Endometriose en ander vrouwengedoe

Endometriose en ander vrouwengedoe

Het is alweer maart en de lente komt eraan. Een periode van meer zon, meer licht en meer energie. Dit bedenkend realiseer ik me dat het alweer een half jaar geleden is dat ik werd geopereerd aan endometriose en adenomyose en dat mijn baarmoeder werd verwijderd. En hoe mooi dat precies deze maand, een half jaar dus na die operatie, de maand is van de endometriose awareness. Mooi moment voor mij om hieraan een gratis challenge te koppelen over endometriose en ander vrouwengedoe, de ” EFT en vrouwengedoe challenge”. Je leest er meer over in dit blog.

Endometriose awareness

Endometriose en adenomyose zijn nog relatief onbekende ziektes. 1 op de 10 vrouwen heeft hier last van, maar heeft vaak geen diagnose. Dat komt omdat de ziekte vele vormen, gezichten en uittingen kent. Kort gezegd is endometriose een aandoening aan de baarmoeder, eierstokken en eileiders waarbij bloed zich hecht in plaats van dat het afvloeit met de menstruatie. Hierdoor kunnen cystes ontstaan en verklevingen, zelfs tot aan de maag, darmen, milt, lever en blaas. Dit zorgt voor enorme pijn, energieverlies en soms kinderloosheid. De pijn kan uitstralen tot het bovenlichaam en de bovenbenen. Ik leg het altijd zo uit, ik kreeg een kind zodra ik menstrueerde, alleen dan zonder kind. In maart wordt er internationaal aandacht gevraagd voor deze levensveranderende ziekte, zodat de ziekte bekender wordt bij vrouwen en artsen.

Het kamertje had zijn werk gedaan

Adenomyose is endometriose van de spierwand van de baarmoeder, die er ook nog eens voor zorgde dat mijn baarmoeder veel zwaarder en groter werd dan normaal. Dit zorgde ervoor dat de energie niet meer stroomde in mijn buik. Omdat ik, gelukkig op natuurlijke wijze, een kind heb gekregen en de overgang op de hoek staat te loeren, is mijn baarmoeder verwijderd. Het kraamkamertje heeft zijn werk gedaan. Het mooie is dat er geen gat is ontstaan op die plek. Energetisch kun je geen afstand doen van je baarmoeder, maar er is wel lichtheid en energie voor teruggekomen. Maar gedoe is het natuurlijk wel als je je hele leven rondloopt met endometriose en adenomyose. Wat een verschil was deze operatie en de voorbereiding en nazorg, vergeleken met 30 jaar geleden. In het EIB in Den Haag ben ik zo goed, zorgzaam en professioneel begeleid.

The down department

Ons onderkantje blijft een groot taboe. Veel vrouwen kennen hun eigen lichaam niet goed in gezonde staat, laat staan dat ze weten wat ze moeten voelen als het niet goed is gesteld met de down department. Omdat er naast endometriose nog veel meer vrouwengedoe is, zoals de overgang of bijvoorbeeld de vrouw-onterende ziekte LS, of PMS en PDS, ga ik een challenge opzetten. Een challenge om te leren omgaan met de emoties die deze ziektes of ongemakken veroorzaken. De overgang is natuurlijk geen ziekte, maar hell wat een gedoe kun je daarvan hebben.

EFT en vrouwengedoe challenge

Om te leren omgaan met dat gedoe, die emoties, het verdriet, angst om wat niet meer kan of hoe je ziekte gaat verlopen, kun je zelf iets aanleren. Een methode die ook wel bekend staat als tapping, EFT. Emotional Freedom Technique is een bewezen methode, die je leert om het verdriet te erkennen en te doorvoelen. En om het daarna los te laten. Dit doe je door te tappen (tikken) op bepaalde punten op je lichaam. Hierdoor reset je je brein en kun je de emotie na het doorvoelen en accepteren ook weer loslaten. Met de EFT en vrouwengedoe challenge leer ik jou hoe je dat doet. Hoe je omgaat met bijvoorbeeld endometriose en ander vrouwengedoe, zoals de overgang. Je leest er meer over op deze pagina! Of luister naar mijn podcast op SoundCloud.

Laat een reactie achter