Coeliakie en lactose intolerantie

Door Zij van Glutenvrij

Heb je Coeliakie dan moet je ook voorzichtig zijn met lactose. Ja hoor? Ook nog? Hoe ga ik dat doen? Wat is lactose en wat doet dat met ons lijf?  Wat kun je wel eten en wat kun je beter vermijden? Is het eten van producten met lactose net zo schadelijk voor je lichaam als het eten van  gluten? Je leest het hier.

Lactose intolerantie is geen koemelkallergie

Ervan uitgaand dat de darmwand is beschadigd door de Coeliakie, kun je zeer gevoelig reageren op producten die lactose bevatten. Lactose is een suiker dat voorkomt in dierlijke melkproducten, maar gelukkig niet in alle. Heb je namelijk een koemelkallergie dan mag je helemaal niets van de koe, geen melk maar ook geen kaas. Heb je daarentegen Coeliakie en reageren je darmen heftig  op lactose, dan zijn er gelukkig nog veel alternatieven die wel mogen. De reden dat je darmen gevoelig reageren op lactose is omdat je beschadigde darmen geen lactase aanmaken, die de lactose kunnen afbreken. Hierdoor moet de lactose onafgebroken je darmen door. Dit zorgt voor een opgeblazen gevoel, diarree en enorme stinkwinden. Ja sorry, had ik dat niet gezegd. I tell it like it is. Krijg je de lactose binnen, dan beschadig je in feite niet, net zoals je met het eten van gluten zou doen je darmwand. Maar onhandig is het wel. Gelukkig zijn er veel alternatieven.

Wat mag wel en wat kun je beter laten

Het maken van een glutenvrij boodschappenlijstje bezorgde in ieder geval bij mij al de nodige stress, laat staan dat je hier ook nog eens op moet letten. Ik werd in het begin echt gek in de winkel. Ik kreeg het warm en benauwd, een beetje paniekerig. Ik herkende dat ook helemaal niet in mezelf. Doe dus in het begin vooral boodschappen als je de tijd hebt….en als het rustig is. Anyway. Boter, room en yoghurt kun je echt beter laten, tenzij je lactosevrije vervangers gebruikt hiervan. Bij mij gaat dat goed. Met kazen moet je ook voorzichtig zijn. Zachte en Franse kazen kunnen tricky zijn, net als Mozarella. Maar belegen en oude kaas kan weer heel goed. Die andere kazen kan ik gelukkig wel aan, maar met mate. Ik moet verre blijven van echte slagroom en slagroomijs. Er zijn naast de lactosevrij gemaakte producten van Arla of Campina ook veel vervangers te krijgen van diverse merken op basis van rijst of amandel. Ik vind zelf de chocolademelk van Alpro heel lekker. Ook gebruik ik van dat merk de room en de kookroom. MinusL heeft ook veel, maar daar moet ik dan weer voor naar een andere supermarkt. Belachelijk vind ik eigenlijk. Maar een keer in de zoveel tijd ga ik mij te buiten aan de spuitroom en chocoladepasta. Ze schijnen ook kwark te hebben, maar die heb ik nog in geen enkele supermarkt gezien. Qua lactose is dit wel zo’n beetje de hoofdmoot. Ik kijk wat dat betreft dus niet op de ingrediëntenlijsten van pakjes en zakjes of deze lactosevrij zijn. Is het wel zo, dan is dat mooi meegenomen.  Heel heftig reageer ik er gelukkig niet op, als ik het in kleine hoeveelheden binnen krijg. Dit is natuurlijk voor iedereen anders en ligt waarschijnlijk ook aan de mate van darmbeschadiging.

Komt het goed?

Mijn MLD arts vertelde dat als je darmen volledig hersteld zijn, je ook weer lactose zou moeten kunnen verdragen. Immers, als je darmen hersteld zijn, maken deze weer lactase aan. Ik heb een Marsh 3A beschadiging, die twee jaar geleden is vastgesteld. De gradatie loopt van 1 (niet beschadigd, wel aangetast) naar 4 (onherstelbare schade). Ik merk dat ik soms wel en soms niet wat meer lactose aankan. Dus eet ik lactose met mate en dat is gelukkig goed te doen. Wil je meer weten over glutenvrije en lactosevrije producten, of hoe je toch lekker en gevarieerd kan koken met deze onhandige intoleranties. Let me know! Stuur me maar een e-mail.

*Zij van Glutenvrij bakt ook taarten op bestelling. Voor elke glutenvrije/lactosevrije taart kun je bij me terecht. Kijk maar eens op mijn Facebookpagina Zij van Glutenvrij.

Geef een reactie