coeliakie verandering leven

Hoe coeliakie mijn leven veranderde

Niet alleen je leven verandert, maar ook je dieet verandert met de tijd dat je glutenvrij gaat eten na de diagnose. Je wordt je meer bewust, van wat er kan en wat er niet meer mag. En je leert de opties zien, de zonnige kant van je beter voelen als je het dieet een tijd doet en je darmen gaan herstellen. Hoe je tot de conclusie komt na een maand of 8, een jaar of zelfs misschien pas na 1,5 jaar, dat je je beter voelt, ondanks dat je dacht dat je geen klachten had. Want hoe kon jij die ziekte nou hebben? Dat is iets voor andere mensen, maar niet voor jou. In dit blog lees je meer over hoe coeliakie zorgde voor de verandering in mijn leven. En dat is niet altijd slecht.

Toch?

Echt niet dus. Ik ben zo’n klassiek geval, vage klachten en nooit gedacht aan coeliakie. Nooit op zoek geweest naar deze diagnose. Maar toen ik anders ging eten, voelde ik me wel beter…ik was minder ziek, en kreeg meer energie.

Die eerste glutenvrije boterham was verschrikkelijk…en ik had ook net een slotjes beugel. Kun je nagaan hoe onhandig dat gortdroge spul tussen die slotjes bleef plakken.

Hamsteren

In het begin kreeg ik het klamme zweet als ik naar de supermarkt moest, wat kon er wel en wat niet? En alles wat ik wel mocht dat kocht ik, als een soort hamster uit de oertijd, voor als de schaarste kwam. Maar die kwam niet en gelukkig maar. Er is zoveel meer te krijgen dan een paar jaar geleden. Zelfs ik merk dat met nog maar 4 jaar op de teller. De bewustwording is echt aan de gang en wordt mede door dit initiatief van #wijbloggenglutenvrij alleen maar meer vergroot.

Glutenvrij aanbod online en in winkels

Ik prijs me gelukkig dat er goede bakkers zijn online en in de buurt. Dat er supermarkten zijn die met ons meedenken en meepraten. En dat er Italianen in Nederland wonen, die weten hoe lekker glutenvrij eten kan zijn en dat hier introduceren. Er meelsoorten zijn uit andere werelddelen, die met een klik bereikbaar zijn. Wij worden gehoord. Dus die coeliakie zorgt dus ook voor goede verandering in mijn leven.

Bewuster leven, bewuster eten

Nu ik een opleiding voedingsdeskundige doe, ben ik me nog meer bewust van wat wij allemaal in onze mond stoppen. Helemaal nu mijn dochter net als ik deze ziekte heeft. Ik was al geen pakjes en zakjes koker. Het kant en klaar glutenvrije aanbod is vaak te zout, te vet en te zoet. Omdat mijn darmen gebaat zijn bij zo puur mogelijk eten, probeer ik ook dit zo min mogelijk in mijn dagelijkse eetpatroon te stoppen. Een uitzondering daargelaten natuurlijk. Want gemak dient ook de glutenvrije mens. En verder doen de welbekende 3 R-en het heel goed als je gedoe hebt met je darmen.

Loslaten en vertrouwen

Ik ben blij, een blijer mens ook met coeliakie en ik heb er mijn passie en mijn missie van gemaakt. Maar het was geen makkelijke weg. Het loslaten van wat was vond ik heel erg lastig, maar nu kijk ik met vertrouwen naar de toekomst, met gedegen kennis over het dieet en wat gezonde voeding is. Ik help anderen als zij dat willen en toelaten. Want de zoektocht hoef je niet alleen te doen. Wil je er meer van weten check dan mijn website.

Meer lezen over hoe het glutenvrije dieet veranderde bij andere #wijbloggenglutenvrij bloggers? Check dan de volgende sites:

www.glutenvrijemama.nl
www.annemieknauta.nl 
www.roselicous.be
www.ikbenglutenvrij.nl
www.gluten-lactosevrijekookkunst.nl

3 gedachten over “Hoe coeliakie mijn leven veranderde

Laat een reactie achter