwenen, dat heet post menopauze.
Genetisch bepaald
Bij de ene vrouw begint het eerder dan bij de andere, dit is voor een deel genetisch bepaald. Sommige vrouwen voelen de eerste tekenen vanaf hun 35e, andere pas tegen hun 50e. De tekenen zijn ook verschillend, waar de een al last krijgt van botten en gewrichten, krijgt de ander als eerste opvliegers of een andere huid, of je menstruatie wordt onregelmatig.
Hormonale processen
Het zijn in ieder geval allemaal tekenen van de overgang, die hormonaal gestuurd worden. Maar wist je dat je overgang niet alleen maar een verandering in je geslachtshormonen is. Juist niet, vandaar dat je minder snel afvalt, sneller aankomt, sneller moe bent, meer last ervaart van stress. Dit zijn allemaal hormonale processen die op elkaar inwerken.
Met voeding en gezonde leefstijl kun je die processen goed ondersteunen. Als bijna afgestudeerd voedingsdeskundige en lifecoach deel ik graag mijn 5 meest favoriete tips om je overgang de baas te worden.
Tip 1 Eet gezond en gevarieerd
Beetje een dooddoener, maar nee chips en fastfood gaan je niet helpen. Je lijf heeft namelijk in deze tijd minder suiker nodig. Je stofwisseling wordt namelijk langzamer mede door het afnemen van je geslachtshormonen. Als je je eetpatroon daar niet op aanpast, merk je dat in je gewicht, dat toeneemt. Wil je lekker blijven eten, zorg dan voor voldoende beweging. Zo verbruik je toch de ingenomen calorieën. Weet dat door het afnemen van je hormonen, je spiermassa zich gaat omzetten in vet. Nog iets om rekening mee te houden in je eetpatroon. Je hormoonhuishouding heeft baat bij veel groenvoer, noten en zaden, ijzer, calcium en volkoren producten. Neem af en toe iets lekkers, maar niet als beloning. Voor een beloning verwijs ik je naar tip 5. Naast gezond eten en bewegen is het heel belangrijk om goed te blijven drinken, minimaal 1,5 liter water per dag. Lekker met een druppel etherische citroenolie.
Tip 2 Neem supplementen of een etherische olie
In plaats van dat je boos bent op dat veranderende lijf kun je het ook koesteren. Het heeft je misschien wel de mooiste kinderen gegeven, mannen en minnaars die je lijf begeerden, een strakke kont of pronte borsten. Ja, dat gaat veranderen en dat lijf kan daar best wat hulp bij gebruiken. Om je metabolisme op gang te houden raad ik het gebruik van de supplementen van doTERRA aan, zoals het LifeLongVitality Pack (vitamines, mineralen en omega 3) aangevuld met Bone Nutritient voor sterke botten en Mito2Max voor optimale energievoorziening vanuit de cellen. Etherische olie werkt namelijk direct in onze cellen. Zij hebben de mooie eigenschap de cel binnen te kunnen dringen om daar zijn werk te doen. Verder start ik zelf elke dag met een groot glas water met citroenolie om te ontgiften, neem ik als ik lekkere trek krijg een druppel Smart & Sassy. Deze krachtpatser houdt je metabolisme in bedwang en is een natuurlijk plasmiddel. Handig, want ja je houdt in de overgang ook vocht vast. Om mijn hormoonsysteem te ondersteunen neem ik af en toe een paar dagen Zendocrine. Het zorgt voor reiniging van vrije radicalen en giftige stoffen. Heilzaam voor een gezonde lever dus. Meer hierover bij tip 4. Als laatste adviseer ik ClaryCalm of Balance. Ter ondersteuning van een blij en vrij gemoed alsof je nog jong en onbezonnen bent. Maar dan veel wijzer natuurlijk! Lees nog even door want de 5 tips je overgang de baas, gaat nog verder.
Tip 3 Vermijd Stress
Stress legt zo’n beetje een bom onder alles en zorgt dat je cortisol levels te hoog zijn en blijven. Als deze levels niet dalen door constante stress gaan er allerlei andere processen scheef lopen in het lijf, zoals de productie van insuline (zie tip 1) en je schildklier hormoon. Je schildklieren zorgen voor een groot deel voor je metabolisme maar ook voor je warmtehuishouding (hallo opvliegers!). Vermijd dus stress en volg de tips 3 en 4 om dit te ondersteunen.
Tip 3 Zorg voor voldoende slaap
Tijdens je slaap heeft je lichaam de tijd om te resetten. Morgen is er weer een nieuwe dag. Elke 24 uur werken je organen op bepaalde tijdstippen van de dag om van alles te verwerken, voeding, stress, emoties etc. Zijn er bepaalde tijden waarop je wakker ligt, dan is er vast iets met een van jouw organen aan de hand. De uitdrukkingen ‘iets op de lever hebben’ of ‘pislink zijn’ slaan niet voor niets op je organen. Kom je slaap te kort, dan gaat je lichaam weer cortisol aanmaken, waardoor je trek krijgt want je suikerbehoefte stijgt daarmee ook! Ga je ’s avonds laat snacken en filmpjes kijken dan maakt je lichaam geen serotonine en melatonine aan. En dat zijn dan juist weer de ontstress en slaaphormonen. Op tijd het mandje in dus. Heb je al last van nachtelijke opvliegers of nachtzweten? Neem een eigen laken, zeg vaarwel tegen je gedeelde dekbed en zorg voor een handdoek bij je bed.
Tip 4 Vermijd schadelijke stoffen (letterlijk en figuurlijk)
Schadelijke fysieke stoffen zijn slecht voor het lichaam. Ze zitten vaak in verkeerd voedsel en drank natuurlijk. Dit heeft direct effect op onze hormoonhuishouding. Eet je zo biologisch mogelijk en onbewerkt dan ben je goed op weg. Maar denk ook eens aan de mentale schadelijke stoffen. Maak eens een lijstje voor jezelf, met wat er voor jou eigenlijk in het leven niet goed voelt. Wat moet er altijd wat je niet wilt? Kun je dit veranderen?Maak ook een lijstje met wat er goed voelt en wat je vooral wilt blijven doen en aandacht wil geven! Nu is de tijd om ermee aan de slag te gaan. Zie tip 5.
Tip 5 Ontspan en doe leuke dingen
Ontspanning is net als rust van wezenlijk belang voor een stabiele hormoonhuishouding. We kunnen namelijk altijd aanstaan, maar zoals ik schreef dan gaat je cortisol nooit meer omlaag en je snackbehoefte dus ook niet. Altijd aanstaan was misschien ooit de bom, maar geloof me het legt juist een bom onder je gezondheid, zowel mentaal als fysiek! Zorg dus af en toe voor een adempauze, met meditatie, yoga, mandala kleuren, wandelen in de natuur of wat jij maar leuk vindt en waar jij energie van krijgt. Wil je een keer een meditatieve oefening proberen? Check dan even mijn SoundCloud profiel.
Ik hoop dat je iets gehad hebt aan deze 5 tips je overgang de baas. Wil je meer weten over voeding tijdens de menopauze en welke hormonen een rol spelen bij overgewicht? Laat het me weten, dan kunnen we een gratis Lichtpuntje boeken! Ook als je meer wilt weten over het gebruik van etherische oliën in het dagelijks leven, met of zonder menopauze. Meer info op mijn website.
Voor nu take care en Stay Light.