Tijd voor mijn jaarlijkse Dr. Pol infuus

Waarom ik het mijn dokter Pol infuus noem lees je hier. Het is namelijk niet de eerste keer dat ik dit infuus krijg. Sinds de diagnose coeliakie wordt dit de 4e keer. Na de 5e keer wordt met een botscan meting bekeken of de infusen werkelijk hebben gewerkt. Maar ik weet al dat ze werken, in ieder geval op korte termijn, maar of ze ook echt op de lange termijn effectief zijn, dat mag de dokter zeggen. In mijn blog van vandaag lees je over het dokter Pol infuus en botontkalking.

Gewrichtspijn

Voor mijn eerste infuus, 3 jaar geleden had ik veel last van mijn gewrichten, enkels, schouders en vooral mijn heupen hadden geen zin in harlopen. Omdat ik 43 jaar niet wist dat ik Coeliakie had wist ik hier niets van en al helemaal niet van de bijverschijnselen van dit leuke ding. Tot mijn zeer ter zake kundige MLD-arts mij direct doorverwees voor een botscan om te zien of ik al botontkalking had. Dit kan namelijk optreden bij niet onderkende Coeliakie, omdat er te weinig calcium wordt opgenomen door de darmen en de botten daardoor poreus worden. Daardoor heb je sneller gewrichtspijn of breek je sneller iets.

Infuus

Om ervoor te zorgen dat het lijf toch voldoende calcium binnenkrijgt, krijg ik dus jaarlijks een infuus met dit goedje in vloeibare vorm. Het heeft immers geen zin om bij zeer beschadigde darmen dit in tabletvorm in te nemen. De darmen nemen het immers niet op. Ik mag dus heerlijk een uurtje in een bedje liggen voor het indruppelen, met 2 paracetamolletjes paraat en ik hoef verder helemaal niets. En dat is maar goed ook, want mijn lijf is moe en het heeft pijn. Het infuus werkt bij mij ongeveer een maand of 10, daarna lukt het hardlopen niet meer, ben ik niet meer vooruit te branden en krijg ik ook last met ademhalen, omdat mijn rug zeer gaat doen. Grijpt dus allemaal lekker in elkaar.

Een week van de leg

Na het infuus ben ik wel een week van de kook, daarom moet ik een dag voorafgaand aan het infuus een paracetamol spiegel opbouwen tot ongeveer 48 uur erna. Na het infuus ben ik wel een beetje grieperig, maar na een week doet alles het gewoon weer. Hopelijk houd ik het dan weer ongeveer een jaar vol.

Laatste keer

Deze therapie staat voor 5 jaar vast en daarna wordt er met een botscanmeting weer bekeken of mijn botten in ieder geval niet zwakker zijn geworden. Volgend jaar is dus mijn laatste infuus van de 5 en weten we of deze therapie effectief is. Feit is wel dat ik in al die tijd niets gebroken heb, en dat was vroeger wel anders. Wat er na die 5 jaar gebeurt daar wilde de arts 3 jaar geleden nog niets over zeggen, maar ik hoop op een terugkerend jaarlijks Dr. Pol infuus ritueel.

Meer informatie

Ik hoop dat ik je weer eens stukje op weg geholpen heb met dit blog over mijn dokter Pol infuus en botontkalking. Meer weten over coeliakie? Stuur me een mail. Ik ben naast blogger, coach in opleiding, trainer, adviseur en gastdocent. Ik vertel je er graag meer over. Je kunt ook een gratis Lichtpuntje boeken via mijn website.

Laat een reactie achter