You either hate her or love her…Aaf, de columniste van de Volkskrant die van de week een grappige column schreef over haar zus met de glutenziekte en dito obsessie. Wat is dat toch dat wij onze ziekte in de ogen van anderen te pas en te onpas wereldkundig denken te moeten maken? Nou juist omdat Aaf er grappig over doet, daarom. Hou me ten goede hoor, ik vind haar ontzettend grappig, onze Aaf. De column is natuurlijk met een knipoog geschreven en ze zegt ook in het begin dat ze echt wel mensen kent die geen gluten tolereren. Gelukkig maar.
Dat mag ik wel en dat mag ik niet
Je moeder of een vriendin komt met een doosje chocolade aan en jij roept meteen ‘oh die mag ik niet’, terwijl ze misschien niet eens voor jou bedoeld zijn. Dat is ons natuurlijk waarschuwingssysteem dat in werking treedt. Toen we nog in grotten leefden deden we dat de hele dag. Als jij maar vast weet dat ik het niet mag, dan weet je namelijk ook meteen dat je zodra je dat chocolaatje in je handen hebt gehad, moet afblijven van mijn glutenvrije dadel! En nee, niet emmeren jullie ongelovigen, over dat er toen nog geen glutenziekte was, we aten toen ook nog geen brood, hadden nog nooit van tarwe gehoord zelfs.
Eten is een sociale bezigheid
Andersom kan ook. Je oma overhandigt je trots een pakje glutenvrije koekjes en je roept meteen ‘ah wat lief, omi, die mag ik!’ Dat is ons sociale systeem, want eten was en is nog steeds een sociale gebeurtenis. Komt ook uit de grottentijd. We delen onze blijdschap dat wij ook eens iets mogen graag. Sharing is caring…al eeuwen.
Onbekend maakt onbemind
Dat we ons eigen gortdroge glutenvrije brood meenemen naar een feestje, is eigenlijk geen feestje! Maar we zeggen het er voor de zekerheid wel even bij en bedoelen dan eigenlijk: Niet aankomen! Dat wij, zoals Aaf het omschrijft zelfs op de fiets wel eens tegen het niets of niemand in het bijzonder roepen ‘ik mag geen gluten’, komt omdat wij met onze auto-immuunziekte net als alle andere patiënten gehoord willen worden. We willen erkenning en geen scheve gezichten van bedienend personeel in een restaurant. Ik vind het eigenlijk wel een goed idee om het voortaan Glutenziekte te noemen, zoals Aaf doet, in plaats van coeliakie. Het is a. niet uit te spreken en b. dekt het de lading van de ziekte niet. Diabetes wordt in de volksmond ook suikerziekte genoemd. En ja mensen, dat is eenzelfde soort ziekte. Net zo erg, net zo schadelijk. Alleen is er voor ons geen ‘geneesmiddel’ en voor suikerziekte wel. Waarmee ik niet wil zeggen dat diabetes patiënten het makkelijker hebben dan wij. Integendeel. Glutenziekte it is! Dank je wel zus van Aaf met je glutenziekte voor dit inzicht.
Dan nog even wat over het verschil tussen glutenintolerant en lactoseintolerant
In de comments op Facebook onder Aaf haar column werd mij weer duidelijk dat men over het algemeen denkt dat deze twee intoleranties dezelfde schade aanrichten en het bijvoorbeeld gek vinden, dat we als we uit eten zijn, dan toch maar wel die lactosevolle chocolademousse nemen. Ik zal het nog een keer uitleggen. Onze darmen maken een stof aan om de gluten (graanproducten) aan te vallen, omdat zij deze zien als schadelijk voor ons lichaam. Dat is een foutje van ons lichaam, doe je vooralsnog niets aan, behalve diëten. Het is geen allergie maar een ziekte. Hierdoor gaat onze dunne darm stuk en kan deze slecht lactose (dierlijke melkproducten) verdragen, omdat de darmen dit niet goed afbreken. Het maakt je darm niet stukker dan hij al is, maar je gaat wel als een malle naar de plee van een toef room bijvoorbeeld. Dit is voor iedereen verschillend. Er zijn ook Coeliaken die hier geen last van hebben. En die mensen nemen na een avondje uit eten met een bordje sla en een stuk vlees zonder gezellige frietjes, dan voor de feestelijkheid misschien toch die chocolademousse! Nou en, laat ze en wees blij. Uit eten is al stressvol genoeg.
Meer informatie
Het blijft natuurlijk een stukje om te lachen de zus van Aaf met glutenziekte, maar ben je echt ziek dan is dat natuurlijk niet om te lachen. Wil je meer informatie over coeliakie, wat er wel en wat er niet mag? Wil je meer weten, omdat je je erin wil verdiepen om het een ander makkelijker te maken? Stuur mij een e-mail. Of neem een kijkje op mijn website, daar vind je nog meer blogs.