nut vroege diagnose coeliakie

Het nut van vroege diagnose coeliakie en zelftests

Vandaag een serieus blog mensen, want coeliakie is een serieuze aandoening. Gelukkig zijn er inmiddels veel artsen die dat beamen en pleiten voor een vroege opsporing van de ziekte. Heb je de ziekte niet van jongs af aan en heb je altijd onwetende artsen getroffen, dan is een zelftest een logische stap. Maar is dat nou echt nuttig zo’n test. In dit blog lees je meer over het nut van vroege diagnose coeliakie en de effectiviteit van zelftests.

Vroege opsporing

De onlangs benoemde hoogleraar kindergeneeskunde Luisa Mearin van het LUMC doet al jaren onderzoek naar coeliakie bij kinderen. In de regio Kennemerland zijn bij dit onderzoek op consultatiebureaus bloedtesten afgenomen om kinderen met verdenking coeliakie te testen op anti-stoffen tegen gluten. Vroege opsporing heeft veel voordelen voor het kind zelf als de ouders. Zo kan snel begonnen worden met het glutenvrije dieet en blijven gevolgen van niet onderkende ziekte, bijvoorbeeld tekorten en darmschade zo klein mogelijk. Daarnaast speelt ook de acceptatie van de ziekte een rol, want wij weten heel goed wat het met je doet als je dit, net als ik, pas op latere leeftijd krijgt.

Voorkomen is beter dan genezen

Een opmerkelijke uitspraak als het over coeliakie gaat. Mearin gaat namelijk een stapje verder met haar onderzoek naar coeliakie. Naast de genetische afwijking die coeliakie kan veroorzaken spelen er namelijk nog meer factoren een rol, zoals al dan niet de (vroege) blootstelling aan gluten en factoren die we nu nog niet kennen. Ik ben groot voorstander van deze denkwijze. Ons voedsel is door de eeuwen zo veranderd, dat heeft in ons geval ook iets met het lichaam gedaan! Met project PreventCD wordt een grote groep Europese kinderen met verhoogde kans op coeliakie jaren gevolgd. Daarbij wordt onder andere ook gekeken naar darmflora. Wil je meer lezen over dit onderzoek? Lees dan dit bericht.

Zelftests zijn booming en omgeven door marketing

Heb je het zelf niet getroffen met zo’n ter zake kundige arts als Mearin, of de mijne bijvoorbeeld en je bent al jaren aan het klungelen met je gezondheid, dan snap ik dat je ten einde raad een zelftest koopt of online bestelt. Ik was zelf ontzettend benieuwd of dit nou wel of niet werkt. Ik kon nergens een gedegen antwoord vinden, zelftests zijn omgeven van marketing. In mijn opleiding als voedingsdeskundige kwam daar vanzelf het antwoord, toen ik van de zomer mijn lesstof aan het doornemen was. De gezondheidsraad heeft 20 tests onder de loep genomen en kan niet anders dan concluderen dat in ieder geval de regelgeving niet voldoende is toegerust om burgers te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s. Deze en andere conclusies over de testen zijn te lezen op de website van de gezondheidsraad. Na onderzoek blijkt dat er drie testen een aanwinst zijn (HPV/bloedglucose/bloedstollingstest).

Doe het zelf test coeliakie en erfelijke aanleg voor coeliakie

Deze tests zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd en daardoor niet betrouwbaar. Bovendien zegt de test niets over de gevolgen van de mogelijke aandoening en of deze al dan niet aanwezig zijn. Bovendien laat de toetsing van toelating tot de markt te wensen over. Ook schiet de informatievoorziening naar de consument te kort. Een test leidt eerder tot vragen dan dat je een gedegen uitslag krijgt. Meestal ontbreekt een gedegen omschrijving van de test, hoe deze te gebruiken en de te verwachten uitslag en wat deze dan betekent. Bij de meeste tests onderbreekt ook de CE kwaliteitsmarkering.

Doen wat goed voelt

Doe vooral wat jij denkt dat goed is. Wil je een zelftest doen, weet dan wat de nadelen zijn van zo’n test en dat met deze tests niet onomstotelijk vast staat dat je een bepaalde ziekte al dan niet hebt. Ga altijd naar een arts, vraag een doorverwijzing en stop vooral niet met gluten eten voor je een diagnose hebt. Eet je namelijk te lang glutenvrij dan is een officiële medisch bewezen diagnose niet meer mogelijk. Die diagnose is namelijk belangrijk en leidend in verder onderzoek naar tekorten, darmschade en mogelijk botontkalking. Meer hierover lezen? Check mijn blog over botontkalking. Ik hoop dat ik je met dit blog over het nut van vroege diagnose coeliakie op weg heb kunnen helpen naar een goede en betrouwbare diagnose.

3 gedachten over “Het nut van vroege diagnose coeliakie en zelftests

  1. Dodelijk stuk. Je geeft aan dat de zelf testen om diverse redenen niet betrouwbaar zijn. Maar wat ik specifiek mbt Coeliakie mis is dat wanneer deze test zegt dat je geen Coeliakie hebt je het toch kunt hebben, omdat er mensen zijn met coeliakie die geen antistoffen (waar de test naar kijkt) aanmaken.

Laat een reactie achter