Ingekakt? Lekker naar buiten!

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als je het mij vraagt kunnen we de winter gewoon overslaan. Het is van nature al niet mijn favoriete seizoen, maar de laatste jaren was het wel heel erg. Ik houd van de zon en mijn lichaam des te meer. Je zou me vanaf oktober kunnen ingraven in een warm holletje en bij de eerste zonnestralen van betekenis mogen wekken. Sinds ik glutenvrij eet ben ik een koukleum, terwijl ik dat eerst echt niet was. Doe mij maar de lente, waarin alles bloeit en een warme zomer met strakblauwe luchten. Het kan me niet warm genoeg zijn. Maar zonder winter geen lente, dus niet zeuren en gaan. Wat mij echt heeft geholpen de laatste jaren is om, ook of misschien wel juist, in de winter te bewegen, liefst buiten. Hoe ik mijn energie op peil hou met coeliakie lees je in dit blog.

Hup, naar buiten

Je denkt misschien ‘ach koud en ik haal het in de zomer wel weer in’, maar juist in de winter is het belangrijk om vaak buiten te zijn. Je neemt dan meer vitamine D op. En dat hebben juist wij, broodnodig (haha woordgrapje). Ook als de zon niet schijnt neem je vitamine D op. Doe je geen buitensport, ga dan lekker op de fiets naar je werk of doe kleine boodschappen lopend. Omdat veel van ons het kouder hebben dan anderen ben je geneigd om binnen  te gaan zitten. De kans bestaat zelfs dat je spontaan in een winterdepressie schiet. Belangrijk dus dat je energie op peil blijft met coeliakie.

Bioritme en depressie

Ook daarvoor zijn wij gevoeliger. Dit heeft te maken met je biologische klok. En die klok die tikt bij sommigen van ons een tikje anders. Maar ondanks een grijs wolkendek is het toch heel erg lekker om even uit te waaien in het bos of op het strand. Je voelt je erna echt beter. Beter dan onder dat dekentje te blijven zitten. Sinds ik niet alleen ’s zomers, maar ook in de winter naar mijn werk fiets, heb ik geen last meer van een winterdepressie. Naast fietsen en wandelen kun je natuurlijk ook buiten bootcampen, een weekje naar de wintersport of hardlopen. Kost niets en je kunt gaan wanneer het jou uitkomt.

Lekker hollen

Nauw verwant met onze ziekte zijn allerlei ziektes aan andere slijmvliezen in ons lijf. Naast onze darmen zijn bijvoorbeeld onze longen heel gevoelig. Zoals ik eerder al eens schreef in een van mijn blogs werd bij mij pas coeliakie ontdekt na twee longontstekingen, die maar niet overgingen. Een ter zake kundige adequate longarts met een brede visie op zijn vak, bedacht dat het probleem wel eens dieper kon liggen dan mijn longen. Nadat door de MLD-arts de diagnose was gesteld, heeft hij me geadviseerd om het hardlopen weer op te pakken. Ik deed dit al, maar ik stopte altijd in de winter als het kouder werd dan 5 graden. Ik ging dan namelijk altijd hoesten en dacht dat de lucht te koud was voor mijn longen. Hij vertelde dat je juist bij dit soort ziektebeelden je longen moet ‘blijven uitdagen’, ook in de winter. Je hoeft echt niet hard en ver. Maar af en toe een rondje doet wonderen. Ik loop zelf 5 km per week op zondagochtend. Neem een vaste tijd, helemaal voor je zelf. Verzin geen uitvluchten, gewoon gaan. Je longcapaciteit blijft op peil en je krijgt ook nog eens een strakke kont en benen.

Je kleding aan is stap 1

Ondanks dat ik beter en makkelijker loop bij hogere temperaturen, ga ik toch. Ik zeg altijd, je aankleden is de grootste drempel. Warm aankleden, thermo ondergoed en dunne handschoenen aan. Als je die kleding eenmaal aan hebt, gaat de rest van zelf. Geloof mij! Let wel op als je gewrichtspijn hebt of last van je rug. Dit kan te maken hebben met botontkalking. Neem daarvoor contact op met je MLD-arts. Die kan een botscanmeting aanvragen en eventueel medicatie voorschrijven. Hierover schreef ik eerder al eens een blog. Heb je nog nooit hardgelopen, begin rustig. Er zijn allemaal schema’s te vinden op internet en groepen op Facebook om je op weg te helpen en te ondersteunen. Bovendien heeft Spotify een mooie tool waarmee je op muziek loopt in jouw loopritme. Bedenk of je met een vriendin gaat of lekker alleen. Hekel aan hollen? Had ik ook vroeger…echt! Waarom denk je dat ik het hollen noem in plaats van hardlopen?

Wat doe jij?

Wat doe jij om je energie op peil te houden met coeliakie? Wil je tips over het beginnen met hardlopen? Laat het me weten. Binnenkort begin ik met een coachingstraject waarin ik advies ga geven over het leren leven met coeliakie, het dieet, je leefstijl en het inlichten van je naasten. Dat is voor velen de grootste hobbel, heb ik de afgelopen 3 jaar gemerkt. Wil je meer informatie over het coachingstraject stuur me dan een e-mail.  Of check mijn website voor meer informatie.

* Zij van Glutenvrij is geen arts. Neem bij twijfel altijd contact op met je eigen arts of diëtist.

Laat een reactie achter