glutenvrije barbecue bij de buren

De glutenvrije barbecue bij de buren

Het zonnetje schijnt, de wijntjes komen op tafel en de borrelhapjes staan klaar. Je zit gezellig met de buren in het voorjaarszonnetje in de tuin, jouw tuin. Die borrelplank heb je dit keer helemaal zelf verzorgd, dus weet je zeker dat de hapjes glutenvrij en veilig zijn. En dan ontstaat er een idee. Een barbecue bij de eerstvolgende mooie dag. Gezellig met alle buren bij elkaar. Leuk om elkaar wat beter te leren kennen. Ja leuk, denk jij, maar wat nu? Hoe regel je een veilige glutenvrije barbecue zonder al te veel heisa? Wil je dit eigenlijk wel, een glutenvrije barbecue bij de buren?

Glutenvrij uit handen geven is spannend

Als je pas glutenvrij eet is het best spannend om ergens anders dan thuis te gaan eten. Familie, vrienden of een restaurant. Het is allemaal een uitdaging, laat staan een barbecue waar je nogal snel het overzicht verliest op wat er waar gebeurt met het eten. Maar wat geldt voor eten bij anderen, geldt ook voor de barbecue bij de buren. Het begint met goede communicatie. Als je je schaamt of niet gewend bent om je uit te spreken of om voor jezelf op te komen, is ook dat best een uitdaging. Het gaat erom hoe graag jij wilt meedoen met die barbecue bij de buren.

Vertrouwen in jezelf en de ander

Vind je het echt nog te spannend, dan is dat een goede reden om niet mee te doen en je af te melden met of zonder uitleg. Ook dat is helemaal jouw beslissing, of je wel of niet vertelt waarom je niet mee zal doen. Heb je genoeg vertrouwen in jezelf en de ander en wil je wel meedoen, zorg dan dat je van de hoed en de rand weet of houdt alles in eigen hand en stel voor het in jouw eigen tuin te doen. Dan weet je zeker dat je glutenvrije barbecue bij de buren veilig is voor jou.

De hardware

Stel je doet de barbecue in je eigen tuin, dan heb je sowieso een eigen veilige barbecue. Je kunt de andere buren vragen om hun eigen barbecue mee te nemen, afhankelijk van het aantal mensen dat komt. Ga je toch naar een ander huis, dan kun je voor jezelf een wegwerp barbecue meenemen, of als je iemand echt goed hebt uitgelegd wat de gevaren en consequenties zijn, vragen de barbecue goed schoon te maken en te zorgen dat jouw vlees (of wat je er verder op wil gooien) als eerste wordt klaargemaakt. Komt er stokbrood en bijvoorbeeld frites op het menu, dan is het fijn als je dat ook thuis kunt maken. Kan dat niet, dan kun je zorgen voor je eigen brood, ook in een besmette oven. Hoe je dat doet lees je verderop. Frites bakken in een besmette airfryer of frituurpan is een no go en zou ik je zeker afraden ook al wordt deze schoongemaakt. Maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven.

Wat gaat er op de barbecue

Zorg dat je betrokken wordt bij de inkoop van het vlees, vis en groenten en fruit, of biedt aan je eigen eten te verzorgen en dan bijvoorbeeld een fruitsalade te maken voor iedereen als toetje of bijgerecht. Of maak een kan witte sangria. Als het vlees aanbrandt heb je in ieder geval wat lekkers te drinken. De kennis over gluten en glutenvrij is nog heel erg beperkt bij mensen die er niet dagelijks mee te maken hebben. Dat gluten in brood en pasta zitten is misschien algemeen bekend, maar vlees met gluten, dat begrijpt eigenlijk niemand.  Mijn advies, zorg dat je meegaat met het inkopen doen of biedt aan je eigen vlees mee te nemen. Net als een glutenvrij stokbroodje of ander brood. Wil je je brood verwarmen, dan kan dat in een oven waarin je je in bakpapier gewikkelde broodje legt. Zorg dat alleen jij erbij kan en dat het glutenvolle brood daarna de oven pas ingaat. In plaats van frites kun je zelf een gepofte aardappel maken en deze op de barbecue leggen. Super veilig want helemaal ingepakt in folie!

Probeer het los te laten

Loslaten is een kunst voor mensen die geen gluten mogen eten en zeker niet als ze er echt heel erg ziek van worden als ze het wel doen. Als je alles in het werk hebt gesteld om het veilig voor jezelf te maken, de glutenvrije barbecue bij de buren, gun jezelf dan ook echt een leuke ontspannen avond. En dat kan lastig zijn de eerste keer. Maar de eerste keer weer een keer genieten, omdat je weet dat je er alles aan gedaan hebt, het gezellig is en het eten lekker, kan ook een enorme boost geven in het vertrouwen in anderen. Heb je zorgen omdat je iets fout ziet gaan, spreek je dan uit. Niemand zal het jou kwalijk nemen dat je goed voor jezelf en je lijf zorgt. Geniet van die barbecue!

Wil je meer tips of een handig afvinklijstje voor je glutenvrije barbecue, neem dan een kijkje op mijn website . Hier vind je ook meer informatie over mijn coeliakie coaching, waarin ik jou weer leer vertrouwen op jezelf, je lijf en op anderen.

Dit blog is als artikel verschenen in het magazine Gelukkig & Glutenvrij, Op stap. Wil je het gehele online magazine lezen, ga dan naar de website en schaf hem gratis aan via de webshop.

Een gedachte over “De glutenvrije barbecue bij de buren

Laat een reactie achter