leren omgaan met emoties door EFT

Omgaan met je emoties was nog nooit zo simpel

Zoals je weet ben ik groot voorstander van doorvoelen en emoties toelaten, zodat je ze daarna kunt loslaten. In mijn e-book hart hoofd en lijf in verbinding kun je daar meer over lezen. Heb je hem nog niet, download hem dan snel. De link staat onderin dit blog. Vandaag schrijf ik over een andere manier om te leren omgaan met je emoties, door EFT. En ik heb er direct een speciale actie bij bedacht.

Voelen wordt ons afgeleerd

Vanaf het moment dat wij worden geboren in de moderne westerse wereld wordt ons afgeleerd om te voelen. Althans we voelen in eerste instantie wel en geven hier uiting aan door te huilen. Echter er gebeurt niet zoveel mee. Huilen is een primaire uiting om te vragen om aandacht, voor van alles wat ons op dat moment bezig houdt. Honger, dorst, verschoning, kou, pijn, eenzaamheid. Jonge moeders worden de eerste kwetsbare minuten vaak gescheiden van hun kind. Soms gelukkig maar kortdurend, maar soms ook langer als er medische redenen voor zijn. Natuurlijk gaat het daarbij om de fysieke gezondheid van moeder en kind. Maar de emotionele band loopt eigenlijk direct schade op hierdoor.

Veiligheid en geborgenheid

Gelukkig besteedt men tegenwoordig meer aandacht aan huid op huid contact (ook met de vader) voor warmte en binding of voor het mogen bezoeken en aanraken van je kindje als het in een couveuse ligt. Eenmaal thuis leren jonge moeders een baby te laten huilen of deze vanaf het begin in een eigen kamertje te leggen. Terwijl het juist op zoek is naar warmte, veiligheid en geborgenheid van moeder of vader. Ik wil hiermee niemand beschuldigen, laat dat duidelijk zijn. Maar laten we leren dat we weer mogen voelen, uiten en huilen en dat er iemand naar luistert. Daarmee leren we namelijk later beter omgaan met emoties en zal er minder trauma ontstaan. Kijk maar eens om je heen hoeveel trauma er is. Iedereen heeft tegenwoordig een rugzak. Groot leed, klein leed. Het vindt de oorsprong na de geboorte.

Toedekken met rationeel gedrag

Om er nog een schepje bovenop te doen hebben we onszelf aangeleerd om rationeel te kijken naar onze emoties, angst, verdriet. Dat rationele laagje dekt de werkelijke emoties af. Die worden tijdelijk gesust, maar zullen als ze niet worden gevoeld later terugkomen. Dat is ook waar bijvoorbeeld burn-outs of lichamelijke klachten door ontstaan. We belasten ons systeem te veel door onze emoties niet toe te laten. We raken uit balans en ons lijf maakt te veel stresshormonen aan. Door het blijven toedekken van je emoties, dek je af wie je werkelijk bent. Maar het leren omgaan met emoties kun je nu heel makkelijk zelf te lijf gaan, door EFT.

Emotional Freedom Technique

Afgelopen zaterdag was ik om deze techniek te leren bij een training van Hellen Venix, een mooie trainster, therapeut en olievrouw net als ik. Zij verzorgde de training in combinatie met de natuurlijke kracht van de etherische olie van doTERRA, maar je kunt de techniek ook toepassen zonder. Dat is het mooie ervan. Doe wat bij je past, wat goed voelt, is haar advies. EFT is niets minder dan het onderzoeken van de vraag welke emotie jou op dat moment in de greep houdt, bezig houdt, je van je werk houdt, je slapeloze nachten bezorgt, noem maar op. Deze vraag kun je met een coach onderzoeken maar ook zelf. Wat mij bijvoorbeeld in dit jaargetijde bezighoudt is het weer, de herfst en de komende donkere maanden. Een negatieve lading dus…en dat mag. Vervolgens koppel ik daar een positieve gedachte aan, bijvoorbeeld, ik hou van mezelf, het is oké of ik aanvaard het.

Je emoties een andere lading geven

Vervolgens volgt een patroon van met de vingers op je lijf kloppen, dat begint bij de zere plek onder ons sleutelbeen, van je kruin tot aan je ribben en je handen. Deze punten staan in verbinding met onze lichaamsmeridianen. Deze hebben onze weggedrukte emoties ergens opgeslagen. Ondertussen zeg je de zin, die je geformuleerd hebt hardop. In mijn voorbeeld zou dat dan zijn: “Ondanks dat ik verdrietig wordt van dit jaargetijde, hou ik van mezelf!” Hiermee geef je uiting aan je emotie en geef je er direct een andere lading aan. Het doorvoelen van een emotie duurt maar 90 seconden. Daarna laat het lichaam het los met deze techniek. Je kunt dit rondje zo vaak herhalen als nodig en soms zie je dat ook je zin gaandeweg verandert, omdat je gevoel en emoties veranderen. Je komt dan vanzelf tot de essentie, ik ben.

Oefenen met een coach

Als je dit wilt gaan toepassen is het verstandig om het de eerste keer te doen met iemand die deze techniek zelf beheerst. Ik kan je daar als coach bij helpen. Daarna kun je dit prima zelf toepassen waar je ook maar bent. Een heel rondje kloppen duurt 15 minuten inclusies het vinden van de essentiële zin. Deze techniek ga ik ook gebruiken in mijn food en lifecoaching trajecten als dat gepast en gewenst is. Want er zijn heel veel mensen met vastzittende emoties die veel te lang zijn toegedekt. Als je ze loslaat, wordt het leven lichter.

Speciale actie

Om jou te leren omgaan met emoties door EFT bied ik een nu eenmalige sessie aan van 45 minuten voor € 25,-. Dit kan zowel online als offline. Heb je meer sessies nodig dan bepalen we later wat bij jou past. Via het contactformulier kun je je hiervoor aanmelden. Wil je het e-book ontvangen? Die vind je bij de freebies op mijn pagina.

PS: van de week postte ik op Insta en Facebook een van mijn lievelingsrecepten om de koude natte wintermaanden door te komen. Dit is de link naar het blog met het recept voor Kaiserschmarrn.

Laat een reactie achter