fbpx

De lekkerste glutenvrije oliebollen…

bak je natuurlijk zelf. Maar als je daar geen tijd voor hebt zijn er gelukkig steeds meer bakkerijen en kramen die ook glutenvrije oliebollen bakken. Je leest hier mijn favorieten. Wil je meer glutenvrije december tips lees dan ook de andere #wijbloggenglutenvrij blogs van deze maand. Onderaan dit blog lees je wie er nog meer meedoen.

Zelf oliebollen bakken

Even voor de goede orde, ik noem een oliebol een oliebol en die is dan met krenten en sukade. Er zijn ook mensen die dat dus een krentenbol noemen, maar een krentenbol is natuurlijk een zacht broodje met krenten. Wat is dan een oliebol zonder krenten? Nou, niks vind ik maar da’s persoonlijk en over smaak valt niet te twisten. Ik bak altijd zelf oliebollen op Oudejaarsdag zelf. Niets zo lekker als echt vers. Ik gebruik hiervoor het bijna kant en klare mix pakket van Peak’s free from, te koop bij onder andere Albert Heijn. Ik zorg er ook altijd voor dat ik wat extra pakken koop, zodat ik in ieder geval weet dat ik het volgende jaar niet mis grijp, mocht het ineens niet meer bestaan. Geldt trouwens ook voor de Peak’s kruidnoten en speculaas mix. Die worden hier massaal gehamsterd. Zelf appelflappen bakken kan met een beetje rijstmeel, maismeel of een mix van Schär. Ook allemaal te koop bij Albert. Oliebollen bakken kan trouwens ook goed met het glutenvrije zelfrijzend bakmeel van Vrij van Gluten van Albert Heijn. Even geen tijd voor de winkel? Vaak trouwens alleen te koop online of bij XL, dan laat je het lekker een keer bezorgen. Je hebt het deze maand al druk genoeg. Ik wel in ieder geval. Oh ja, even voor de zekerheid, de mix van Peak’s bevat glutenvrij gemaakt tarwezetmeel. Niet iedereen kan daar goed tegen. Bovendien kun je, zeker in het begin van je dieet, last hebben van het vet. Dus het devies. Heet en schoon vet, dan zuigt de bol zich niet te vol. Helemaal zelf een mix maken kan natuurlijk ook. Internet heeft veel recepten!

Glutenvrij Bakker Leo

Ik mocht ze in de herfst al voorproeven die van Leo. Heerlijke bollen, in te vriezen en ook dan heerlijk als je ze even oppiept in de oven. Bakker Leo heeft wel een uiterste leverdatum voor december. Dus wil je daar bestellen, check dan vooral tijdig de data en tijden. Deze bollen in beide varianten te koop, zijn wel compleet tarwevrij. Door de melkpoeder zijn ze helaas niet lactosevrij. De mix van Peak’s is wel lactosevrij overigens. De oliebollen van Bakker Leo zijn lekker luchtig en niet te zwaar. Heerlijk voor als je dus geen tijd, zin … hebt om het zelf te doen.

The Welsh Bakestone

Een gouwe ouwe, de oliebollen van The Welsh in Scheveningen. Yvette draait al een tijdje mee en weet inmiddels, ook als import Nederlandse hoe je goede Nederlandse oliebollen bakt. Lekker vers, maar ook opgewarmd lekker. Check de website voor de openingstijden tijdens de feestdagen, dan weet je ook hier zeker dat je er niet naast grijpt. Wil je nog meer lekkernijen van The Welsh tijdens de feestdagen? Bestel ze tijdig, dan weet je zeker dat het er is.

De Oudhollandsche gebakkraam

Omdat de bewustwording van coeliakie en glutenvrij steeds groter wordt zijn er steeds meer kramen die ook glutenvrije oliebollen bakken. Infomeer wel even of er goed genoeg rekening gehouden wordt met kruisbesmetting, zoals de ruimte waar het beslag gemaakt wordt en het vet waarin gebakken wordt. Als iemand voor mij rond Den Haag de gouden tip heeft, dan hoor ik het graag. Want er is niets zo lekker als even tussendoor een bolletje halen. Dat mis ik toch het meest. Dat vanaf het moment dat de kraam er staat, je iedere week een oliebol of lekkerder nog, Berliner bol kunt halen.

Andere onliners

Nee geen oneliners, onliners. Ook bij Allergento, LePoole, de glutenvrije drogist en de glutenvrije webshop kun je onder andere oliebollen bestellen. Bij die laatste worden ze gemaakt door de Happy Bakers. Schijnen ook super lekker te zijn. Heb ze zelf nog nooit op, maar misschien komt dat nog. Heb jij zelf een tip voor de beste oliebollen stal of kraam, of de bakker bij jou om de hoek die extra moeite doet. Deel het met ons in de comments. Voor nu wens ik je alvast een fijne oliebollen tijd.

Wie doen er nog meer mee?

Ikbenglutenvrij.nl en metzondergluten.com. Je vindt ze ook op Facebook en Instagram.

Wil je nog gebruik maken van de gratis glutenvrije checklists in december? Download ze via de freebies pagina op mijn website. Vanaf januari bied ik ze als pakket aan tegen een geringe vergoeding.

In januari al die oliebollen er weer af trainen en werken aan een gezond gewicht samen met een coach die weet wat het glutenvrije dieet inhoudt? Laat het me weten, dan gaan we samen aan de slag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *