Wat yoga en coaching gemeen hebben

Wat yoga en lifecoaching gemeen hebben

Zoals jullie ongetwijfeld gezien en gelezen hebben als je mij volgt op sociale media, dan weet je dat ik mij de afgelopen maanden verdiept heb in yoga. Ik deed een 200 uurs opleiding en geef nu ook les op een yogaschool in Den Haag. Maar daarmee is niet gezegd dat ik mijn werk als coach heb neergelegd. Integendeel. Je leest in dit blog wat yoga en lifecoaching gemeen hebben.

Op de mat of in een stoel

Gisterochtend deed ik een practice op de yogaschool waar ik nu mag lesgeven. Het is een mooie reis, mijn eigen yogareis, maar ook om te zien wat anderen voor reis maken. Hoe studenten gedurende de les de houdingen volgen, volhouden en met hun adem helemaal in zichzelf keren. Ik weet niet wat ik mooier vind en misschien is het juist de combinatie. De actieve les en houdingen of de totale ontspanning die ik zie als je na een uur werken aan je lijf, houding, ademhaling en je weerstand volledig tot rust komt. Als die grote diepe zuchten van verlichting komen en daarna volledige ontspanning. Nog mooier vind ik de paralel met mijn werk als coach. Daar gebeurt in feite hetzelfde. Beide zijn tools om het centrale zenuwstelsel tot rust te brengen.

Stress en ontspanning

Het verlagen van het stresslevel door te begeleiden bij een coachvraag is eigenlijk niet anders dan een yogales volgen. Met intuïtieve coaching kijk je namelijk naar alle energieën net als dat je dat op de mat doet. Je bent fysiek met je lichaam en ademhaling bezig, maar tegelijkertijd werk je aan weerstand op mentaal en emotioneel vlak. Daar waar het in je lichaam wringt, daar schenk je aandacht aan en laat je het toe. Met je ademhaling stuur je nieuwe positieve kracht en energie naar daar waar dat nodig is. Zo gaat energie weer stromen. Dat is wat yoga en lifecoaching onder andere gemeen hebben. Wat dat kan dus ook in de stoel bij een coachsessie.

Constant in staat van paraatheid

Wij staan altijd aan, we hebben een druk leven, ons sociale krijgt weer vorm en ondertussen houden we ook nog wat gezinsballen in de lucht. De tijd voor onszelf gaat vaak als eerste van het lijstje. Niet als gedaan, maar als niet haalbaar. En zo kan het zijn dat er permanente stress ontstaat. En dat kost een bak energie en stress zorgt er ook voor dat ons hormonale systeem uit balans raakt. We gaan verkeerde eetkeuzes maken, slapen te weinig en hangen op de bank. Je weet het allemaal wel, maar de stap maken om het te veranderen, daar ontbreekt het dan net aan energie voor.

Zorg voor jezelf

Als je dat nu weet en nu voor jezelf zou kunnen kiezen, zonder belemmeringen en negatieve ja maar gedachten. Wat zou je dan als eerste doen? Ik gok, iets voor jezelf. Het maakt niet uit wat, een boek lezen een podcast luisteren, naar buiten, in bad met een lekkere olie. Of ga op je mat en doe meditatieve oefeningen of een yogales. Doe het gewoon een keer. Stofzuigen kan straks ook. Je zult zien dat je stresslevel meteen daalt. En ja, misschien wil je daarna wel een tukje doen. Doe dat dan ook. Leer luisteren naar je lichaam. Want als jij er niet naar luistert, dan zal op een moment je lichaam vanzelf wel zorgen dat je moet luisteren. Dan is er geen keuze meer.

Zet die stap voor jezelf, naar jezelf

Ik ben ontzettend blij dat ik zelf deze stap heb gemaakt en dat het een het ander aanvult en zelfs verdiept. Heb jij een coachvraag en wil je op elk niveau, elke energie begeleiding ontvangen? Zelf ervaren wat yoga en lifecoaching gemeen hebben? Neem dan contact op voor mijn nieuwe coachprogramma FEMS. Je leest er hier meer over. Wil je een keer een yogales doen, check dan deze link met een korte vinyasa flow. Meditaties vind je op mijn Soundcloud pagina. Wil je ontspanning ervaren op een andere yoga manier. Meld je dan aan voor mijn yoga nidra lessen. Met deze vorm van yoga lig je stil en kom je in een bepaalde staat van bewustzijn. Hierdoor ervaar je meer energie en focus, leer je ontspannen op je 4 basis energieën en kun je ’s nachts beter slapen. Wil je live (of online) een yogaklas volgen van mij bij Ekam yoga in Leidschendam. Check dan de website.

PS: vandaag ben ik supertrots dat mijn uit het Engels vertaalde blog over mijn eigen yogareis is gepubliceerd bij superyoga.nl. In het kader van wereldyogadag en de zomerzonnewende is mijn blog de eerste in een serie van blogs over yoga en persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter