5 jaar glutenvrij

Hoera, 5 jaar glutenvrij!

Vandaag is mijn coeliakieverjaardag. Ik ben vandaag 5 jaar glutenvrij geworden Een feestje! Of toch niet? In mijn blog lees je wat de diagnose 5 jaar geleden met mij deed en wat het mij gebracht heeft.

Het glutenvrije dieet onder de knie

Ik heb het aardig onder de knie het dieet, het sociale leven, het gezinsleven, uitjes en etentjes. Ik maak zelden meer glutenfouten en heb mezelf en anderen leren vertrouwen met deze ziekte en mijn on-sociale dieet. Dat ging niet van de ene op de andere dag hè. Coeliakie is een serieuze auto-immuunziekte en het glutenvrije dieet vooralsnog ons enige medicijn, for life!

Kennis delen is kennis vergroten

Wat mij vooral heeft geholpen is het vertellen en uitleggen aan anderen, soms tot vervelens toe. Maar stel je maar eens voor, hoeveel wist jij zelf in het begin? Alleen door informeren, leren en delen kun je overbrengen wat voor jou echt van levensbelang is. Het is geen moeilijk doen, of het heel nauw nemen met je dieet. Het is jouw eigen gezondheid, jouw lijf, daar doe je dit voor. Best wel lastig als je het moeilijk vind om voor jezelf op te komen. Dat is de allerbelangrijkste les die ik leerde. En omdat ik toen op mijn strepen heb gestaan, weet iedereen nu wat de beperkingen zijn en de mogelijkheden. Want er kan nog heel veel wel en er is nog heel veel leuk. Omdat ik toen heb gezegd wat er voor mij belangrijk is, heb ik nu eigenlijk nooit meer gedoe op feestjes en etentjes. Maar ja, je moet wel durven…en dat kun je leren. Als je 5 jaar glutenvrij bent is het echt makkelijker dan in het begin.

Voelen toestaan en loslaten

En andere les die ik leerde was om het volledig te accepteren, er is namelijk geen andere weg. Een deel van de acceptatie lag in het delen van mijn kennis. Maar zolang je niet accepteert, heelt je lijf niet en je hoofd blijft ook een rommeltje. Je kunt tegelijkertijd niet verlangen van anderen dat ze jouw dieet en ziekte begrijpen, als je het zelf niet eerst leert accepteren. Accepteren kun je misschien niet direct. Ook dat kun je leren. Door afscheid te nemen van wat was, erom te rouwen, te huilen, te schreeuwen dat het allemaal zo klote en oneerlijk is. Ja, er zijn ergere dingen in het leven, maar op dat moment mag jij voelen wat er te voelen valt. Sta jezelf dat gevoel toe, daarna kun je het namelijk makkelijker loslaten. En bedenk jij bent niet jouw ziekte. Jij bent nog steeds jij…

Vergroten kennis dieetwensen en allergenen in de horeca

Wat betreft de praktische kant van dit ongezellige dieet, daar zijn de laatste jaren enorme stappen behaald, in winkels, online, supermarkten, kijk eens hoeveel glutenvrije instagram accounts er zijn! De horeca in Nederland is er nog niet, maar daar draag ik met advies, training en gastlessen in het MBO graag mijn steentje aan bij. Ook afgelopen jaar mocht ik weer aan niveau 4 studenten les geven en het mooie is dat zij mij nu vragen om hulp met hun projecten. Dit zijn de horeca-ondernemers van de toekomst. Servicegerichte leerlingen die straks hun weg kennen in de omgang met dieetwensen en allergenen.

Gratis glutenvrije checklists

Om het in het begin voor mezelf en anderen makkelijker te maken en om ervoor te zorgen dat mijn inmiddels 10-jarige glutenvrije dochter met deze diagnose sinds 2 jaar, een gemakkelijk glutenvrij leven kan leiden, heb ik checklists gemaakt. Deze zijn al duizenden keren gedownload de afgelopen jaren. Er is een lijst om je huis glutenvrij te maken, voor vakantie, voor op school, voor etentjes, feestdagen en voor de barbecues die weer gaan komen. En er zijn kaartjes die je kunt invullen en uitdelen. Sinds begin dit jaar heb ik ze samengevoegd in een PDF, zodat je ze direct kunt printen. Je vindt ze bij de freebies op mijn website. Zie het maar als een cadeautje van mij aan jou!

Coeliakiecoaching

In Nederland wordt er in principe goed voor ons gezorgd, met een (half) jaarlijkse controle op antistoffen in het bloed en screening op vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen die wij mogelijk missen. Waar het wel nog een tikkie aan schort is de psychische begeleiding na de diagnose en daarom ontwikkelde ik het ‘Help ik heb coeliakie’ coachtraject. Ik heb er alles in verwerkt wat ik zelf moeilijk vond, praktisch maar vooral mentaal en emotioneel. Ik heb er al verschillende tevreden klanten mee op weg geholpen. Wil je weten hoe? Lees de testimonials op mijn website.

Cadeau: traject met korting!

Omdat ik 5 jaar glutenvrij ben, kun je dit traject nu met een fikse korting boeken. Normaal kost dit offline traject met intake en 5 vervolg sessies €399,-. Nu boek je dit traject (online vanwege de Corona maatregelen) voor maar €150,00. Gun jij jezelf ook een cadeautje? Kijk op mijn website voor meer informatie over dit traject.

Laat een reactie achter