Een paar weken geleden werd ik benaderd door een importbedrijf dat Cassavemeel uit Kenia importeert. Zij zien enorme potentie in dit van nature glutenvrije meel, gemaakt van de cassavewortel. De verpakking heeft een glutenvrij logo. Dus dat biedt rust. Glutenvrij koken en bakken met cassavemeel, dat is wat ik afgelopen weken deed. Wat ik ermee maakte en hoe dat beviel lees je in mijn nieuwste blog.
Cassavemeel uit Kenia
De producent van het meel dat ik testte heet Mhogo. Dit is een lokaal bedrijf in Kenia dat begonnen is met het verwerken van de cassavewortel tot meel. De eigenaar is een jongedame, die hierin geïnvesteerd heeft en samenwerkt met lokale boeren. Haar bedrijf groeit snel. Ze exporteert dit voedzame meel naar verschillende (Westerse) landen, onder andere omdat ze ziet dat de vraag naar goed glutenvrij voedsel groeit. Hieraan wil zij haar bijdrage leveren. Vooralsnog is het cassavemeel van Mhogo alleen verkrijgbaar via de importeur.
Pannenkoekjes
Er wordt gezegd dat je cassavemeel 1 op 1 kunt vervangen voor tarwemeel. Dat vind ik nogal een uitspraak. Ik heb in mijn glutenvolle leven mega veel gebakken, taarten, cakes, brood in alle varianten en dat is een hele andere kunst dan het bakken van glutenvrije taarten en brood. Glutenvrije meelmixen of meelsoorten hebben allemaal een andere samenstelling, werking en eigenschappen. Er is bij mij sinds ik glutenvrij eet en bak meer mislukt dan gelukt, zeker brood. Je kunt je voorstellen dat ik heel erg benieuwd was naar dit meelsoort. Op de verpakking staat een recept voor pancakes (pannenkoeken), en als je het recept volgt krijg je dik lobbig beslag voor American Pancakes, wil je gewone Hollandse pannenkoeken, dan neem je meer vocht. Het eerste wat opviel was de fijne structuur en de aangename geur. Veel glutenvrij meel vind ik muffig, dus ik was blij verrast. Hoe het bakken ging kun je op mijn Instagram profiel terugvinden bij de hoogtepunten product test. De pannenkoeken hebben een iets andere smaak dan gewone pannenkoeken, minder zoet en mer bite. Zeker een succes. Toen mijn dochter thuiskwam zei ze direct: Je hebt pannenkoeken gebakken, het ruikt lekker!
Cassavemeel als bindmiddel
Normaal gesproken bind ik met rijst- of mailmeel, maar omdat er van het pannenkoeken bakken wat meel over was heb ik het gebruikt als bindmiddel bij het maken van glutenvrije falafel. Dit is een gerecht met pit door de Harissa en de kikkererwten, dus dat paste prima. Het meel heeft een goed bindend effect. Niets mis mee!
Panbrood van cassavemeel
Normaal eten we bij falafel altijd de glutenvrije wraps van Schär, of we maken glutenvrije pittabroodjes. Nu maakte ik panbrood, met een recept wat ik vaker gebruik en ooit eens op internet vond. Het voordeel van panbrood is dat het snel klaar is want het hoeft niet in de oven. Met ei en bakpoeder krijgt het genoeg luchtigheid. En zo ook met cassavemeel. Wat hierbij opviel is dat het meel absoluut niet overal aanplakte, wat ik vaak wel heb met alle andere glutenvrije varianten. In de pan bleef het een stevige massa die zich makkelijk liet platdrukken in de pan. Het werd een heerlijk luchtig, geurig brood en wederom niet muf. Echt een aanrader als bijgerecht bij pittige en kruidige gerechten dus.
Wortel-courgette cake met cassavemeel
Dit was echt wel de klapper van de week. Voor de verjaardag van mijn man bakte ik deze cake, waarvan ik het recept op de Facebookpagina van Mhogo vond en lekker was gemaakt met een fotootje op Instagram van deze zelfde cake. Mijn man is geen zoetekauw en deze cake leek me de perfecte combi tussen feestelijk maar niet te zoet. De bereidingswijze was duidelijk, alleen die van de botercrème heb ik apart opgezocht. Ik maakte de frosting van een mengsel van boter en lactosevrije roomkaas en poedersuiker. De cake was ontzettend lekker met een mooie balans tussen de wortel en de courgette. Heerlijk luchtig en vooral niet droog. Precies gaar, maar vochtig zoals ook een brownie bijvoorbeeld. Ook de glutenvolle taarteters waren echt onder de indruk. Je ziet het je kunt dus heel goed glutenvrij koken en bakken met cassavemeel.
Meer informatie over Mhogo
Wil je meer informatie over het dit meel of zelf eens bakken of koken met cassavemeel van Mhogo, neem dan contact op met FZImport. Zij hebben een Facebook pagina of bezoek hun website. Ook bakkerijen kunnen hier terecht. Ik heb nog een pakje over en ga volgende week proberen een broodje te bakken. Stay tuned op mijn Insta of Facebook. Meer weten over mijn diensten, je leest het op mijn website.