coeliakie nachtmerrie of droom

Coeliakie, nachtmerrie of droom?

Klinkt een beetje gek natuurlijk, want een auto-immuunziekte is geen droom, dat neigt meer naar een slechte film of nou ja misschien wel een nachtmerrie. Zeker als je het op latere leeftijd krijgt, zoals ik en je hele leven op zijn kop gaat. Althans zo voelt dat. Maar als je leert accepteren, loslaten en vertrouwen zoals ik twee weken geleden schreef, dan is er weer tijd om te dromen. Om mooie dingen te gaan doen. Dingen waar je blij van wordt. En als jij blij bent straal je dat uit op je omgeving. Is coeliakie voor jou een nachtmerrie of een droom, omdat je bijvoorbeeld heel lang gezocht hebt naar de diagnose?

Balen van de negatieve gedachten

De meest gehoorde zorg die mijn oefencoachees met mij delen is, ik ben zo zorgelijk, ik baal van mijn moeie lijf. Ik baal ervan dat ik baal. Ik wil mijzelf terugvinden en leren vertrouwen op mijn lijf, mijn intuïtie. De mooie dingen zien. En dat is een groot goed, dat inzicht. Je kent de realiteit en je weet wat je doel is. Daarmee kun je verder. Een coach kijkt met jou wel eens achterom, naar angsten en zorgen, waar ze vandaan komen. Ik zelf spreek liever over zorgen, want angsten zijn eigenlijk niet het vakgebied van een coach. Heb je echt onverwerkte angsten, dan kun je die beter met een therapeut in de ogen kijken en een plek geven. Weet je niet of je ze hebt of je komt er tijdens een coachsessie achter, dat er meer pijn zit dan we samen kunnen oplossen, dan zal ik altijd een therapeut aanbevelen. Want een coach kijkt naar voren en de therapeut kijkt met jou naar het verleden. Dat mooie inzicht kreeg ik van Divera. Hiermee wil ik natuurlijk niet zeggen dat therapeuten alleen maar in de diepte krochten van je gedachten gaan wroeten, zeker niet. Maar zij helpen je beter inzien welke angst jou belemmert en hoe dat je oplost.

Richt je op de toekomst

En ik als coach ga met jou ook niet altijd de makkelijke paadjes af, want ook het inzien van de realiteit is soms een harde leerschool. Maar de focus is de toekomst en dat maakt coaching iets positiefs. Althans dat hoop ik voor mijn coachees, anders doe ik iets niet goed. Om te bepalen wat jouw doelen zijn maak ik het mogelijk om te leren groots te dromen. Buiten de gebaande paden, zonder tegenwerking of gebrek aan wat dan ook. Want als je dat kunt, dan kun je opties gaan bedenken om die doelen waarvan je droomt, waarvan jij gelukkig wordt om te zetten in opties. En het mooie is, die opties die bedenk jij dus zelf. Want een coach helpt jou leren zien, dat wat jij al weet ergens diep van binnen. Ik help jou alleen om ze te vinden en te benoemen. Als je iets zelf bedenkt is de kans namelijk groter dat je ermee aan de slag gaat, dan dat iemand anders jouw opties gaat verzinnen.

Kleine stapjes zijn ook stapjes

De grootste stap is het doen van kleine stapjes. Want als je in beweging komt, hoe klein ook, dan gebeurt er wat. Je zult binnen de kortste keren merken dat je positief bezig bent met het streven naar jou droom of doel. En dan zet je een positieve spiraal in werking. En dat is precies wat coeliakie met mij gedaan heeft. Ja, het was zwart en donker en stresserig, maar het gaf me ook inzichten. Het bracht me bij mijn droomdoel. Daar waar ik in loopbaanland al jaren dolende was, weet ik nu dat ik mij wil inzetten als coach voor mensen zoals jij en ik. Die het in het begin gewoon even niet weten, of misschien al jaren onderweg zijn en bedenken. Is dit het wel? Doe ik het goed? Is die diagnose coeliakie een nachtmerrie of een droom?

Goed is goed genoeg

Een ding kan ik verklappen, je doet het altijd goed, want jij bent jij en dat is goed genoeg. Maar met wat inzichten over jezelf kun je leren daar vrede mee te hebben, of lekker groot dromen en met mij op pad gaan naar een zorgeloze jij! Interesse in een coachingstraject laat het me weten.

* Zij is hard op weg om haar coachopleiding bij Dolly af te ronden en start vanaf eind dit jaar een eigen coachingspraktijk. Daarnaast verzorgt Zij vanaf volgend schooljaar gastlessen op MBO en VMBO over het omgaan met dieetwensen in de praktijk. Ook kun je bij mij terecht als horecaondernemer voor een training- en adviestraject voor een glutenvrije vriendelijke benadering van jouw gasten, wat betreft keuken, kaart en bediening. Meer weten check mijn website.

Laat een reactie achter