glutenvrij Italië

Terug uit glutenvrij Italië

Wat was het heerlijk in Italië. Niet alleen voor den glutenvrijen mensch, maar ook als je een lactose intolerantie hebt is het daar goed toeven. Op Instagram heb je mijn reis kunnen volgen. Neem gerust een kijkje. Ik heb jullie en het bloggen wel gemist, moet ik zeggen. Maar ik ben er weer en ga proberen wekelijks mijn visie, tips en advies te geven op ons soms best ingewikkelde glutenvrije leven. Vandaag gaat mijn blog over glutenvrij Italië.

Een glutenvrij Walhalla

Je kunt merken dat coeliakie in Italië een veel bekendere ziekte is dan hier. Kinderen worden daar preventief getest op de ziekte, die daar een volksziekte lijkt te worden. De winkels hebben naast glutenvrije schappen, die per merk zijn ingericht ook de glutenvrije producten liggen tussen de normale producten van hetzelfde soort. Dus toastjes bij de toastjes en pasta bij de pasta. Ik vind dat zelf echt superhandig. Daarnaast zijn er veel meer voedingsmiddelen van nature glutenvrij, zoals veel vlees, pastasauzen en chips.

Glutenvrije chips

Ja ook de paprikachips is daar gewoon glutenvrij. Megavoordeel is dat het overal duidelijk opstaat als het glutenvrij is. Je hoeft bijna nooit ingrediëntenlijsten te lezen. Senza Glutine is het toverwoord. Zelf het campingwinkeltje van onze camping Le Pianacce heeft een minischapje glutenvrij en in het restaurant serveren ze een glutenvrij ontbijt en diner. Opvallend vind ik dat er op veel producten ook vermeld staat dat het niet genetisch is gemanipuleerd of dat er geen palmolie is verwerkt. Iets wat in de Nederlandse supermarkten helemaal nog geen issue lijkt, laat staan bij de consument.

Glutenvrij dan ook lactosevrij

Maar wat ik toch echt wel het allerfeestelijks vond in Italië, is dat men doordrongen is van het feit dat glutenvrij vaak gepaard moet gaan met lactosevrij. Mensen wat een keuze in de supermarkten, zoals de Conad…yoghurtjes, dolci, smeerkaas, mozzarella, panna, ijs en zelfs mascarpone. Allemaal te krijgen in lactosevrije variant. Ik zag toevallig vandaag in de Allerhande dat Galbani met de lactosevrije mozzarella naar Nederland komt. Benieuwd of de Appie die in zijn assortiment gaat opnemen. Misschien moeten we ze en masse een Facebook berichtje sturen?!

Heb je coeliakie?

Nog geruststellender is het feit dat als je vraagt om glutenvrij eten in een restaurant of de mogelijkheden hiervoor, is dat er direct aan je gevraagd wordt of je coeliakie hebt. Ze weten dan direct wat de procedure is voor de bereiding van jouw eten. Pizzarestaurants zeggen het eerlijk als er maar een oven is. En de meeste restaurants met maar een oven serveren helemaal geen glutenvrije pizza. Die nemen liever het zekere voor het onzekere. Er is altijd een vers broodje als de rest een stokbroodje kruidenboter krijgt of een dessert dat je wel mag. Er wordt daar simpelweg gewoon aan ons gedacht. Het is doordrongen in hun eetcultuur en niemand kijkt er raar van op.

Glutenvrij eten ongezonder

Ik ben benieuwd of de glutenvrije producten daar net zo slecht scoren, zoals hier bij de consumentenbond is gebleken. De glutenvrije A-merken en Nederlandse huismerken scoorden bedroevend slecht. Te zout, te vet, te veel suiker. Ik vond de huismerken daar lekkerder en smaakvoller. Onze smaak is sowieso verpest hier. Zo hoort er bijvoorbeeld in echte mayonaise geen suiker. Als je eenmaal suikervrije mayo eet bijvoorbeeld Belgische mayonaise (wel even het etiket met ingrediënten checken), wil je nooit meer anders. Maar daar kunnen veel Nederlanders zich echt niet in vinden. Terwijl een wereldwijd merk als Calvé in Nederland suiker stopt in zijn mayo, maar in Italië niet!

We komen er wel

We hebben hier nog een lange weg te gaan wat verantwoord eten en verplichte (medische) diëten betreft. Daar ga ik ook na de zomer mijn steentje aan proberen bij te dragen. Voor nu hoop ik je geholpen te hebben met tips voor een vakantie naar glutenvrij Italië. Heb je pas coeliakie en wil je advies of heb je vragen? Ben je een horecaondernemer die wel positief met glutenvrij wil omgaan? Ben je familie of vriendje van iemand met Coeliakie en heb je geen idee? Stuur me maar e-mail. Ik ben er voor jullie met tips en advies! Op mijn website vind je alle informatie.

Laat een reactie achter