fbpx

Glutenvrije Sinterklaas recepten

Door Zij van Glutenvrij

Er is al veel gezegd over Zwarte Pieten, roetveeg Pieten, gekleurde stroopwafel Pieten en last but not least de Glutenvrije Piet. Daar hebben mensen ook weer allemaal een mening over. Sarcastische stukjes prutteljournalistiek…je kind zal er maar staan aan de kant, met zijn handje op als Piet komt met pepernoten, of nou ja kruidnoten. Daar is ook al zoveel om te doen. Kruidnoot, pepernoot? Maar als het nou jouw kind is met een glutenintolerantie? Dan is het toch heel erg fijn dat jij zeker weet dat er in jouw gemeente een Glutenvrije Piet is met een zakje veilige nootjes. En het is natuurlijk ook echt heel oneerlijk dat wij bij de gratie van de supermarkt waar we inkopen als het meezit een zakje glutenvrije nootjes kunnen kopen, terwijl het gros kan kiezen uit wel 100 smaken nootjes…Ja, er valt nog veel te winnen, zeker wat betreft glutenvrij “kant en klaar”, maar zelf maken in deze tijd van het jaar is gezellig en veel lekkerder.

Glutenvrije kruidnootjes en pepernoten

Glutenvrije kruidnootjes zijn heel makkelijk te maken. Er zijn op internet veel recepten te vinden en of je het met een gewone bakmix maakt of met de Peak’s Free From, het is echt veel lekkerder dan die in de winkel. Met deze mix kun je overigens ook glutenvrije (gevulde) speculaas maken. Wil je geen kruidnoten maar pepernoten? Daar heeft Jeandrine een mooi recept voor. Kijk maar eens op haar speciale Sinterklaas pagina.

Borstplaat en suikergoed

Borstplaat is van oorsprong glutenvrij en bijna nergens meer te krijgen. Ja, voorverpakt zonder echte boter en room. Dan kun je net zo goed een suikerklontje in je mond stoppen. Echte borstplaat wordt gemaakt met suiker, boter en room. Een klusje met een alles bepalende factor, dat wel. De consistentie van de gesmolten suiker moet precies goed zijn, anders wordt het of te hard, te korrelig of het stolt niet. Maar als je de tijd neemt, dan lukt het…Goede recepten kun je vinden op Allerhande.nl Gebruik echte borstplaatvormpjes (te koop bij Dille en Kamille) of koekvormpjes.

Ken je ze nog? Die suikerbeestjes en letters van vroeger, van gekleurd suikerwerk? Ook nergens meer te krijgen. Het glazuur sprong van je tanden, maar leuk dat ze waren. Ik kreeg nooit een echt paard van de Sint, maar een roze van suikerwerk moest mijn gemoed weer voor een tijdje sussen. Ook dit kun je eenvoudig zelf maken. De echte vormpjes zijn niet meer te krijgen (want een soort ijzeren mallen), maar dit kun je ook maken met borstplaatvormpjes of koekvormpjes of een siliconenmat met vormpjes. Ook hiervoor vind je een recept op AH.nl/Allerhande.

Banketletter en saucijzenstaaf

Dit vind ik toch wel echt het allerlekkerste van de Sintperiode. Vroeger, nog in mijn glutenvolle leven, kocht ik staven zodra ze in de winkel lagen. Maar dan wel met roomboter en echte spijs, niet dat nepgedoe met peenrasp en margarine…rrr.

Ook hiervoor zijn talloze glutenvrije opties te vinden op internet. De mooiste maak ik altijd met het recept uit het kookboek van AH, De smaak van december. Een heerlijk boek dat doet denken aan vroeger. Niet meer te koop bij AH, maar wel tweedehands. Pure nostalgie. Vervang het bladerdeeg door een glutenvrije variant en huup huup daar heb je een “ovenheerlijke” banketstaaf. Het hele huis geurt naar vroeger als je dit zelf maakt.

Ik wens iedereen alvast een fijne Sinterklaas. Volgende week meer over een glutenvrij december.

Zij van Glutenvrij is blogger, coach en geeft lessen en bedrijfsadvies over allergenen en dieetwensen. Meer weten? Stuur mij een berichtje. Vanaf januari is mijn praktijk geopend en heb ik plaats voor nieuwe klanten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *