Zij van Glutenvrij over Coeliakie

Zij van Glutenvrij over Coeliakie

Een Coeliaak met een missie

Op deze pagina vind je informatie over de auto-immuunziekte Coeliakie. Het is mijn missie de ziekte bekender te maken, vooral in de horeca en op MBO scholen. Maar ook bij familie en bekenden van mensen met Coeliakie

Ben je ondernemer en geïnteresseerd in gastlessen of een bedrijfspresentatie scrol dan naar Zij van Glutenvrij, training, advies en gastlessen.

Wat is Coeliakie?

Coeliakie is een erfelijke auto-immuunziekte aan de dunne darm. Het is niet zoals veel mensen denken een allergie, maar een intolerantie voor gluten.

Bij inname van gluten maakt het lichaam de darmen stuk. Dit kan zo ver gaan dat de darmen (permanent) beschadigd raken en deze geen voedingsstoffen meer kunnen opnemen. Als dat gebeurt, verzwakt je weerstand en daarmee je gezondheid.

Je kunt Coeliakie op elke leeftijd ontwikkelen, dus ook net als ik op latere leeftijd. De ziekte komt voor bij 1 op de 10 Nederlanders en 20% weet niet dat ze de ziekte heeft (Bron NCV).

Wat zijn de symptomen?

Heb je deze ziekte zonder dat er een diagnose is gesteld, of houd je je niet aan het glutenvrije dieet dan kunnen de volgende symptomen zich voordoen: onder- of overgewicht, longklachten, eczeemklachten, opgezette buik, misselijkheid en overgeven, brandend maagzuur, diarree of obstipatie, andere auto-immuunziekten, pijn aan spieren en gewrichten, vitamine B12 en D tekort, ijzergebrek, hoofdpijn/migraine, duizeligheid, en nog veel meer.

Deze ziekte gaat vaak gepaard met een lactose-intolerantie. En omdat deze klachten bij heel vele ziektebeelden horen denkt niet direct iedere arts aan Coeliakie.

Komt de ziekte al dan niet voor in je familie, sta erop dat je getest wordt of vraag een verwijzing naar een gespecialiseerde MLD (Maag Lever Darm) of kinderarts.

Wil je meer lezen over de symptomen en ziektes die gepaard gaan met Coeliakie, lees dan dit blog

Wat zijn gluten?

Gluten zijn een eiwit dat voorkomt in de volgende graansoorten: Tarwe, rogge, spelt, haver en gerst. In Nederland wordt veel tarwe (bloem) als bind- en vulmiddel gebruikt. Wil je weten wat je wel en niet kunt eten als je een glutenvrij dieet moet volgen, vraag dan mijn gratis checklist aan.

Ondertussen ben ik gestart met een opleiding voedingsdeskundige en kun je bij mij ook terecht voor een evenwichtig, gezond leefstijladvies wat betreft voeding en beweging.

Meer informatie vind je op de website van de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) en bij gespecialiseerde diëtisten. 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij volwassenen wordt de diagnose gesteld door het testen van het bloed op antistoffen (Anti-TTG IGA) en het nemen van een biopt van de dunne darm. Dit gebeurt met een gastroscopie (een slangetje door de mond) met een camera. De mond en keelholte kunnen worden verdoofd of de ingreep vindt plaats met een roesje.

Terwijl er lucht in de maag gepompt wordt, vindt het slangetje zijn weg naar beneden en de arts neemt dan een hapje (biopt) uit de dunne darm. Dit wordt onderzocht in het lab. Ik raad dit onderzoek aan met een roesje. Zelf deed ik het zonder, maar ik vond dat heel erg naar, maar iedereen is verschillend. Hierna volgt diagnose en vaststelling van de mate van darmbeschadiging. Je leest er meer over in dit blog

Bij kinderen is vaak genonderzoek (als de ziekte bekend is in de familie) en vervolgens bloedonderzoek voldoende om de ziekte vast te stellen. Er wordt in sommige gevallen wel gekozen voor het biopt. Dit hangt af van ziektebeeld en mate van verdenking en is afhankelijk van diverse protocollen. Bij kinderen kan het biopt onder volledige narcose afgenomen worden. Lezen hoe mijn dochter omgaat met deze ziekte? Lees het hier

Na de diagnose...

Na het stellen van de diagnose is de enige remedie tegen deze ziekte het glutenvrije dieet. Er zijn geen medicijnen voor en het dieet is levenslang. Na de diagnose is het van belang, dat je je jaarlijks door de MLD arts laat controleren op tekorten.

Bij diagnose op latere leeftijd is het ook van belang dat je onderzocht wordt op osteoporose (botontkalking). Hiervoor zijn diverse medicijnen. Wil je daar meer over lezen, lees dan mijn blog over Coeliakie en botontkalking

Zij van Glutenvrij: Training, advies en gastlessen

Het glutenvrije dieet krijgt steeds meer aandacht in de media en daardoor ook in de keukens van horecagelegenheden, zieken- en verzorgingstehuizen, kantines en op festivals. Wilt u meer weten over glutenvrij en vriendelijk ondernemen? Lees dan verder.

Bedrijfsworkshop: Introductie gezonde voeding en leefstijl

Met deze interactieve bedrijfsworkshop werken we aan het maken van bewuste keuzes in voeding, wordt uw personeel zich bewust van wat gezonde voeding voor effect heeft op de vitaliteit, welke andere onderdelen van belang zijn voor een gezond en vitaal leven en wordt tekst afgewisseld met leuke oefeningen. Maximale groepsgrootte 35 personen. Deze workshop geef ik in het kader van mijn opleiding tot voedingsdeskundige. De kosten voor een workshop zijn op te vragen via e-mail.

Bedrijfspresentatie : Omgaan met dieetwensen en Coeliakie

Gluten zijn een van de 14 internationaal erkende allergenen. Mensen mogen er dus van uitgaan dat elke instelling of (horeca) onderneming die met voedsel werkt hiervan op de hoogte is en een alternatief kan bieden. Dit geldt dus niet alleen voor restaurants en cafés, maar ook voor cateringbedrijven, zorginstellingen en ziekenhuizen. Helaas is niet overal het geval en blijken allergenen in veel gevallen het ondergeschoven kindje.

Een glutenintolerantie is heel erg onhandig in de Westerse eetcultuur. Ons eten wordt vaak “verrijkt” met tarwe omdat we het hier in overvloed hebben. Van producten zoals brood, pasta, gebak en pizza is algemeen bekend dat deze gluten bevatten. Het gevaar zit hem in kruisbesmetting en verborgen gluten. In een presentatie van anderhalf uur leg ik u en uw team er graag meer over uit. Wilt u daarna uitgebreid advies en een training op maat, dan kan dat ook.

Prijs op aanvraag. Heeft u interesse stuurt u mij dan gerust een mail. 

Lees hier hoe enthousiast anderen waren over deze bedrijfspresentatie.

Gastlessen MBO

Nadat ik zelf de diagnose Coeliakie kreeg is het mijn missie geworden de ziekte meer bekendheid te geven. En waar doe je dat beter dan bij de leerlingen van nu, de koks en horecaondernemers van later.

Voor het MBO (leerjaar 2 niveau 4) ontwikkelde ik een gastles van 1 klokuur over het omgaan met allergenen en dieetwensen in het algemeen en Coeliakie in het bijzonder. In deze les combineer ik mijn persoonlijke verhaal met een herhaling van de stof over allergenen en dieetwensen en geef ik tips, die de studenten tijdens hun stage direct in praktijk kunnen brengen. Voor internationale klassen geef ik de les in het Engels. Na de gastles ontvangt u de handout met checklists van de les.

Prijs op aanvraag. Ook interesse in een gastles? Stuur mij een mail.

Of lees hier de testimonials van het ROC Mondriaan, International Hotel and Management School.

Informatie over bedrijfspresentaties of gastlessen?