fbpx

Wintermaanden. Tijd voor comfort food

Elke winter komt hij wel een keer voorbij, of meerdere keren als het te lang koud, nat en donker is naar mijn zin, een blog over comfort food. Waarom hebben we er zo’n behoefte aan en wat is comfort food eigenlijk? Deze maand is comfort food het blog onderwerp van de gezamenlijke glutenvrije bloggers #wijbloggenglutenvrij.

Altijd op dieet

Onze winters zijn koud, nat, donker en lang, wel of geen zomertijd. Vanaf september regent het zo’n beetje dagelijks en steeds heviger en dat houdt dan zo’n beetje aan tot april als het tegenzit. Ja, we hebben wel eens een leuk stukkie ertussen, iets met de feestdagen, een verdwaalde sneeuwvlok of een halfbevroren sloot. Met blauwe luchten en fris knisperende kou. Maar verder is het hier eigenlijk gewoon een belabberde tijd, vind ik. De klok gaat terug en het licht gaat uit, schreef een vriendinnetje laatst. En dat is precies wat er gebeurt. Lange avonden, vroeg donker, weinig zon. De herfstliefhebber en kerstfanaat daargelaten maar de meeste mensen met coeliakie varen beter op zon, warmte en zomer. Waarom? Wij neigen eerder naar een winterdepressie en hebben sneller een vitamine D tekort. En mensen met coeliakie zijn altijd op dieet. Het lichaam vindt ons vaste levensreddende dieet natuurlijk fijn, maar qua evolutie klopt het niet, vasten in de winter. Dan moeten we opvetten en indikken, net als mussen, hamsters, beren. En daar komt het comfort food om de hoek.

Warm en zoetig voer

Warme gerechten, die doen denken aan vroeger, een gelukzalig gevoel in de mond en de maag. Gerechten met ei, kaas, aardappel doen het allemaal even goed. Denk bijvoorbeeld aan Kaiserschmarrn uit Oostenrijk. Heerlijk warm zoetig voer. Een recept hiervoor lees je in dit eerdere blog van mij. Rijstepap ook een comfy topper voor in de winter. Let op: het zit wel gelijk op je dijen. In mijn blog over dieetmoeheid lees je meer over rijstepap en over het dieetmoe zijn.

Fisherman’s Pie

Engelse ovengerechten lenen zich ook goed als comfort food. Jamie Oliver wijdde er eens een heel boek aan. Shepperd’s Pie, met gehakt en mash bijvoorbeeld, of een Fisherman’s Pie. Deze maakte ik vorige week en de schaal was al half op toen ik de foto maakte. Met cheddarkaas, eieren, aardappelpuree, kabeljauw en spinazie. Tip van de maker: neem meer spinazie dan die twee handjes volgens Jamie, want daar word je groot en sterk van! Maak gelijk lekker veel dan eet je er nog een keer van. Het recept vind je op zijn website. Met zulke gerechten komen wij die winter wel door.

Andere #wijbloggenglutenvrij bloggers die deze maand comfort food recepten delen of hierover schrijven zijn: metzondergluten.com, meerdanglutenvrij.nl, ikbenglutenvrij.nl

3 reacties op “Wintermaanden. Tijd voor comfort food”

  1. Pingback: Comfortfood - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

  2. Ik hou er wel van: Wandelen door de bladeren, fietsen tegen de wind in, vechten tegen de elementen. Het is natuurlijk extra fijn als er echt sneeuw of echt ijs ligt. Maar ook zonder dat… Ooit was ik december in Zimbabwe, altijd zon, altijd warm genoeg. En ik miste verschrikkelijk de afwisseling die ons weer met zich mee brengt!
    En ja, bij dat ‘houden van’ hoort ook na afloop lekker bij de kachel kruipen met een kop thee. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *