glutenvrij ontbijt

Wat eten wij als voedzaam glutenvrij ontbijt?

Het is alweer de 15e van de maand en dan schrijven de bloggers van #wijbloggenglutenvrij een blog met een gezamenlijk onderwerp. Dit keer over ons ontbijt, ons glutenvrije ontbijt natuurlijk. En wat is nou het gekke? Daar waar ieder normaal mens (wij zijn ook normaal, maar just saying) elke dag hetzelfde ontbijt, zie ik vaak posts in de glutenvrije en coeliakie social media groepen de vraag? Help, ik heb geen inspiratie voor ontbijt, lunch etc. Grappig dat wij dus meer behoefte schijnen te hebben aan meer variantie in ons eetpatroon. Dit blog helpt daarbij. Want met deze post vandaag, heb je er dus zo weer een paar nieuwe ideeën bij voor een voedzaam glutenvrij ontbijt.

Goed begin van de dag

Als voedingsdeskundige kan ik het niet vaak genoeg zeggen, ontbijt goed! Als je niet voldoende binnenkrijgt tijdens het ontbijt heb je daar de hele dag last van. Je gaat eerder lunchen, hebt eerder trek in tussendoor en je neiging naar de verkeerde keuze is veel groter, dan dat als je een goede start maakt. Met een volle goed gezond gevulde maag heb je echt een goed begin van de dag, met voldoende opstart energie. Ik begin de dag met een glas water met vers citroensap of een druppel doTERRA olie, citroen. Dit helpt om je spijsvertering op gang te brengen. In het begin moet je dit rustig opbouwen, want je kunt misselijk zijn. Ben je dat? Des te meer reden om dit te gaan doen. Het is een teken dat je lichaam dit zuur nodig heeft. Let wel even op met het nemen van medicijnen ’s ochtends in combinatie met citroensap. Dat mag nl niet altijd. Mij heeft het in ieder geval geholpen. Ik heb nu nooit meer het zuur na het ontbijt.

Uitgebreid ontbijten

Ontbijten zoals op de foto hoeft nou ook weer niet elke dag, maar een kaal bakje kwark, daar kan niemand van leven. Wij proberen altijd te ontbijten met verschillende voedselgroepen, zoals zuivel, kwark en granen. Wij drinken altijd groene thee en water. Maar ja wat voor granen neem je dan als glutenvrije ziel? Wij wisselen de volgende producten af afhankelijk van het seizoen en de invulling van de dag.

Lactosevrije yoghurt of kwark met ontbijtgranen

In het weekend, als ik niet op de fiets hoef naar mijn werk of mijn kind niet naar school, nemen we een bak yoghurt of kwark met glutenvrije ontbijtgranen. Er zijn inmiddels heel wat glutenvrije lekkere varianten (met haver, boekweit, teff, rijst, gierst) in de winkel te koop, maar zelf maken is eigenlijk lekkerder en gezonder. Minder suiker en minder vet. En het is echt super makkelijk. Als je erop googlet vind je genoeg recepten. Kijk maar eens bij missglutenvrij. Op de granen doen we altijd fruit, frambozen of bosbessen. Boordevol anti-oxidanten en vitamines. Eten we wat later, dan neem ik er ook een banaan bij.

Havermoutpap

De een gruwelt ervan de ander vind het heerlijk. Ik ben een van de laatsten. Ik vond het dan ook superirritant dat ik geen havermout meer verdroeg aan het begin van mijn dieet, dus ook geen glutenvrije. Havermout is een geval apart. In principe glutenvrij, maar door kruisbesmetting mogen wij alleen de havermout met glutenvrij logo. En zelfs dan zijn er veel mensen die hiervan last hebben, zeker dus als de darmen nog moeten helen. Ik was dan ook echt heel blij en opgelucht dat ik op een gegeven moment weer havermout kon eten. Havermout is echt een goede start van de dag. Lekker warm in de winter (mensen met coeliakie hebben het vaker koud) en omdat het een lage glykemische waarde heeft, geeft het lang een verzadigingsgevoel. Wij maken het met lactosevrije melk, maar het kan met alle andere lactosevrije varianten van melk. Ook hieraan voegen we vers fruit toe. Favoriet op school- en werkdagen als we lange dagen maken en fietsen naar het werk. Mijn glutenvolle man eet het elke dag voor hij 45 km naar zijn werk fietst. Havermout is een echte krachtpatser! Vol met vezels, die we juist zo moeten missen door het gebrek aan brood.

Rijstepap

Rijstepap is mijn parel in de donkere koude wintermaanden. Comfortfood van de bovenste plank. Maar absoluut niet zo verantwoord als havermout. Rijstepap wordt gemaakt van witte rijst met volle melk en room. Een slankere versie vind ik minder lekker. En de witte rijst vervangen voor zilvervlies, mwah…Verder eten wij altijd zilvervliesrijst, want veel gezonder en voedzamer. Rijstepap is een luxe. Het smaakt rijk en romig, zeker met een klontje boter en rietsuiker. Ik had hier enorm baat bij in de hele koude winter een paar jaar geleden. Door mijn glutenvrije dieet had ik het vaak zo koud en op mijn werk is het in de winter een koudefront. Maar goed, als je dit dagelijks eet vliegen de kilo’s eraan, dus wees gewaarschuwd. In een van mijn eerdere blogs lees je meer over rijstepap. In november schrijven de glutenvrije bloggers over hun favoriete comfortfood recept.

Varieer en proef

Gezond glutenvrij eten en leven is een kwestie van proeven, leren en variëren. Omdat sommige producten niet meer kunnen, zul je op zoek moeten naar alternatieven die werken voor jou. En wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. We hebben allemaal een verschillende stofwisseling. En die stofwisseling gaat met het dieet ook op de schop. Je valt af of komt juist aan. Daarnaar wordt nu veel onderzoek gedaan. Hierover schreef ik vorige keer een blog. Heb je vragen over gezond eten en leven met een glutenvrij dieet? Stel ze in de comments. Ik hoop dat ik je op weg geholpen heb met de tips voor een voedzaam glutenvrij ontbijt

#wijbloggenglutenvrij bloggers deze maand: glutenlactosevrijekookkunst, ikbenglutenvrij, metzondergluten, glutenvrijemama. Je vindt ons ook op Instagram en Facebook.

3 gedachten over “Wat eten wij als voedzaam glutenvrij ontbijt?

  1. Ik eet iedere ochtend
    Yoghurt of kwark
    Met gevarieerd vers fruit
    En ontbijtgranen
    Ik verdraag geen haver
    Spijtig genoeg vond ik
    Wel heerlijk
    In die koude wintermaanden
    Met appel en kaneel

    1. Met het volgen van een dieet of het uitsluiten van voeding gaat energie verloren. Dat gebeurt bij lijnen ook. De MLD adviseerde mij om in de winter meer vet en koolhydraten te eten om de warmte huishouding op peil te houden. Wel goed letten op de juiste verhoudingen en goede vetten en koolhydraten ipv verzadigde vetten en lege koolhydraten. Anders kom je heel snel aan

Laat een reactie achter