Vorige maand publiceerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging samen met de Maag Lever Darm stichting (en andere darmgerelateerde stichtingen) in hun maandblad Glutenvrij de resultaten van een onderzoek naar schaamte bij en taboe over darmziektes en besteedde er een mooi artikel aan. In mijn blog lees je meer over coeliakie en darmgedoe.
De cijfers
68% vindt het moeilijk om aan te geven dat ze niet alles mogen eten
52% zondert zich af tijdens sociale activiteiten omdat men zich tot last voelt
75% zegt dat de omgeving het niet begrijpt en het glutenvrije dieet bestempelt als een hype
10% komt beduidend minder onder de mensen
17% zegt zich minder serieus genomen te voelen
10% geeft aan hierdoor gediscrimineerd te zijn
34% leidt een ander leven dan ze zouden willen
Taboe op poep
Dit is maar een kleine greep uit de getallen en ik schrik ervan. Hoe is het mogelijk dat zoveel mensen deze gevoelens hebben? Dat is eigenlijk niet nodig en mag niet moeten hoeven! Poep en anders eten is net zo normaal als ademhalen, normaal eten en sex. Ik schreef al eens een blog over mensen die zich geïsoleerd voelen, die bijna nergens meer heen durven, A omdat ze bang zijn dat ze een fout maken en dan direct ziek worden of B omdat ze dus niet als lastig bestempeld willen worden. Ik vind dat erg. Zelf ben ik niet op mijn mondje gevallen en draag ik sinds een jaar na mijn diagnose bij aan een positieve discussie over coeliakie, glutenvrij en praatje poep. Althans dat hoop ik en daarom schrijf ik ook over coeliakie en darmgedoe. Ik heb er zelfs een coachtraject voor opgezet, met super tevreden klanten. Weg met het taboe op darmgedoe.
Het begint met acceptatie
In ons land is de medische begeleiding op zich op orde wat betreft coeliakie, maar waar het venijn hem in zit is dat er ook sprake is van sociaal-psychische factoren en impact op het sociale leven van iemand die deze ziekte heeft of later krijgt. Hiervoor is weinig aandacht. Meestal blijft het na de diagnose bij een doorverwijzing naar een diëtiste, die wel weet wat iemand met coeliakie niet mag, maar de impact ervan niet geheel begrijpt. Een doorverwijzing naar een gespecialiseerde diëtiste zou dus al de helft schelen. Gelukkig zijn die er en vraag er dus ook naar, bijvoorbeeld bij de NCV. Maar dan ben je er nog niet, ook de diëtiste kijkt voornamelijk naar de praktische kant en met deze ziekte gaat het vooral om de mindset en de acceptatie. Hoe leer je voor jezelf op te komen, zonder dat je je een zeur voelt. Dat je goed uit woorden komt en goed kunt zeggen wat je wilt en wat je bedoelt.
Coeliakie coaching
Daarom begon ik twee jaar geleden mijn coachopleiding. Ik wilde mensen leren hoe je een beetje normaal omgaat met deze ziekte. Dat je dit kunt accepteren als je eerst toegeeft aan de angst en de pijn, omdat alles voor altijd anders zal zijn. Dat je je huishouden moet omgooien misschien en je familie moet voorlichten. Het inzicht dat zoveel jij er nu van weet, de mensen om je heen dat pas weten, als jij keer op keer met hen deelt wat wel en niet mag. En dat dat dus niet zeuren is maar pure noodzaak om een nieuwe weg te vinden naar een betere gezondheid en uiteindelijk, ja ook geluk. Want er kan nog heel veel wel, maar door de angst zie je dat niet. Je lijf gaat die eerste weken in een fight stand van heb ik jou daar. In de aanval, je huis, de winkel, de mensen om je heen. Ik geef de tools om daarmee om te gaan, met die stress en hoe je dat positief ombuigt naar iets goeds. Daarnaast krijg je ook gezonde tips en adviezen wat betreft je voeding, want ik ben ook voedingsdeskundige. Twee vliegen in een klap dus. Samen maken we je weerbaar, je hoofd en je lijf!
Nog even een tip voor de hamsteraars: Denk niet bij het laatste pak in de winkel, wie na mij komt die redt het wel! Sommige mensen met darmziektes hebben dat papier harder nodig dan u.
Meer weten over mijn Help ik heb coeliakie traject? Boek een gratis Lichtpuntje, dan kijken we hoe ik jou kan helpen. De sessies kunnen heel goed online, dat heb ik ook met mijn eerdere klanten gedaan. Kijk maar eens naar hun tevreden reacties op mijn website bij de testimonials.