Deze vraag krijg ik best wel vaak en lees ik ook op social media in diverse groepen en berichten. Hier is een onderzoek naar gedaan en daar berichtte de NCV in het voorjaar over. In mijn blog van deze week een korte samenvatting van dit onderzoek en of je immuunsysteem herstelt door een glutenvrij dieet.
Darmschade
Over darmbeschadiging bij de auto-immuunziekte coeliakie is veel bekend. Zo wordt de schade in verschillende gradaties weergegeven (Marsh) met een biopsie en afhankelijk van deze schade kan de darm al dan niet volledig herstellen. Met het darmherstel wordt dan bedoeld het terug aangroeien van de darmvlokken (villi). Bij elke gradatie duurt herstel langer en het herstel is voornamelijk afhankelijk van het volgen en volhouden van het glutenvrije dieet en daarbij vooral te letten op kruisbesmetting en andere verborgen gevaren. Daarnaast speelt in het algemeen mee dat een gezond dieet met veel variantie, voldoende groenten en fruit, rust en beweging van grote invloed is. Meer lezen over de gradaties? Lees dan mijn blog hierover. Heb je gezonde villi, dan zullen over het algemeen de klachten van buikpijn, diarree of verstopping verdwijnen.
Schade aan het immuunsysteem
Deze schade is van een andere orde. Bij de ziekte coeliakie valt het lichaam zichzelf aan en maakt daarbij de darmen stuk (auto-immuun). In plaats van dat ons lichaam de gluten aanvalt, maakt het dus ons eigen lichaam stuk. Hierbij geldt natuurlijk ook dat als we geen gluten eten, het lichaam zichzelf niet beschadigt. Maar wordt ons immuunsysteem dan ook weer helemaal beter net als dat de darmen zelf herstellen?
Amerikaans onderzoek
Uit Amerikaans onderzoek, waarbij ook het LUMC en het UMCG waren betrokken, is gebleken dat we wat betreft ons immuunsysteem nooit meer helemaal de oude worden. Herstelt je immuunsysteem door een glutenvrij dieet? Nee, helaas. Niet helemaal. Dat kan betekenen dat we sneller ziek worden, sneller iets oppikken wat aan een ander gezond iemand voorbij gaat, sneller last hebben van onze darmen en dat is iets om rekening mee te houden. We moeten dus heel erg voorzichtig zijn en vooral goed voor onszelf zorgen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat als ondanks de darmvlokken terug groeien, er sprake blijft van een immunologisch “litteken”. Bepaalde cellen die ons moeten beschermen tegen bijvoorbeeld ontstekingen en tumoren zijn blijvend verdwenen of aangetast. Het is zelfs zo dat sommige van deze cellen zijn vervangen voor cellen die juist eerder vatbaar zijn voor kwade invloeden. Het blijkt dat dit wordt getriggerd door het toch binnenkrijgen van minimale hoeveelheden gluten, waarvan je geen last hoeft te hebben. Uit het onderzoek bleek dat bij kinderen de schade aan het immuunsysteem beduidend minder was. Er is echter niet onderzocht op de langere termijn of deze kinderen later alsnog een veranderd immuunsysteem ontwikkelden. Deze uitkomsten hebben effect op de medische begeleiding van patiënten. Wil je meer lezen over het onderzoek? Je vindt het op de website van de NCV.
Wel of geen ziekte?
De een noemt coeliakie een ziekte en de ander niet. Je wilt geen label, je bent niet je ziekte en als je je aan je dieet houdt, voel je je inderdaad niet ziek, laat staan een patiënt. Maar mijn MLD-arts zegt altijd: “Coeliakie is een serieuze ziekte, het is geen klein dingetje.’ Ik ben het daar volkomen mee eens. Het heeft gevolgen voor je leven en op je leven. Je hoeft echter geen patiënt te zijn als je een serieuze ziekte hebt. Het gaat erom hoe je ermee omgaat en hoe jij je leven inricht met deze onhandige ongezellige onsociale ziekte.
Meer weten of lezen over mij en coeliakie? Check mijn website yacinthapex.nl