corona en coeliakie

Corona en coeliakie

Eind vorig jaar schreef ik een blog over het herstel van je darmen bij een glutenvrij dieet na de diagnose coeliakie en of je daarmee ook je immuunsysteem herstelt. Een vraag die juist nu heel belangrijk is. Met een chronische darmziekte, ook al ben je niet ziek, is het extra oppassen met het Corona virus. Heb je meer auto-immuunziektes, dan moet je misschien wel nog voorzichtiger zijn. Daarom deel ik het blog deze week nog een keer.

Darmschade

Over darmbeschadiging bij de auto-immuunziekte coeliakie is veel bekend. Zo wordt de schade in verschillende gradaties weergegeven (Marsh) met een biopsie en afhankelijk van deze schade kan de darm al dan niet volledig herstellen. Met het darmherstel wordt dan bedoeld het terug aangroeien van de darmvlokken (villi). Bij elke gradatie duurt herstel langer en het herstel is voornamelijk afhankelijk van het volgen en volhouden van het glutenvrije dieet en daarbij vooral te letten op kruisbesmetting en andere verborgen gevaren. Daarnaast speelt in het algemeen mee dat een gezond dieet met veel variantie, voldoende groenten en fruit, rust en beweging van grote invloed is. Meer lezen over de gradaties? Lees dan mijn blog hierover. Heb je gezonde villi, dan zullen over het algemeen de klachten van buikpijn, diarree of verstopping verdwijnen.

Immuunsysteem

De schade van het immuunsysteem is van een andere orde. Bij de ziekte coeliakie valt het lichaam zichzelf aan en maakt daarbij de darmen stuk (auto-immuun). In plaats van dat ons lichaam de gluten aanvalt, maakt het dus ons eigen lichaam stuk. Hierbij geldt natuurlijk ook dat als we geen gluten eten, het lichaam zichzelf niet beschadigt. Maar wordt ons immuunsysteem dan ook weer helemaal beter net als dat de darmen zelf herstellen?

Wetenschappelijk onderzoek

Uit Amerikaans onderzoek, waarbij ook het LUMC en het UMCG waren betrokken, is gebleken dat we wat betreft ons immuunsysteem nooit meer helemaal de oude worden. Dat kan betekenen dat we sneller ziek worden, sneller iets oppikken wat aan een ander gezond iemand voorbij gaat, sneller last hebben van onze darmen en dat is iets om rekening mee te houden. We moeten dus heel erg voorzichtig zijn en vooral goed voor onszelf zorgen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat als ondanks de darmvlokken terug groeien, er sprake blijft van een immunologisch “litteken”. Bepaalde cellen die ons moeten beschermen tegen bijvoorbeeld ontstekingen en tumoren zijn blijvend verdwenen of aangetast. Het is zelfs zo dat sommige van deze cellen zijn vervangen voor cellen die juist eerder vatbaar zijn voor kwade invloeden. Het blijkt dat dit wordt getriggerd door het toch binnenkrijgen van minimale hoeveelheden gluten, waarvan je geen last hoeft te hebben. Uit het onderzoek bleek dat bij kinderen de schade aan het immuunsysteem beduidend minder was. Er is echter niet onderzocht op de langere termijn of deze kinderen later alsnog een veranderd immuunsysteem ontwikkelden. Deze uitkomsten hebben effect op de medische begeleiding van patiënten. Wil je meer lezen over het onderzoek? Je vindt het op de website van de NCV.

Thuisblijven of naar je werk?

De een noemt coeliakie een ziekte en de ander niet. Je wilt geen label, je bent niet je ziekte en als je je aan je dieet houdt, voel je je inderdaad niet ziek, laat staan een patiënt. Maar mijn MLD-arts zegt altijd: “Coeliakie is een serieuze ziekte, het is geen klein dingetje.’ Ik ben het daar volkomen mee eens. Het heeft gevolgen voor je leven en op je leven en zeker nu. Je hoeft echter geen patiënt te zijn als je een serieuze ziekte hebt. Het gaat erom hoe je ermee omgaat en hoe jij je leven inricht met deze onhandige ongezellige onsociale ziekte. Wees je hiervan bewust als je beslissingen neemt over wel of niet naar je werk gaan. Ik heb ervoor gekozen om voor het eerst op mijn chronisch zieke strepen te gaan staan en ik werk dus thuis.

Natuurlijk versterken

Wil je immuunsysteem natuurlijk versterken en je lijf weerbaarder maken tegen schadelijke invloeden van buitenaf? Dat kan met etherische olie. Wil je daar meer over weten, stuur me dan vooral een berichtje. Ik licht je graag in over de kracht van puur natuurlijke olie en wat het voor jou kan doen.

Laat een reactie achter