Zij van Glutenvrij boek Zou't Loes Visser

Zij van Glutenvrij las het boek Zou’t

Zou’t van Loes Visser. Misschien heb je het al gezien of zelfs gelezen naar aanleiding van mijn eerdere posts, is een spraakmakend boek over voeding en leefstijl. Tijdens mijn vakantie las ik dit boek om mij als voedings- en ervaringsdeskundige met een darmziekte, te verdiepen in deze voedings- en leefstijl. Wie denkt dat Zou’t gaat over zout eten, heeft het mis. Zou’t gaat over een alkalische leefstijl en hoe dit de mens kan dienen. Mijn vraag daarbij is, hebben wij daar met coeliakie dan ook baat bij. Zeker, kwam ik tot de conclusie. Lees en leer van dit blog Zij van Glutenvrij las het boek Zou’t.

Chronische ziektes

Loes kwam van een doktersbezoek thuis met een tas vol pillen met de boodschap, alstublieft dit is voor de rest van uw leven. Maar daar wilde zij niet aan en zij ging op zoek naar een gezondere remedie tegen de “chronische” ziektes, waarmee zij gediagnosticeerd thuis kwam. Want zij gelooft in het herstellend vermogen van het lichaam. Ik ben daar ook van overtuigd. Als je de docu “Heal” hebt gezien, dan weet je wat ik bedoel. Waarmee ik niet wil zeggen dat alle ziektes te genezen zijn door het eten van sla, in tegendeel. Maar het eten van gezond voedsel draagt wel degelijk bij aan herstel van het lichaam. Wij staan inmiddels ver van de grondlegger van de medische wetenschap, Hippocrates en zijn uitspraak, “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding”. Wie denkt er nog aan gezond eten en dat dit ons lichaam beter kan maken? We nemen liever een pilletje tegen een hoge bloeddruk of te hoog cholesterol. Maar ik ben van de natuurlijke oplossingen en daarom las Zij van Glutenvrij het boek Zou’t.

Een verzuurd lichaam

Een alkalische (of basische) leefstijl kan de gezondheid verbeteren en dat is natuurlijk veel beter dan het gebruik van medicijnen, als dat niet strikt noodzakelijk is. Maar wat is dan alkalisch? En waarom heet het boek dan Zou’t? Alkalisch is het tegenovergestelde van zuur. Zuur in de betekenis van bijvoorbeeld verzuurde spieren. Met ons dagelijks moderne voedingspatroon eten wij te veel voedingsstoffen waarbij veel zuur door ons lichaam wordt geproduceerd. Hierdoor raken wij uit balans, ons lichaam en onze geest. Een mooi voorbeeld van verzuring is een kater na teveel alcohol. Verzuring treedt op in verschillende fasen, waarbij chronische ziektes kunnen ontstaan.

Water drinken

Een eerste stap tegen verzuring, is het drinken van water. Water reinigt ons lichaam en zorgt dat zuren via de urinewegen het lichaam verlaten. Hetzelfde geldt voor frisse lucht. Hoe lekker voel je je na een koud glas water en een hap frisse lucht? Je kunt niet anders dan voelen dat dat goed is voor je. En juist dit geldt voor mensen met chronische aandoeningen, bewegen in de buitenlucht, water drinken. Het helpt ons allemaal om ons beter te voelen en meer in balans te zijn.

Alkalische voeding

Naast dat glaasje water en dat rondje buiten is het zaak om alkalische voedingsmiddelen te eten als je de verzuring van de moderne kant en klaar, te zoete, vette voedingsmiddelen wil compenseren. Maar wat is dan alkalische voeding? En wat doet dat voor mensen met coeliakie? De darmflora zijn onze basis, ons epicentrum, daar waar energie gemaakt wordt. En juist bij ons moet dat goed op orde zijn om de glutengevaren van alle dag weerstand te bieden. Met gezonde darmflora sta je sterker tegen glutenfoutjes, glutenstapeling, vermoeidheid, tekorten aan vitaminen en mineralen. In het kort komt het erop neer dat vooral veel groenten, fruit, kruiden en water alkaliserend zijn. In ieder geval producten die van nature glutenvrij zijn. Welke het precies zijn lees je in het boek.

Zou’t?

Maar hoe zit het dan met zout? Te veel zout is toch ongezond. In het boek wordt heel duidelijk uitgelegd wat het verschil is tussen ons (geraffineerde) keukenzout en het zout zoals we dat vroeger aten (ongeraffineerd), het verschil in winning en verwerking. Kortom: hoe puurder hoe beter. En zout is dus helemaal niet zo slecht, in zijn pure vorm helpt het ons juist helen. Het houdt de vochtbalans op peil bijvoorbeeld en helpt verzuring van het lichaam tegen te gaan. Gezonde zouten zijn bijvoorbeeld zuiveringszout en Epsomzout (zeezout met magnesium). Magnesium is sowieso een wondermiddel voor mensen met coeliakie.

U bent genezen

Het boek gaat nog veel verder en deel 2 bevat zelfs allemaal heerlijke alkalische recepten met veel groenten en fruit. Nadat Loes zelf haar leefwijze aanpaste en deze leefstijl helemaal ging naleven, werd zij beter, kreeg meer energie en kwam van haar chronische klachten af. De doktoren waren blij dat ze beter was en geen medicijnen meer hoefde te slikken, maar ze vroegen haar niet hoe ze dit voor elkaar had gekregen zonder medicijnen. Tekenend voor onze farmaceutisch gestuurde medische wetenschap. Hippocrates draait zich om in zijn graf en zou als eerste vragen: Hoe heeft u dat gedaan?

Meer informatie

Het boek Zou’t van Loes Visser is te koop bij diverse boekhandels, zowel online als in de winkel. Wil je weten wat ik voor jou (met of zonder coeliakie) kan doen als voedingscoach? Ik help je graag. Neem gerust een kijkje op mijn website. Je kunt Loes ook zelf volgen op Facebook.

Ik ben geen arts, slechts voedings- en ervaringsdeskundige. Ik pleit hier niet dat welke ziekte dan ook te genezen is door het aanpassen van je voeding- en leefstijl, maar het kan zeker bijdragen aan een positief herstel van het lichaam, bijvoorbeeld darmherstel bij coeliakie. Coeliakie is een chronische ziekte die vooralsnog niet te genezen is, ook niet door voeding. Dat de klachten verminderen bij een glutenvrij dieet en de darmen daarmee helen, wil helaas niet zeggen dat de ziekte daarmee over is. Het dieet is levenslang. Desondanks hoop ik dat je nieuwe inzichten hebt opgedaan met dit blog Zij van Glutenvrij las het boek Zou’t.

Laat een reactie achter