hormonen voeding en leefstijl

Hormonen, voeding en leefstijl

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog schreef. Ik was druk met yogalessen en ondanks de lockdown gaan die lessen online door. Ook met coaching gaat het de goede kant op en heb ik een nieuw traject ontwikkeld, yoga coaching. En ik was ook een tijdje best wel ziek aan het einde van het jaar. Gelukkig gaat het de goede kant op en heb ik weer tijd en energie om nieuwe dingen op te pakken. De tijd van naar binnen en stilstaan is voor mij alweer over gegaan in aanpakken. Dat past echt beter bij mij. November en december waren maanden van inzichten. Nu is het weer tijd voor resultaten. In mijn blog van deze keer lees je dan ook heel passend over mijn plannen voor dit jaar en mijn eigen ontwikkeling over hormonen, voeding en leefstijl.

De zin en onzin over hormonen

Als BGN voedingscoach moet ik elke 3 jaar bijscholen om geaccrediteerd te blijven. Ik vond het lastig te beslissen welke kant ik op wilde. Richting sport vanwege de yoga of voeding en kinderen? Maar eigenlijk was het toch vrij snel duidelijk. Ik wil meer leren over hormonen, voeding en leefstijl en welke invloed dat op elkaar heeft. Zelf heb ik mijn hele leven last gehad van hormonale ziektes zoals endometriose en LS en nu lonkt de overgang ook nog eens. Bovendien heb ik veel klanten die datzelfde pad bewandelen. Daarom heb ik gekozen voor een opleiding Hormooncoach bij Opleidingen 2000. Een evidence based opleiding met op feiten gebaseerde kennis. Met een duidelijke scheiding tussen wat bewezen waarheid is. Over hormonen en wat er nog verder onderzocht moet worden om daar echt iets zinnigs over te kunnen zeggen. Want er wordt tegenwoordig van alles geroepen over hormonen.

Voed je hormonen

Ik ben leergierig en wil altijd overal alles van weten. Zo ook dus over hormonen. Om mijn eigen lichaam beter te begrijpen, zeker straks met die overgang voor de deur. De opvliegers kende ik al, door medicijngebruik tijdens een nabehandeling van een endometriose operatie. Maar wat staat mij verder nog te wachten? Hoe kan ik mijn lichaam het beste ondersteunen, met voeding en leefstijl? En belangrijker nog: Hoe kan ik mijn klanten hier meerwaarde in bieden. Hormonen spelen niet alleen een rol in geslachtsbepaling en levensfasen, maar bij veel meer processen komen hormonen kijken, zoals je spijsvertering en stofwisseling. Wat je eet heeft dus van alles te maken met hormonen, voeding en leefstijl. Alvast vooruitlopend heb ik een nieuw voedingscoachings traject ontwikkeld. Voed je hormonen. Op deze pagina lees je er meer over.

Hormonen en burn-out

Naast de voedingscoaching doe ik ook lifecoaching. De hormooncoachopleiding sluit ook hier goed op aan. Lifecoaching gaat vaak over het leren omgaan met verschillende stress situaties, stress voor je lijf, maar ook psychische stress met mogelijk een burn-out tot gevolg. Hierover wordt ook heel veel geschreven de laatste jaren. Wat is het effect van een burn-out op je hormoonbalans en hoe raakt de hormoonbalans verstoord bij langdurige stress? Deze opleiding geeft het juiste perspectief hierin omdat het dus evidence based is. Dat betekent dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is voor de stof die ik leer. Daarmee leer ik ook de zin en onzin over hormonen goed te scheiden. Een win win situatie dus eigenlijk voor mij en mijn klanten.

Leefstijl en beweging

Onze leefstijl is mede bepalend voor hoe we in ons vel zitten. Naast voeding is het belangrijk om ook op het gebied van rust, ontspanning en beweging goed voor jezelf te zorgen. Daarnaast is onze hormoonbalans gebaat bij beweging en ontspanning. Zelf doe ik dat met fietsen, wandelen met de hond en verschillende vormen van yoga. En sinds kort heb ik me ook verdiept in het kunnen geven van pilates lessen. Deze beweegvorm komt op sommige punten overeen met yoga, maar niet in alle. Het is vaak een actievere vorm, gericht op het versterken van de core/buikspieren, iets waar vooral jongere mensen naar op zoek zijn in combinatie met bewust gebruik maken van de ademhaling. Op mijn YouTube kanaal vind je een leuke laagdrempelige les. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe online lessen, abonneer je dan op mijn site en kijk ook naar de andere online lessen zoals, vinyasa, slowflow en restorative. Zo hou je je lijf gezond en je hormonen op peil met voeding en leefstijl! Wil je nog meer yoga kijk dan op mijn website voor mijn heerlijke yogareis naar Umbrië begin mei. Er zijn nog plaatsen.

Volgende keer vertel ik je er meer over en leg ik uit hoe de yoga en coaching voor verwerken van verdriet of trauma werkt.

Laat een reactie achter