Hoe goed zorg jij voor jezelf

Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Laat je het allemaal gaan, omdat je nu denkt waar doe ik het allemaal voor? Of ben je juist extra alert op goede en gezonde voeding in deze tijd? Voor allebei deze stellingen zijn verklaringen te vinden. Met dit blog help ik op je op de goede weg. Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Laat maar waaien

Wat maakt het allemaal uit, ik hoef toch geen bikini aan. Mijn stok achter de deur is verdwenen, ik kan niet naar de sportschool. Die extra boterham met boter en hagelslag en dat koekje (of twee) bij de thee. Who cares? Ik kan me voorstellen dat je nu zo denkt, dat is een logische reactie van je hoofd om niet echt naar je lijf te hoeven luisteren. Je gedachten zeggen je dit, omdat deze door de stress die het de afgelopen weken heeft opgeleverd, wil dat je suiker, zout en vet neemt…in plaats van gezonde dingen. 

Stresshormonen

Gevoed door signalen die vanuit onze organen naar onze hersenen worden gestuurd, onder invloed van stresshormonen. Die zorgen er ook voor dat je zo lekker aangemaakte gelukshormonen, bijvoorbeeld door het sporten of lekker en gezond eten, aan de kant worden geschoven…Dus als jij lekker aan het sporten was voor de crisis en dat ineens niet meer kon, dan zijn die heerlijke endorfines door het stresshormoon uit de weg geruimd.

Aan de bak

Het mooie is dat dat proces wel omkeerbaar is. Dus is het zaak dat je juist nu goed voor jezelf zorgt, tijdens de lockdown. En dit doe je niet alleen voor je eigen geluksgevoel, maar ook om gezond te blijven zodat je niet ten prooi valt aan het Coronavirus. Het is dus een win-win situatie. En ja, het vergt aanpassing. Nu na 5 weken “binnen” heeft iedereen een manier gevonden om zich zo goed mogelijk aan te passen hieraan, maar het eerste wat wegvalt is die tijd voor jezelf en goed voor jezelf zorgen. Je staat in de aan-stand om voor alle anderen te zorgen, waarbij we vaak onszelf vergeten.

Anders denken

Mijn tip die ik nu juist aan mijn voedingsklanten geef is, kijk wat jou gelukkig maakte voor de lockdown, bijvoorbeeld sporten. Hoe deed je dat en hoe kun je het nu voor jezelf organiseren? Spreek af met je gezin dat je af en toe wat tijd nodig hebt voor jezelf, juist om iedereen goed te blijven helpen. Het begint met communicatie! Maak een overzicht voor jezelf wanneer je dit kunt inplannen. Om nog even door te gaan op sporten, beweging is heel belangrijk! En als je eerst fanatiek sportte is een rondje speeltuin echt geen vervanger. Dus kijk wat je dan wel kunt doen? Beginnen met hardlopen, powerwalken, een stuk fietsen. 

Maak je doelen zichtbaar

Die stok achter de deur, kun je echt alleen zelf neerzetten! Als je weer meer in de goede flow komt wordt het ook weer makkelijker om gezond te eten. Daar zorgen die gelukkig makende stofjes in je hersenen weer voor. Dus welkom blauwe bes, doei chips. Een andere tip die ik vaak meegeef is, schrijf je doel op en hang het ergens op. Op je spiegel, op de koelkast en deel je doel met je familie. Dan weet iedereen dat jij geen extra koekje wil, of chips of ijs! Of dat je over 5 minuten naar buiten wil om even tot jezelf te komen en te sporten. Doelen bijstellen in deze periode is geen schande overigens. Alles is anders, dus de haalbaarheid van je doelen misschien ook. Neem het zoals het komt!

Coaching in een andere vorm

Als coach werk ik het meest van de tijd offline met persoonlijke face tot face gesprekken. Maar mijn werk gaat wel gewoon door, anders komt die praktijk er nooit. Ik bied dus al mijn trajecten ook aan in online vorm, waarbij er zeker persoonlijk contact is, alleen niet in de praktijk, maar via videobellen, online Whereby of Zoomcall. De adviezen blijven even persoonlijk als in een offline traject. Het mooie is, dat ik al mijn oefenklanten van mijn lifecoachingstrajecten allemaal op afstand heb gedaan. Voor mijn voedingscoaching brengt het wel uitdaging omdat ik je niet zelf kan meten en wegen, maar ook daar zijn oplossingen voor! Wil je dus nu toch al werken aan die bikini body, dat kan gewoon bij mij! Boek anders eens een gratis Lichtpuntje via mijn website!

Laat een reactie achter