Wie is Zij van Glutenvrij

Wie is Zij van Glutenvrij?

Wie is dat Zij van Glutenvrij? Ik ben Yacintha en ik ga bloggen over coeliakie. Een onmogelijke auto-immuunziekte aan de dunne darm met een nog onmogelijkere naam en een alleronmogelijkst dieet. Maar ik ga het onmogelijke mogelijk maken voor jou!

Diagnose coeliakie

Ik heb de diagnose nu zelf twee jaar en nee ik was niet doodziek toen dat gebeurde. Ik had nooit klachten gehad die wezen op deze ziekte, die je uitspreekt als Seu-lia-kíe. Met de klemtoon op de laatste lettergreep. Toen ik hoorde dat ik deze (vooralsnog) ongeneeslijke ziekte had, ging ik in denial. Althans ik ging wel meteen op dieet, want je wil natuurlijk niet nog meer schade aan je darmen toebrengen. Maar ik ging wel uitzoeken of er misschien een andere verklaring was voor deze ziekte, waarvoor je dus altijd, voor de rest van je leven, gebonden bent aan een glutenvrij dieet. Die verklaring was er niet. Ik zie het onder ogen. Ik heb levenslang coeliakie.

Wat is glutenvrij?

De zoektocht naar dat dieet vond ik een hel. Want wat houdt glutenvrij dan eigenlijk in? Geen tarwe, gerst, spelt, rogge en haver, even grof gezegd, maar ook geen kamut, bulgur of couscous. En dan heb ik het nog even niet over allerlei toevoegingen zoals maltodextrine of gerstemoutextract, want dan haak je nu dus af. Mooi denk je, dat is dus geen brood, koek, taart en pasta meer! Maar daar kom je dus even bedrogen uit.

De specialist

Ik kreeg een doorverwijzing van de Maag-Lever-Darm arts voor een diëtist, die met een lijstje van glutenvrije producten en een link naar een app voor op je mobiel, (om te kijken of je wel genoeg eet, want geloof me, je durft dus bijna niets meer te eten in het begin) haar geld verdient terwijl jij eigenlijk nog geen stap verder bent.

Alles is anders

Inmiddels heb ik mijn weg aardig gevonden in de supermarkten, online winkels en drogisten, die deze dieetproducten verkopen. Maar het was een lange zoektocht. De ene supermarkt is de andere niet. Waar de een overal tarwe in strooit, doet de ander dat niet. Om nog maar te zwijgen van de etikettering. Boodschappen doen vond ik, als kook- en eetliefhebber echt verschrikkelijk in het begin. Feestjes en uit eten was al helemaal een no go. Want omdat coeliakie een relatief onbekende ziekte is, heeft ook je familie en kennissenkring werkelijk geen idee wat jij wel en niet mag hebben. En weten ze het wel, omdat ze dat heel lief hebben opgezocht, moet je er nog wel bijvertellen dat je alsnog niets van al dat dure speciaalvoer mag hebben, als ze jouw eten hebben aangeraakt, terwijl ze net stokbrood hebben staan snijden voor de andere visite. Zonde geld en zonde van de goedbedoelde moeite.

Meer informatie

Anyway, ik ben 2 jaar verder en lekker op weg. Ik heb weer energie voor 10 en daarom ga ik jou helpen in jouw zoektocht. Niet alleen met het zoeken naar een voor jou passend dieet, maar ook naar wat je drijft en waar je energie van krijgt. Want goed voor jezelf zorgen is niet alleen goed eten! Wil je advies op maat, stuur dan een e-mail. Wil je meer weten over wie Zij van Glutenvrij is? Check dan mijn website.

*Zij van Glutenvrij bakt ook taarten op bestelling. Voor elke glutenvrije/lactosevrije taart kun je bij me terecht. Kijk maar eens op mijn Facebook pagina.

2 gedachten over “Wie is Zij van Glutenvrij?

  1. Ik heb je toegevoegd aan mijn leeslijst. Ga je ook recepten delen of linken? Ben zelf met name op zoek naar ontbijt en lunchideeën.

    Veel succes!

    1. Hoi Emmy. Wat leuk dat je me hebt toegevoegd aan je leeslijst. En wat een eer ook. Ik ga zeker ook tips geven als daar behoefte aan is. Blijf me volgen en misschien gaat mijn volgende blog wel over een glutenvrij ontbijt! Dank je wel.

Laat een reactie achter