je emoties de baas

Ben jij je emoties de baas?

Ben je vaak boos of teleurgesteld? Heb je verdriet om iets wat iemand tegen je zegt? Vraag je je dan af waarom diegene zo doet? Kortom ben jij je emoties de baas? En je dan een antwoord waar je iets mee kunt? Nee, hè! Tenzij je het natuurlijk op de man af vraagt. Maar zo zit niet iedereen in elkaar. Met deze tips leer ik je hoe jij je emoties de baas wordt.

Doe nooit aannames

Bovendien ga je dan nog steeds uit van de ander en zijn gevoelens en je weet a. nooit zeker of diegene ook echt zegt wat hij voelt en b. je hebt dan nog steeds je eigen emotie die je een plek moet geven. Als je je blijft afvragen waarom iemand jou iets doet wat jou boos of verdrietig maakt, ga je in cirkeltjes draaien. Je hoofd laat deze vraag dan eigenlijk niet meer los.

Je hoofd versus je hart

Het ego gaat op zoek naar de antwoorden van de ander. En dat is altijd gissen. In mijn coachingsopleiding leerde ik het anders te zien, de vraag anders te stellen. Waarom doet datgene wat hij of zij zegt mij zoveel? Wat wordt er getriggerd in mij? Vaak zijn dit emoties en herinneringen uit het verleden, die wij ergens hebben opgeslagen en misschien nog niet helemaal hebben verwerkt, of die gewoon heel pijnlijk zijn.

Als je de vraag aan jezelf stelt, krijg je in ieder geval een antwoord waar jij zelf iets mee kunt. Misschien confronterend, maar wel datgene wat jij voelt en wat jou misschien nog altijd dwars zit. Vanuit daar kun je werken aan het herstellen van die emoties, zodat je niet elke keer getriggerd wordt als er iets soortgelijks gebeurt. Als je dit kunt kun je ook je emoties opschalen. Zo word je namelijk sneller gelukkig met de situatie en kun je je er makkelijker bij neerleggen.

Van angst naar liefde

Er is een lijst van emoties die onderaan begint met angst en bovenaan eindigt met liefde en vrolijkheid. Daartussen zitten bijna alle denkbare meest voorkomende emoties. Als je boos bent op iemand, stel jezelf dan de vraag waarom dat zo is en wat je daar mogelijk uit leert over jezelf. Van boosheid naar liefde zijn heel veel stappen op de emotieschaal. En beter worden gaat met kleine stapjes. Kijk eens of je van je boosheid kunt klimmen naar teleurstelling. Dat klinkt nog steeds niet heel vrolijk, maar dan heb je al 5 stappen gemaakt naar boven. Als je de teleurstelling hebt omschreven voor jezelf en ook dat kunt accepteren, kun je kijken of deze ervaring nog wat kunt opschalen, bijvoorbeeld naar hoopvol. Dan ben je al een stuk op weg naar de hoogste regels in de schaal. Van hoop naar vrolijkheid en liefde is nog maar een paar stapjes. Zo heb je dus jezelf uit die boosheid gehaald en via een logische ladder ben je opgeklommen naar waar het nu comfortabeler voelt. Probeer het maar eens uit!

Bang voor een slecht nieuws gesprek

Klinkt het nog een beetje wazig? Ik neem mezelf even als voorbeeld. Soms als ik bij mijn leidinggevende moet komen, ben ik bang dat er iets is. Dat ik iets niet goed heb gedaan. Ik weet waar dat vandaan komt, want ik ben namelijk ooit onder valse voorwendselen naar kantoor geroepen, heel lang geleden door mijn bazen, die nu gelukkig allang geen bazen meer zijn. Ik stond voor een vuurpeloton en werd met de grond gelijk gemaakt. Omdat ik dit weet van mezelf en het nu ook herken, adem ik even diep in en uit en weet dat mijn angst eigenlijk onzekerheid is met een trigger naar een verleden. Ik bedenk ook dat het nu helemaal niet zo hoeft te zijn als toen en meestal is het juist goed nieuws. Op dat moment ben ik op de schaal al gestegen naar optimisme. Voordat ik de kamer instap neem ik nog even een hap adem, voel het optimisme en ga uit van een positieve uitkomst. Snap je wat ik bedoel? Kijk maar eens of het jou ook een keer lukt om het zo te zien en te voelen.

Coaching

Bovenstaande oefeningen maken deel uit van mijn lifecoaching traject. Heb je iets gehad aan dit blog ben jij je emoties de baas. Wil je er meer over weten, boek dan eens een gratis Lichtpuntje op mijn Facebookpagina of stuur me een berichtje. Ik weet zeker dat jij dit ook kunt!De emotieschaal vind je in het boek van Gabby Bernstein, Super Attractor of op internet als je zoekt op Abraham-Hicks

Eerder verschenen op 31 Jan 2020

Laat een reactie achter