We zitten er middenin, de feestdagen. Hoe vier jij onbezorgde glutenvrije feestdagen? Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw. Allemaal sociale gelegenheden, waar het vooral om eten draait. En zoals ik al eens eerder schreef eten is en blijft een sociale gebeurtenis. Hoe je het ook wendt of keert! Eet je alleen met je ouders, of met een grote groep aan tafel, vier je Sinterklaas met dobbelen met je collega’s of met kleine kinderen? Eten is er altijd. Grote 5-gangen diners, tapas of sushi en niet te vergeten al dat zoet: Chocoladeletters; Banketstaven, Oliebollen, Fondant en Borstplaat, Kerststol. Allemaal even lekker.
Maar hoe doe je dat nou met die feestdagen?
Zorg ervoor dat je vooraf goed bespreekt waar je het viert en met wie. Kennen deze mensen je of niet? Weten ze van je verplichte ongezellige dieet, of niet? Het hoeft namelijk niets uit te maken. Zo heb ik vorig jaar onbezorgd genoten van een 4-gangen diner dat door een dierbare vriend helemaal glutenvrij was bereid. Samen hebben we het menu samengesteld, gekeken naar alternatieven en uiteindelijk stonden er nul gluten op het menu. Niemand die het merkte of proefde. Het vergt wel tijd en inspanning. Maar zeg nou zelf, met Kerstmis gaat het daar toch juist om.
Hapjes en sushi
Kies je voor een Sinterklaas feest met hapjes, zorg dan dat je eigen bakjes hebt met je eigen hapjes. Dan hoeft er niemand met zijn toast of stokbrood handen in jouw blokjes kaas of worst. Staat er sushi op het menu? Bespreek dan goed of het vers wordt bereid of besteld. Als de sushi wordt besteld neem dan vooral zelf contact op met de take-away of restaurant. Zo weet je zeker dat jij niet toch per ongeluk een rolletje in je mond steekt met glutenvolle sojasaus bijvoorbeeld. Als er zelf sushi wordt gemaakt, dan kun je je eigen glutenvrije sojasaus meenemen en vragen of er bij de bereiding geen sojasaus wordt gebruikt, maar alleen los erbij als smaakmaker. Verder is sushi namelijk geheel glutenvrij.
Uit eten
Uit eten met deze drukke dagen kan heel makkelijk zijn. Maar ook gevaarlijk vind ik. Kies in dat geval voor een restaurant waar je al eens eerder hebt gegeten zonder problemen en buikpijn achteraf. De kersttijd is voor restauranthouders de drukste tijd van het jaar en ik kan me voorstellen dat ze niet allemaal op ons zitten te wachten. Neem zeker vooraf contact met ze op over de mogelijkheden. En doe dit bijtijds. Ze beginnen namelijk al begin december met hun inkopen en bestellingen. Met een beetje geluk kopen ze hun broodjes en zoetigheid in bij Odenwald Organic Bakery. Ik mocht naar aanleiding van een lunch bij de Brasserij in Delft diverse samples proeven. Deze bakkerij heeft een heerlijk glutenvrij assortiment. De brownie is heavenly! De broodjes zijn volgens mijn glutenvolle meneer niet van echt te onderscheiden. Hun assortiment is ook te koop bij Deen supermarkten. Echt de moeite waard. Zegt het voort, dan komt het misschien in meer winkels terecht.
Zelf bakken
Wil je lekker zelf bakken, en dat is mijn advies ook, want kant en klaar glutenvrij blijft muf, hard, taai, droog en kruimelig en ontzettend duur, ga dan op tijd googlen naar recepten en ideeën. Er is online tegenwoordig zoveel te vinden. Een andere leuke leidraad is het kookboek De Smaak van December van Albert Heijn. Veel baksels en gerechten zijn makkelijk glutenvrij te maken. Denk eens aan een overheerlijke zelfgemaakte banketstaaf, kruidnoten of borstplaat. Het staat er allemaal in.
Tot volgend jaar
Heel veel succes met jouw onbezorgde glutenvrije feestdagen, geniet van elkaar en van het eten. En dan spreken we elkaar weer in januari. Dan kunnen we allemaal de Coeliakiebroek van Carlijn Bröring aan. Niet omdat we zijn opgezet van de buikpijn, maar omdat we zoveel en lekker hebben gegeten. Happy Holidays! Meer informatie en blogs vind je op mijn website.