energie opbouwen na diagnose coeliakie

Hoe bouw je energie op na de diagnose coeliakie?

Heb ik al trouwe lezers? Dan hebben jullie me misschien even gemist. Ik was namelijk heel druk met dansen. Een oude passie nieuw leven ingeblazen, zoveel leven dat wij afgelopen weekend mochten deelnemen aan het NK Stijldansen van de NVAD. En we zijn eerste geworden. Wij mogen ons een jaar lang Nederlands Kampioen noemen! Waar ik de energie vandaan heb gehaald om dit te kunnen doen? Dat lees je in het 9e blog hoe energie opbouwen na de diagnose coeliakie.

Doorverwijzing diëtiste

Na de diagnose, nu ruim 2 jaar geleden, kreeg ik van de MLD arts een doorverwijzing voor een diëtiste. Daar verwachte ik heel veel van, te veel achteraf. Goed bedoeld, maar een lijst met glutenvrije producten van internet halen, valt bij mij niet onder goede zorg. Dat kan ik zelf ook, laat staan een app dowloaden met een calorieënteller, om te zien of je dagelijks met je nieuwe “ik mag helemaal niets meer” dieet, toch aan je voer komt. Detail, in die app staan natuurlijk alleen gewone producten, met gluten. Maar die mochten we toch niet meer? Kortom, meer vragen dan antwoorden. Dus ga je zelf op zoek.

Online glutenvrij

Gelukkig zijn er op internet steeds meer glutenvrije bloggers te vinden zoals Miss Glutenvrij en Carlijn Bröring van Foodless, kun je bij Jeandrine Kastelein op bakcursus (moet ik nog steeds eens doen) en heel veel recepten en er is natuurlijk de Nederlandse Coeliakie Vereniging. En we liften lekker mee op de glutenvrij hype, want eerlijk is eerlijk. Hierdoor is er steeds meer te krijgen voor ons. Nadeeltje is dat de horeca wel een beetje glutenvrij-moe wordt, wat ik dan ook wel weer begrijp. Anyway.

Vind je eigen weg

Zelf op onderzoek dus op het net naar recepten, manieren om ontbijt en lunch te vervangen en hoe je zelf je vitaminetekorten kunt aanvullen. Ik schreef eerder al eens dat het lastig is om met beschadigde darmen genoeg voedingstoffen binnen te krijgen. Maar zodra je glutenvrij gaat eten, gaan je darmen herstellen en kunnen ze na een tijdje (dit is voor iedereen verschillend) weer lekker aan de bak. Wat ook heel persoonlijk is, is wanneer je klachten afnemen. Ik had nooit klachten, niet echt. Tot ik glutenvrij ging eten. Toen merkte ik pas de buikpijn, opgezwollen buik, hoofdpijn en het zuur! Dat duurde maanden bij mij. Ik kreeg een slechte huid, terwijl ik als puber geen puist had gehad. Nou meiden, ik heb ’t ingehaald, pay back has come! Maar de enige remedie is volhouden en heel veel water drinken. Ik merkte na een maand of 5 het verschil, maar ik had dan ook al waarschijnlijk 30 jaar Coeliakie zonder dat ik het wist.

Darmen houden van beweging

Nog belangrijker is bewegen om je energie op te bouwen na de diagnose coeliakie. Die darmen moeten aan het werk. Ga wandelen, zwemmen, joggen. Ook zonder conditie moet je dit kunnen. Ga gewoon beginnen. Als ik het kan met mijn kapotte longen, waar het allemaal mee begon, dan kun jij het ook. En zoek iets waar je blij van wordt, een verloren hobby of passie. Bij mij was dat stijldansen, waar ik als tiener mee begon, nadat ik was gestopt met klassiek ballet. Toen het uitgaansleven lonkte ben ik helaas gestopt. Er is een danser aan mij verloren gegaan, maar ik heb het na 30 jaar wel weer opgepakt en zwier nu door de zaal als een tiener. Nou ja, bijna dan. Wil jij ook weten hoe je je energie kunt opbouwen na de diagnose coeliakie? Of weten waar je verborgen passies liggen? Stuur me een e-mail dan bekijken we samen de mogelijkheden.

*Zij van Glutenvrij bakt ook taarten op bestelling. Voor elke glutenvrije/lactosevrije taart kun je bij me terecht. Kijk maar eens op mijn Facebookpagina Zij van Glutenvrij.

Laat een reactie achter