Blog verschil tussen intolerantie en allergie

“Wat is het verschil tussen een intolerantie en een allergie?”

Door Zij van Glutenvrij

Een allergie is toch erger dan een intolerantie? Wat is het verschil tussen een intolerantie en allergie? Deze zinnen hoorde ik de afgelopen twee weken regelmatig tijdens mijn gastlessen op de International Hotel & Management School in Den Haag. Niet alleen van de 2e-jaars MBO studenten, maar ook van hun vakleerkrachten. Het blijkt maar weer dat er nog veel te doen is. Twee weken geleden begon ik aan mijn missie, geboren uit een uitdaging om iets te doen wat leuk is maar ook spannend. Een onderdeel van mijn coachopleiding. Mijn missie: het vergroten van de kennis over coeliakie. Ik leer de student over het verschil tussen intolerantie en allergie. En hoe je omgaat met dieetwensen in de horeca. Waar kun je, met deze missie dan beter beginnen dan bij de basis, de studenten van nu. De horeca-ondernemers van de toekomst. 

Internationaal erkende allergenen

De lessen begonnen met herhalingsstof van het eerste leerjaar. 14 bekende allergenen, die iedereen in de horeca moet kennen, herkennen, kunnen benoemen en aantonen op een allergenenkaart, als deze voorkomen op de menukaart. Bij wat navraag bij de studenten, die vorig jaar stage liepen blijkt dat zeker niet elke horecagelegenheid hiervan op de hoogte is. Bovendien heerst er ook vaak een sfeer van “moeilijkdoeneritis”. Niet zozeer bij de studenten, maar wel bij de chefs die ze begeleiden of het bedienend personeel. Maar gelukkig waren al mijn toehoorders enthousiaste leergierige studenten, die mede door de persoonlijke insteek van de lessen de stof interessant genoeg vonden om te blijven luisteren en actief mee te doen in de les.

Gluten en lactose intolerantie

De 14 erkende allergenen staan gelukkig voor ons op het overzicht van de internationaal erkende allergenen. Dat scheelt al de helft. Want er zijn nog veel meer allergenen die er niet op staan, zoals bijvoorbeeld bepaald fruit of specerijen. Omdat deze stoffen op een allergenenkaart staan en wij in de volksmond vaak praten over een glutenallergie schept dit nogal eens verwarring. Is het nou wel een allergie of niet? En een intolerantie is toch niet zo erg als een allergie?

Allergie of intolerantie?

Een allergie is een reactie van het lichaam waarbij histamine wordt aangemaakt, maar een intolerantie vindt plaats in een ander deel van het lichaam, namelijk bij het verteringsproces in de darmen. De uitwerking kan echter bijna dezelfde verschijnselen geven. Na uitleg van het verschil en de overeenkomsten hiertussen vielen er een hoop kwartjes bij de studenten, maar ook bij de vakleerkrachten gingen de lampjes aan. En dit zijn toch over het algemeen goed opgeleide koks waar we het over hebben. Allemaal hebben zij een gedegen opleiding gehad. Maar als de meester het niet precies weet, hoe moet de student het dan weten? En dat was, als ik de feedback lees, ook het meest waardevolle van deze lessen. Een goede en leerzame aanvulling en herhaling van de stof van vorig jaar. Dat gaan we dus gewoon volgend jaar weer doen. En hopelijk ook op andere geïnteresseerde scholen.

Meer informatie over gastlessen op het MBO of HBO over “Omgaan met dieetwensen” of ben je geïnteresseerd in een bedrijfspresentatie hierover, stuur me dan een mail. Wil je meer lezen over de gastlessen, kijk dan even op mijn website. Meer weten over wat ik voor je kan betekenen als coach, in de begeleiding en acceptatie van coeliakie, ook dan mag je me mailen.

Zij van Glutenvrij is gastdocent, trainer en adviseur. Daarnaast werkt Zij als life coach en begeleidt Zij mensen die de ziekte coeliakie hebben met het acceptatie proces. Ook voor andere levensgebeurtenissen kun je bij haar terecht.

Laat een reactie achter