gastlessen dieetwens glutenvrij

Zij van Glutenvrij gastlessen en horecapresentaties

Begin vorig schooljaar ben ik begonnen met het geven van gastlessen over de dieetwens glutenvrij, op de International Hotel & Management School in Den Haag (ROC Mondriaan). Ik kreeg deze kans en greep deze met beide handen aan. Ook deed ik een bedrijfspresentatie bij de Restaurant de Smulhoeve in Leidschenveen. In dit blog vertel ik meer over mijn drijfveren en de mogelijkheden voor u als school of horecagelegenheid.

Zij van Glutenvrij

Als Zij van Glutenvrij is het mijn missie om de coeliakiebewustwording in Nederland een boost te geven. Wij kunnen een voorbeeld nemen aan Italië en Spanje. Daar zijn ze veel verder met deze materie en waar het de gastvrijheid niet in de weg staat. In Nederland doet het personeel helaas nogal eens krampachtig als deze vraag op tafel komt.

Coeliakie bewustwording

Het vergroten van de bewustwording doe ik door te bloggen over de auto-immuunziekte coeliakie (=glutenintolerantie) en het verplichte glutenvrije dieet. Door glutenvrije producten te testen en door het geven van gastlessen en bedrijfspresentaties over het omgaan met dieetwensen en coeliakie in het bijzonder. Ik ben naast ervaringsdeskundige en moeder van een kind met coeliakie, opgeleid tot coach en voedingsdeskundige in opleiding. De bewustwording heb ik dus naast het bloggen uitgebreid met het geven van gastlessen en horeca advies over de dieetwens glutenvrij. Maar er komt nog meer aan bod.

Horeca presentatie

Als uitgangspunt dient het overzicht met de 14 internationaal erkende allergenen. Want het gaat niet alleen om mensen met coeliakie. U als horeca-ondernemer bent verplicht te werken met dit overzicht en een allergenen kaart te kunnen presenteren als daarom gevraagd wordt. Maar daarmee is niet gezegd dat u ook een oplossing kunt bieden aan uw gast met bepaalde dieetwensen. Vaak zijn er wel vegetarische opties opgenomen op de kaart. Maar een glutenvrij of lactosevrij gerecht komt niet zo vaak voor.

Wat kan er wel

En dat kan anders. Met een interactieve presentatie voor al uw personeel, van een uur uitgaande van uw menukaart, bekijken we de mogelijkheden wat betreft aanpassingen in handelingen door uw personeel. We brainstormen gezamenlijk over makkelijke tips en tricks om zonder de hele menukaart om te gooien ook opties te bieden wat betreft glutenvrij. Een eyeopener voor de medewerkers waar ik deze presentatie eerder deed, was het onderdeel, klantbeleving en veiligheid. Want niet alleen voor gluten, maar ook voor andere allergenen geldt, het onzichtbare gevaar van kruisbesmetting en verborgen allergenen in producten. Een leuke en ontspannen sessie dus voor het gehele personeel.

Is er behoefte om na de presentatie meer training of advies te krijgen, dan kan dat in een op maat gemaakte training.

Wilt u meer lezen over de presentatie die ik eerder deed. U leest de testimonials hier. Meer informatie of vragen over de kosten kunt u opvragen via de website of info@zijvanglutenvrij.nl

Gastlessen Omgaan met dieetwensen en Coeliakie

Als uitgangspunt dient het overzicht met de 14 internationaal erkende allergenen. Want het gaat in deze presentatie niet alleen om mensen met coeliakie. Uw leerling en uw vakdocenten zijn als (toekomstige) horeca-ondernemer verplicht te werken met dit overzicht en een allergenen kaart te kunnen presenteren als daarom gevraagd wordt. De handvatten die ik tijdens de les geef, kunnen direct worden toegepast in de opleidingskeuken op uw school en tijdens de externe stages. Ik geef de gastles ook in het Engels in geval van duaal onderwijs.

Inhoud van de lessen

De lessen duren een klokuur en zijn interactief, deels theorie met een praktijkopdracht met een menukaart. Naast het omgaan met gasten met dieetwensen komt ook aan bod, welke producten gluten bevatten en welke alternatieven er zijn in de Nederlandse markt. Zo leert de leerling te kijken naar mogelijkheden en creatieve oplossingen te bedenken. Daarnaast bespreken we de mogelijke gevaren van allergenen en wat er gebeurt als hier niet zorgvuldig mee wordt omgegaan. Ook voor vakdocenten een eye-opener bleek vorig jaar bij de feedback die ik ontving.

Wilt u meer testimonials lezen van deze vakdocenten en studenten, die leest u hier. Meer informatie of de kosten opvragen kan via de website of stuur een mail naar info@zijvanglutenvrij.nl

Laat een reactie achter