Zij was onbezorgd glutenvrij op vakantie bij Agriturismo Diacceroni in Toscane

Dat Italië een glutenvrij Walhalla is dat wisten jullie al. Daar heb ik al vaker over geblogt. Maar deze vakantie was echt super onbezorgd. De voorgaande jaren kozen we voor een camping, waar het overigens ook heel goed geregeld was. Omdat we ook eens naar een agriturismo wilden, hebben we dit jaar gekozen op aanraden van een vriend, voor Agriturismo Diacceroni. En er gaat niets boven goede mond op mond reclame. En ja bij Diacceroni heb je een onbezorgde glutenvrije vakantie.

Check de website

Voorafgaand aan de vakantie lees ik natuurlijk eerst goed de website van een locatie en ik mail met de eigenaren over de glutenvrije mogelijkheden. Dat heb ik ook in dit geval gedaan. In de wintermaanden duurt het soms wel een paar dagen voordat men reageert op een e-mail. Het is maar dat je het weet.

Wat is een agri

Een agriturismo is een boerenbedrijf dat ook logies mogelijkheden biedt aan toeristen. En dat moet je ruim zien. Er zijn agri’s met vee, olijfboomgaarden, druiventeelt  voor de wijn, tarwevelden, paarden of met een moestuin op eigen grond. Voor kinderen is het leerzaam en bij een goede agri laat de boer het werk ook zien aan zijn gasten. Bij Diacceroni tref je het goed, want daar heb je eigenlijk alles, op het vee na. Deze agri bestaat uit vier locaties in het hart van Toscane, die allemaal bij elkaar in de buurt liggen. Naast de hoofdlocatie, zijn er nog de locaties Pompilia, Panieracci en Pelagaggio. Daarnaast breiden ze dit jaar de hoofdlocatie uit met een villa en logde tenten! Dus wil je alsnog graag glamperen, dan kan dat daar vanaf deze zomer ook!

Verschillende locaties

Op de hoofdlocatie gebeurt van alles. Er is een grote stal met paarden en pony’s waar Peter de scepter zwaait. Peter spreekt alle talen en vooral de taal van het kind. Op maandagochtend is er ponyclub waarbij hij vertelt over de manage en zijn bewoners. Zelfs de allerkleinsten kunnen rijden op Shetlands. Na de club kun je je inschrijven voor ponyritten in de bergen of een privéles van Peter. En dat is echt serieus werk, geen duffe rondjes in stap. Echte oefeningen voor echte ruiters in de dop. Op alle locaties is er een zwembad. Bedenk wel dat in de meivakantie misschien nog niet alles operationeel is.

Een topkok die ook glutenvrij kookt

Maar dan het eten. Want daar gaat het natuurlijk om. Op de hoofdlocatie zijn er wekelijks drie festiviteiten die om eten draaien. Alle producten die hier worden gemaakt, worden gebruikt in het eten en kunnen ook worden gekocht. Wijn, pasta, chutneys, jam, prosecco’s! De eerste festiviteit is de Welcome Party op zaterdag. Blijf je langer dan week, dan mag je de tweede zaterdag ook gewoon weer komen. “My party is your party” zijn de woorden van Massi, de eigenaar, die net als de rest best goed Engels spreken. Tijdens dit eten maak je kennis met de Toscaanse keuken. Heb je dieetwensen, dan houden ze hiermee rekening. Ze lopen een rondje buffet met je en zorgen ervoor dat je als eerste van de schaal opschept. Staat er ook pasta op het menu dan zal een van de koks dat speciaal voor jou glutenvrij klaarmaken. Het mooie is aan deze keuken dat het heel puur is. Waar je geen tarwe of gluten in verwacht, daar zit het ook gewoon niet in.

Rekening houden met is in Italië heel gewoon

De volgende party is de Pizza Party, waarbij kinderen het deeg maken als basis voor alle pizza’s die die avond geserveerd zullen worden. En dat zijn er nogal wat. Heeft jouw kind, zoals de mijne een glutenintolerantie, dan krijgt ze aparte tafel en kok toegewezen. Francesca is gespecialiseerd in glutenvrij koken. Ze heeft hier speciale cursussen voor gevolgd. Een heerlijke vrolijke Italiaanse, die kinderen op hun gemak stelt en de ouders gerust. Wel oppassen met andere kinderen en hun pizzadeeg handen!

Proeverijen

En alsof het nog niet genoeg is kun je doordeweeks olijfolie en wijn proeven, een yogaklas meedoen of gewoon lekker niks. Want op donderdag is het dan weer tijd voor de Pasta Party. Hier maken weer alle kinderen alle pasta die die avond geserveerd zal worden. Dit keer heeft Sarah samen met Francesca glutenvrije gnocchi gemaakt. Dat is een pastagerecht op basis van aardappelen. Simpel, maar heerlijk. En ja, wij kregen dit als vervanger van de pasta geserveerd met een saus naar keuze! En het mooie, het kost ze geen moeite, ze doen niet alsof. Het is pure gastvrijheid, vriendelijkheid en Italiaanse charme. Wij komen zeker terug naar Diacceroni voor een onbezorgde glutenvrije vakantie.

Meer informatie

Meer weten of lezen over mijn werk als coach en blogger? Check mijn website of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

*Dit blog is niet in opdracht geschreven en berust op mijn eigen ervaring.

Laat een reactie achter