5 talen van de liefde

Valentijnsdag en de 5 talen van de liefde

Je kunt er van alles van vinden van Valentijnsdag. Commercieel of hypocriet gedoe, want liefde toon je niet op commando of als het de commercie dient. Toch? Maar je kunt ook gewoon de liefde vieren met de 5 talen van de liefde.

Liefde tonen

Liefde toon je als je je goed voelt of als je de ander een goed gevoel wilt bezorgen. Maar hoe toon jij die liefde? En wordt dat goed begrepen door de ontvanger? Geef je persoonlijke aandacht, een knuffel of een cadeautje, kook je voor je geliefde of zeg je heel makkelijk: Ik hou van jou?

5 talen van de liefde

Relatietherapeut Gary Chapman ontdekte na jarenlange ervaring in zijn praktijk de 5 talen van de liefde. Het kan dus heel goed zijn dat jij en je partner verschillend jullie liefde communiceren en dat kan soms leiden tot wederzijds onbegrip. De 5 talen bestaan uit:

Fysieke liefde

Spreken jullie beiden deze taal, dan zijn jullie beiden waarschijnlijk heel lichamelijk ingesteld, jullie houden van knuffelen, kussen en aanraken en kunnen uren in elkaars nabijheid zijn. Samen onder een dekentje Netflixen is een ultiem avondje samenzijn. Lichamelijke afwijzing wordt als je deze taal spreekt als kwetsend ervaren. En nee, deze taal gaat echt niet alleen over sex.

Persoonlijke aandacht

Spreken jullie de taal van persoonlijke aandacht, dan vind je het fijn om samen dingen te doen, maar dan ook echt met zijn tweeën. Pure quality time waarbij alle aandacht uitgaat naar elkaar en niet naar de ander zijn telefoon!

Hulpvaardigheid

Uit jij je liefde door bijvoorbeeld lekker voor iemand te koken of om zonder morren klusjes (lees het huishouden) te doen, dan spreek je de taal van hulpvaardig de liefde tonen. Dit is een manier die veel vrouwen gebruiken, omdat het ze aangeleerd is, als zorgende moeder, door een zorgende moeder bijvoorbeeld. Als een vrouw diep van binnen gaat kijken naar wat zij nou echt wil, komt zij wel eens tot de conclusie dat ze eigenlijk een andere taal zou willen spreken. Een taal die beter bij haar past en niet is aangeleerd. Dit komt vaak naar boven bij een levensveranderende gebeurtenis, zoals verlies van een dierbare, een scheiding of een burn-out.

Tastbare liefde

Word je graag verwend met cadeautjes of geef je ze graag weg, dan spreek je de taal van tastbare liefde. Sommige mannen wordt wel eens verweten dat ze liefde afkopen door dure cadeaus te geven. Weet dat dit ook een van de talen van de liefde is en niet persé slecht. Daar moet wel bij gezegd worden dat het niet gaat om het materiële, maar om het idee dat iemand iets voor jou heeft uitgezocht en moeite heeft gedaan voor je om iets te vinden dat bij jou past. Vergeet bij deze personen nooit hun verjaardag…

Positieve aandacht

Met deze taal vind je het heerlijk om geliefkoosd te worden met lieve vlijende woorden. “Wat ben je mooi” of “Ik hou van jou” doen wonderen bij mensen die deze taal spreken. Je hoort vaak dat mensen zeggen het heel moeilijk te vinden om die woorden uit te spreken. Dat kan dus komen omdat zij zijn opgegroeid in een gezin waar deze woorden niet als taal werden gesproken, maar waar bijvoorbeeld wel geknuffeld werd.

Zo zie je, iedereen spreekt een andere taal. Het kan dus heel goed zijn dat jouw partner een andere taal spreekt. Daar komen dan misverstanden van. Een tip, vul nooit in voor de ander en doe geen aannames. Als je wilt weten waarom iemand iets doet of zegt, vraag dan waarom? Soms is de uitleg heel eenvoudig.

Ik wens je veel liefde op Valentijnsdag, voor jou en degenen die jij liefhebt. Wil je praten over het leren luisteren naar jezelf, boek dan eens een gratis Lichtpuntje en kijk wat ik voor jou kan betekenen hierin.

Liefs

PS meer lezen over de 5 talen van de liefde, Gary Chapman schreef er een mooi boek over.

Laat een reactie achter