7 glutenvrije tips onderweg

7 coole glutenvrije tips voor onderweg

Deze week krijg je van mij 7 tips glutenvrije tips voor onderweg voor een onbezorgde autoreis op weg naar je vakantiebestemming. Ik ga er voor het gemak vanuit dat je naar een bestemming reist waar het glutenvrij goed toeven is, zodat je alleen hoeft te zorgen voor genoeg glutenvrij spul voor onderweg. Ga je bijvoorbeeld naar Frankrijk, dan moet je je auto of caravan volladen met van alles, alhoewel ik heb gehoord dat ze ook daar aan het leren zijn, behalve de chefs in de restaurants dan! Dus als je niet uit eten wil, is ook Frankrijk best een optie.

Zoals jullie weten gaan wij naar Italië, daar schreef ik al verschillende blogs over. Je leest ze op mijn blogpagina. Maar met de auto kun je ook naar Spanje, Engeland, Scandinavië, Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland, of all the way naar Turkije. Of je blijft in de buurt, Nederland of België. Lekker met de auto vrij gaan en staan waar je wil, rusten wanneer het uitkomt, geen uren opgepropt in het vliegtuig. Je eigen tijd indelen, vroeg op pad of juist wat later op de dag. Met de auto kun je het allemaal zelf invullen. En om je een onbezorgde reis te bezorgen is een beetje plannen wat je gaat eten wel handig.

Tip 1: Plan je reis

Ga je ver, bedenk dan hoelang het rijden is en hoeveel dagen de reis zal duren. Daarvan hangt af wat je moet meenemen aan eten en hoe lang het goed moet blijven.

Tip 2: Zoek vooraf hotels voor onderweg

Geen caravan, bedenk dan van te voren waar je gaat stoppen voor de nacht en wat de mogelijkheden zijn voor het diner en ontbijt. Je kunt tegenwoordig van alles googlen en ook hotels met glutenvrije opties zijn goed te vinden.

Tip 3: Durf te vragen

Heb je een leuk onderkomen gevonden voor de nacht, vraag voor de zekerheid na of het restaurant open is op de dag van aankomst, wat de mogelijkheden precies zijn en ook wat er aan ontbijt geserveerd wordt. Is het karig, kun je je voorraad uitbreiden voor onderweg.

Tip 4: Bereid je voor

Als je naar een land gaat waar je de taal niet spreekt, neem een dieetverklaring mee (op de site van de NCV te krijgen als je lid bent), of maak er een. Blijf je in Nederland dan kun je ook mijn gratis kaartjes downloaden; Ik heb coeliakie of dit lust ik graag. Super handig. Je vindt ze op mijn freebies pagina op de website.

Tip 5: Download glutenvrije apps

Er zijn er heel wat tegenwoordig, wat dat betreft liften we lekker mee op het succes van glutenvrije foodies en influencers. Wat voorbeelden: Glutenfree Roads, Mangiare Senza Glutine, AiC Mobile etc. Kijk in je Play Store en je vindt er wat je zoekt.

Tip 6: Wat neem je mee?

Als je plek hebt in de auto zou ik zeker kiezen voor een koelbox, die alles lekker fris en vers houdt. Eten is natuurlijk heel persoonlijk, maar hier wat dingen die wij lekker vinden voor onderweg; gebakken ei of omelet, gekookt ei, broodjes en crackers van Schär (bon matin of mehrkorn), worstjes, blokjes kaas, de tapasbakjes van Albert Heijn, pasta salade (met elleboogjes pasta van Consenza, die blijft zacht) met rauwkost en ham en kaas, koude pannenkoekjes, gevulde rijstvellen met hartige vulling. Vers en gesneden fruit, rauwkost, water en thee. En ja snoep, koekjes en chips, met mate! Onderweg bij het tanken een koud ijsje werkt verfrissend.

Tip 7: Houd je hoofd koel

De eerste keren is reizen met coeliakie best een uitdaging, maar met een goede voorbereiding neem je stress weg. Ik herken het als je ergens staat en er is niets…er overvalt je een soort paniek, waardoor je een tunnelvisie krijgt en niet meer ziet wat er wel te koop of te krijgen is. Daarom is het fijn om dus goed voorbereid op pad te gaan zeker de eerste keren. Overvalt je toch een gevoel van paniek, onderweg of op de plaats van bestemming. Spreek het uit, naar je man, je kinderen. Samen komen jullie er wel uit, met meer ogen zie je meer in de winkels. Ga even zitten, kom tot rust en haal een paar keer diep adem. Daarna kijk je met een frisse blik weer in het schap. Of je krijgt een ander helder idee dat je verder helpt. Zo werkt het brein.

Ik hoop je met deze 7 glutenvrije tips voor onderweg een eind op weg te helpen op je (eerste) glutenvrije vakantie. Je hebt het verdiend. Later deze week komt mijn vakantie checklist online. Print hem uit en leg hem naast je paklijst. Dan weet je zeker dat je niets vergeet.

Laat een reactie achter