coeliakie grotere kans obesitas

Met coeliakie grotere kans op obesitas?

Tijdens mijn vakantie verscheen er op Facebook een bericht van de NCV over coeliakie en overgewicht. Ik beloofde jullie er toen na mijn vakantie op terug te komen. In dit blog vertel ik er meer over of je met coeliakie grotere kans op obesitas hebt.

Italiaans onderzoek

Dat ze in Italië weten waar ze het over hebben als het over coeliakie en glutenvrij gaat, dat wisten we al. Kijk anders vooral even mijn Italië hoogtepunten na op mijn Instagram account. Het artikel van het NCV is gebaseerd op Italiaans onderzoek. Hierbij werden in een kleinschalig onderzoek 32 personen getest. Dit waren gezonde mensen, mensen met de diagnose coeliakie die al langer een glutenvrij dieet volgen. En er deden mensen mee met een diagnose die nog niet zo lang glutenvrij eten.

Glutenvrij ontbijt

Alle deelnemers kregen hetzelfde ontbijt, dat bestond uit glutenvrij brood, appel, water, ham, kaas, boter, yoghurt. Voorafgaand en tijdens en na het eten werd er bloed afgenomen, waaruit de volgende conclusies getrokken konden worden. De personen die al langer glutenvrij eten en de gezonde deelnemers lieten ongeveer hetzelfde bloedbeeld zien, zoals na het eten van een maaltijd valt te verwachten. Het lichaam maakt namelijk tijdens het eten allerlei stoffen aan om de stofwisseling en energieopname te regelen en het hongergevoel reguleren. Ze hadden na de maaltijd geen honger meer.

Honger

Na het eten bleken de pas gediagnosticeerde personen allemaal nog honger te hebben, hier was dus sprake van een afwijkend hormonaal bloedbeeld, waarbij ook het suikergehalte afweek vergeleken met de gezonde testpersonen. Dit bleek verrassend genoeg ook bij de coeliakie patiënten die al langer glutenvrij eten en geen hongergevoel meer hadden. Een lager suikergehalte in het bloed zorgt voor glucose schommelingen dat trek en hongergevoel stimuleert en mogelijk leidt tot insulineresistentie (voorloper van suikerziekte). Dit treedt dus op, terwijl je wel hebt gegeten. Het gevolg is een onstilbare honger. Dit zullen veel mensen met coeliakie herkennen. Overgewicht ligt hier dus op de loer.

Nader onderzoek

In dit onderzoek is nog niet gekeken naar de oorzaak van bovenstaande. Het zou met twee dingen te maken kunnen hebben. Ofwel het glutenvrije eten bevat teveel zout, suiker en vet en te weinig vitaminen en mineralen. Of er is iets anders in ons lichaam aan de hand, waardoor het na het eten anders reageert dan bij een gezond persoon. Dit moet nader onderzocht worden.

Hulp nodig met afvallen?

Ben je nou zelf een paar kilootjes aangekomen met het glutenvrije dieet en weet je niet hoe je een gezondere en betere keus kunt maken? Laat mij je dan helpen. Als ervaringsdeskundige met coeliakie en voedingsdeskundige kunnen we samen jouw eetpatroon in kaart brengen en kijken waar de winst te behalen valt. Doen? Lees over mijn manier van coaching en de trajecten op mijn website. Ik hoop dat ik je met dit blog met coeliakie meer kans op obesitas weer nieuwe inzichten gegeven heb.

Laat een reactie achter