Zij viert zesde glutenvrije verjaardag

Zij viert zesde glutenvrije verjaardag

Zes jaar alweer! Ongelooflijk hoe snel de tijd gaat. En zeker het laatste jaar is ondanks al het gedoe voorbij gevlogen. Het voelt als gisteren dat ik mijn vorige glutenvrije verjaardag vierde. Mijn dochter eet inmiddels ook al vier jaar glutenvrij. Wij kregen de diagnose coeliakie in dezelfde maand en vieren onze glutenvrije verjaardag dus samen. Omdat een echt feestje niet kan krijg je van mij iets anders moois!

Wat er veranderde

Mijn leven stond op zijn kop. Binnen een dag had ik al mijn voorraad en keukenkastjes op orde en begon het glutenvrije leven voor mij. Mijn gezin deed lafjes mee, daar was verder geen noodzaak toe gelukkig. Ik ging mega in de aan stand en ging helemaal voorbij aan wat het met mij deed, die diagnose met dat k dieet. Want dat is het gewoon, zeker als je je hele leven eet wat je lekker vindt en ook niet mega klachten hebt (denk je). Ondanks dat ik het moeilijk vond, ging ik wel direct over op een glutenvrij dieet. Met vallen en opstaan dat wel. En mijn dochter deed 4 jaar later hetzelfde en at niet eens meer de boterham op waar ze onderweg naar de kinderarts aan was begonnen.

Niet vanzelf

Maar wat als je hoofd en je lijf niet meteen in de glutenvrije stand gaan? Wat als je denkt: Ik kan het gewoon niet! Dat is echt wel een ding. Want ondanks dat je lijf je misschien niets laat merken, dan gaan er ergens anders wel alarmbellen af, als je willens en wetens glutenvol blijft eten. Ik zie dat heel veel in mijn coachingspraktijk waar ik mensen de ziekte en het dieet leer accepteren. Kop in het zand en glutenvol blijven eten en toch weten dat het niet goed is voor je. Het gebeurt echt en veel vaker dan we denken, denk ik.

Zwaarmoedigheid en depressieve gedachten

Er wordt gelukkig steeds meer onderzoek naar gedaan, naar die psychische kanten van coeliakie. Het is toch ook heel logisch dat als je darmen beschadigd zijn je je niet gelukkig voelt. In gezonde darmen wordt namelijk het gelukshormoon serotonine aangemaakt. Heb je dat hormoon niet dan gaat er ergens in je hoofd iets mis en kunnen doemscenario’s de overhand krijgen. Over je darmen en of ze volledig herstellen schreef ik eerder dit blog. Ook wordt er in Nederland een grootschalig onderzoek gedaan naar vroege opsporing en mogelijke voorkoming van coeliakie bij kinderen. Hierover schreef ik eerder dit blog. Of er ooit een medicijn komt, dat is echt verre toekomstmuziek. Voorlopig valt en staat je gezondheid echt alleen met een volledig glutenvrij dieet. Met alle uitdagingen van dien.

Glutenvrije checklists

Misschien heb je ze al eens gevonden op mijn website, maar ik deel ze hier graag nog een keer. Omdat ik dus glutenvrij jarig ben deze maand. Mijn uitgebreide glutenvrije checklists. Handige lijstjes om je huis glutenvrij en veilig te maken. Een lijst voor vrienden of familie voor als je voor het eerst bij iemand gaat eten of een verjaardag gaat vieren. Lijstjes voor kinderen, vriendjes en de juf. Of om mee te nemen naar het ziekenhuis. De barbecue checklist voor als we straks de straat weer gewoon op mogen en bij anderen op visite kunnen. En een afvinklijst voor een zorgeloze reis en vakantie. Je vindt de checklists en een e-book button op mijn homepage. Hoe vier jij je glutenvrije verjaardag? Of sta je er liever niet bij stil?

2 gedachten over “Zij viert zesde glutenvrije verjaardag

  1. Ik vier ieder jaar op 1 mei dat ik niet meer “ziek” ben. Dan proost ik even op mijn diagnose waar ik toch nog steeds blij mee ben, al klinkt dat misschien gek. Ik was altijd ziek en aan de dunne kon haast niets meer en nu kan alles weer en ik vind dat wel het proosten waard. Dit jaar al weer 8 jaar dus zaterdag proost ik weer op het leven.

    Wens je een mooie verjaardag liefs Anna

    1. Lieve Anna, jij ook alvast gefeliciteerd… Fijn dat het voor jou zoveel heeft gebracht deze diagnose. En daar je er ook zo tegenaan kijkt.

Laat een reactie achter