glutenstapeling en sporen van gluten

Glutenstapeling en ‘sporen van…’

Een tijdje geleden schreef ik blogs over glutenfoutjes en verborgen gluten. Ik beloofde toen een blog te schrijven over glutenstapeling en sporen van gluten. Dit fenomeen is namelijk  nauw verbonden met foutjes en verborgen gluten. Vandaag vertel ik er meer over, want ik merk dat er ondanks dat er steeds meer bekend wordt over coeliakie en het glutenvrije dieet, dit toch voor veel vragen zorgt.

‘Kan sporen van gluten bevatten’

Als je eenmaal hebt uitgevogeld wat je wel en niet mag eten begint de uitdaging om variatie aan te brengen in je glutenvrije dieet. Het is in eerste instantie natuurlijk zaak, dat als je pas de diagnose hebt gekregen je als de wiedeweerga zorgt dat je anti TtG waarde daalt naar onder de 10, liefst 7. Maar als je dat onder de knie hebt, wil je ook wel eens wat anders. Gelukkig komt er voor ons steeds meer op de markt en worden producenten zich hier in het rijke Westen bewust dat je tarwe als bind- of vulmiddel net zo goed kunt vervangen door rijst- of maismeel. De vraag is dan: Ga ik me wel of niet wagen aan dat ene product dat ‘sporen van gluten’ kan bevatten?

Het antwoord hierop is niet simpel. Wat de een wel verdraagt kan de ander niet verdragen. Zo zijn er Coeliaken die absoluut geen maltodextrine willen en ook producten laten liggen met glucosestroop. Een ander heikel punt zijn de producten die sporen van gluten kunnen bevatten. Helaas kan ik je geen lijstje geven van producten met deze vermelding die veilig of onveilig zijn. Was dat maar zo. Dat zou het allemaal een stuk makkelijker maken. Nou okay, ik neem het even op voor Tony’s Chocolonely*. De caramel zeezout variant, die kan bij mij geen kwaad. Nooit…Nou ja behalve voor de lijn. Het enige dat je kunt doen, is af en toe dit soort producten proberen en kijken wat de uitwerking is. Krijg je geen last, dan is het niet gezegd dat je geen gluten hebt binnengekregen! Laat ik dat voorop stellen. De een is gevoeliger dan de ander. Daar wil ik dus even mijn handen niet aan branden.

Glutenstapeling

Waar je met dit soort producten wel mee moet oppassen en waar je eigenlijk altijd rekening mee moet houden, is glutenstapeling. Stapeling van gluten gebeurt door het in kleine hoeveelheden binnenkrijgen van gluten binnen korte tijd, terwijl je niet direct reageert op de hoeveelheden an sich. Op dag 1 neem je bijvoorbeeld een stukje chocolade met de vermelding ‘kan sporen bevatten’. De dag erna krijg je per ongeluk een kruimel brood binnen, op dag 3 lik je gedachteloos aan de jamlepel die niet uit jouw glutenvrije jampot komt. Niets aan de hand. Normaal kun je dit misschien prima aan. Maar op dag 4, na weer een stukje chocolade ben je ‘ineens’ niet lekker. Opgeblazen, moe, winden, dorst, hoofdpijn en buikpijn, concentratieverlies. Het lijkt eigenlijk op een glutenfout. De symptomen zijn hetzelfde, zonder dat je echt een verkeerd product hebt gegeten. Het enige dat erop zit is ‘uitzieken’. En ook dat is weer voor iedereen verschillend. Het hoeft dus niet persé gelegen te hebben aan dat product met ‘sporen van’. Maar dat zul je dan zelf moeten uitvinden. Als je daar dan nog zin in hebt. Als ik dit wel eens heb, ik heb het sporadisch, ben ik meestal toch wel klaar met zo’n product.

Meer informatie

Heb ik je geholpen met dit blog over glutenstapeling en sporen van gluten? Wil je meer weten over hoe om te gaan met glutenfoutjes en wat je kunt doen om er snel bovenop te komen, stuur mij een  e-mail. Ben je ondernemer en geïnteresseerd hoe jij kunt bijdragen aan een glutenvrij en blij leven van je klanten of gasten met Coeliakie. Let me know. Check mijn website voor meer informatie.

* Dit is geen reclame. Ik ben niet door Tony’s betaald voor dit blog.

6 gedachten over “Glutenstapeling en ‘sporen van…’

  1. Goed stukje! 👍 Hoe met andere producten die de gelijke vorm hebben als een gluut, denk aan een eiwit in koemelk zuivel? Caseine 1 en 2..

        1. Dat zou niet moeten hoeven Anja. Ik bekijk morgen even wat er fout gaat. Ondertussen mail ik je het hele artikel even.

Laat een reactie achter