Zij van Glutenvrij over coeliakie
Coeliakie en glutenvrije dieet
Op deze pagina vind je informatie over coeliakie en het glutenvrije dieet. Coeliakie is een auto-immuunziekte. Het is mijn missie de ziekte bekender te maken, vooral in de horeca en op MBO scholen. Maar ook bij familie en bekenden van mensen met coeliakie
Ben je ondernemer en geïnteresseerd in gastlessen of een bedrijfspresentatie scrol dan naar Zij van Glutenvrij, training, advies en gastlessen.
Wat is Coeliakie?
Coeliakie is een erfelijke auto-immuunziekte aan de dunne darm. Het is niet zoals veel mensen denken een allergie, maar een intolerantie voor gluten. Coeliakie en het glutenvrije dieet hebben veel impact op je leven en dat van je omgeving.
Bij inname van gluten maakt het lichaam de darmen stuk. Dit kan zo ver gaan dat de darmen (permanent) beschadigd raken en deze geen voedingsstoffen meer kunnen opnemen. Als dat gebeurt, verzwakt je weerstand en daarmee je gezondheid.
Je kunt Coeliakie op elke leeftijd ontwikkelen, dus ook net als ik op latere leeftijd. De ziekte komt voor bij 1 op de 10 Nederlanders en 20% weet niet dat ze de ziekte heeft (Bron NCV).
Wat zijn de symptomen?
Heb je deze ziekte zonder dat er een diagnose is gesteld, of houd je je niet aan het glutenvrije dieet dan kunnen de volgende symptomen zich voordoen: onder- of overgewicht, longklachten, eczeemklachten, opgezette buik, misselijkheid en overgeven, brandend maagzuur, diarree of obstipatie, andere auto-immuunziekten, pijn aan spieren en gewrichten, vitamine B12 en D tekort, ijzergebrek, hoofdpijn/migraine, duizeligheid, en nog veel meer.
Deze ziekte gaat vaak gepaard met een lactose-intolerantie. En omdat deze klachten bij heel vele ziektebeelden horen denkt niet direct iedere arts aan Coeliakie.
Komt de ziekte al dan niet voor in je familie, sta erop dat je getest wordt of vraag een verwijzing naar een gespecialiseerde MLD (Maag Lever Darm) of kinderarts.
Wil je meer lezen over de symptomen en ziektes die gepaard gaan met Coeliakie, lees dan dit blog.
Wat zijn gluten?
Gluten zijn een eiwit dat voorkomt in de volgende graansoorten: Tarwe, rogge, spelt, haver en gerst. In Nederland wordt veel tarwe (bloem) als bind- en vulmiddel gebruikt. Wil je weten wat je wel en niet kunt eten als je een glutenvrij dieet moet volgen, vraag dan mijn gratis checklist aan.
Ondertussen ben ik gestart met een opleiding voedingsdeskundige en kun je bij mij ook terecht voor een evenwichtig, gezond leefstijladvies wat betreft voeding en beweging.
Meer informatie vind je op de website van de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) en bij gespecialiseerde diëtisten.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Bij volwassenen wordt de diagnose gesteld door het testen van het bloed op antistoffen (Anti-TTG IGA) en het nemen van een biopt van de dunne darm. Dit gebeurt met een gastroscopie (een slangetje door de mond) met een camera. De mond en keelholte kunnen worden verdoofd of de ingreep vindt plaats met een roesje.
Terwijl er lucht in de maag gepompt wordt, vindt het slangetje zijn weg naar beneden en de arts neemt dan een hapje (biopt) uit de dunne darm. Dit wordt onderzocht in het lab. Ik raad dit onderzoek aan met een roesje. Zelf deed ik het zonder, maar ik vond dat heel erg naar, maar iedereen is verschillend. Hierna volgt diagnose en vaststelling van de mate van darmbeschadiging. Je leest er meer over in dit blog.
Bij kinderen is vaak genonderzoek (als de ziekte bekend is in de familie) en vervolgens bloedonderzoek voldoende om de ziekte vast te stellen. Er wordt in sommige gevallen wel gekozen voor het biopt. Dit hangt af van ziektebeeld en mate van verdenking en is afhankelijk van diverse protocollen. Bij kinderen kan het biopt onder volledige narcose afgenomen worden. Lezen hoe mijn dochter omgaat met deze ziekte? Lees het hier.
Na de diagnose...
Na het stellen van de diagnose is de enige remedie tegen deze ziekte het glutenvrije dieet. Er zijn geen medicijnen voor en het dieet is levenslang. Na de diagnose is het van belang, dat je je jaarlijks door de MLD arts laat controleren op tekorten.
Bij diagnose op latere leeftijd is het ook van belang dat je onderzocht wordt op osteoporose (botontkalking). Hiervoor zijn diverse medicijnen. Wil je daar meer over lezen, lees dan mijn blog over Coeliakie en botontkalking.