glutenvrije tips onderweg

Op vakantie? Glutenvrije tips voor onderweg

Mijn 10e blog alweer! En wat krijg ik leuke reacties van jullie. Leuk, blijf dat doen. Ik help jullie ermee, nou ja dat hoop ik en ik heb gelijk weer een nieuw onderwerp voor een volgend blog. Vandaag een onderwerp waar jullie me vaak naar vragen, de vakantie. Iets wat leuk en relaxed moet zijn, kan voor ons redelijk stressvol zijn. Met de zomervakantie in het vooruitzicht geef ik glutenvrije tips voor onderweg, over hoe je relaxed op reis kunt, met je glutengedoe, zoals mijn tante dat zegt.

Bepaal je bestemming

De reis lijkt in eerste instantie je grootste struikelblok, maar de bestemming zelf kan je tijdens je vakantie veel stress bezorgen. Ga je in Nederland op vakantie, stuur dan vooraf een e-mail naar je vakantieadres en vraag of ze weten wat een glutenvrij dieet inhoudt! Ben je nog zoekende, bekijk dan vooral websites. Omdat er steeds meer bekend wordt over onze ziekte en ons dieet, zijn er gelukkig steeds meer gelegenheden die hiermee rekening willen en kunnen houden. Wil je graag naar het buitenland, is het in ieder geval handig als je een bestemming kiest, waar je de taal van begrijpt, zodat je in de winkels een beetje uit de voeten kunt met de etiketten. Kijk ook eens op de website van de Coeliakie Vereniging. Als je lid bent, kun je kaartjes met een verklaring in allerlei talen downloaden. Er zijn ook hele fijne apps zoals glutenfreeroads en mangiare senza glutine. Je kunt dan met behulp van je gps bekijken waar voor jou de dichtstbijzijnde mogelijkheden zijn.

Italië, ik blijf het zeggen

Mijn favoriete bestemming is Italië. Hier zijn ze goed op de hoogte in alle lagen van het toerisme, campings, hotels, restaurants, winkelpersoneel en zelfs ijs- en pastazaken. Een walhalla. Echt, je hoeft geen noodkrat mee te nemen in je dakkoffer. Echt niet!

Nooit meer naar Frankrijk

Frankrijk is een ander verhaal. Daar eet je wat de pot schaft. Fransen doen niet aan dieetwensen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik echt heel veel stress heb gehad daar, maar lees gelukkig ook over regio’s waar ze het wel een beetje snappen. In het zuiden in ieder geval niet. Laat je niet misleiden door het feit dat er een hypermarché in de buurt is. Soms hebben ze daar ook bar weinig voor ons. Ja een koekschap van een meter, maar daar kan ik niet van leven. Bovendien stoppen Fransen net als Nederlanders overal en nergens tarwe in.

Duitsland is goed op weg

Duitsland moet ook nog veel leren, net als België. Spanje daarentegen schijnt super geregeld te zijn, tot aan de Balearen en de Canarische Weilanden aan toe. Ik ga dat nog eens zelf onderzoeken. Maar dit jaar wordt het Italië, wederom.

Wat neem je mee voor onderweg?

Je moet er gevoegelijk vanuit gaan dat je onderweg niets kunt kopen. Tankstations en self service restaurants doen er eigenlijk niets aan. Is het wel zo, is dat meegenomen. Het laatste wat je wil is dat je in de auto agressieve zoekzucht krijgt. Ja mensen dat bestaat! Maar wat neem je dan mee? Ik zelf blijf verre van brood. Glutenvrij brood is vers al oud, laat dat dus maar thuis. Fruit en rauwkost zijn makkelijk vers te houden zonder koelkast of koelbox.

Pasta of rijstsalade

Ik maak voor het hele gezin altijd een pastasalade met van alles wat wij er lekker vinden. Mozarella, Parmezaan, belegen kaas, ham, paprika, komkommer en tomaat. Wel even uitvinden welke pasta het het beste houdt een halve of hele dag in een tupperware doosje. Mijn favoriet is die van de Lidl of Semper. Andere worden vaak taai als het koud wordt. Je kunt eenzelfde salade ook met rijst maken trouwens.

Een glutenvrije loempia

Geen pasta of rijst fan, dan maak je lekkere loempia’s van rijstvellen. Deze kun je vullen met wat jij lekker vindt. Knapperige sla, peen, taugé, met stukjes in ketjap gebakken kip of garnalen. Kroepoek erbij (wel even de ingrediënten checken) en smullen maar. Je moet, als je dit wil maken, wel een paar keer oefenen. Verder neem ik veel repen mee van Zonnatura (pinda), Eat Natural , crackers en chocoladerepen van Schär en rijst- of maiswafels. Snoepen mag onderweg natuurlijk ook. Jelly belly Jelly Beans zijn bv. glutenvrij. Zorg vooral voor voldoende vocht en beweging tijdens de stops. Je wil niet dat je darmen op de heenweg al gaan protesteren.

De overnachting

Ga je onderweg overnachten, vraag ook daar vooraf of ze weg weten in de glutenvrije keuken. Is dat niet zo, dan zorg je dat jouw pastasalade zo groot is, dat je er eventueel s’avonds nog van kunt eten. Eenmaal op de plaats van bestemming vind je ook wel weer je weg, maar soms duurt dat even. Gouden tip voor Frankrijk, is een biomarché. Betaal je wel de hoofdprijs, maar dat waren we toch al gewend.

Met het vliegtuig op vakantie

Ga je met het vliegtuig en wil je geen banaan als ontbijt, bestel dan vooraf een glutenvrije maaltijd. Op intercontinentale vluchten moet dat zeker mogelijk zijn. Vergeet ook niet voor je terugreis een maaltijd te bestellen. Vraag vooraf aan je reisbureau of aan de maatschappij of je eventueel extra bagage mag inchecken, omdat ze er in Taka Tukaland geen rekening mee kunnen houden, met jouw dieet. Vraag dan direct of je een verklaring van een arts nodig hebt, voor die extra bagage. Zo’n verklaring kun je van je MLD-arts krijgen. Ook handig voor festivalgangers waar geen glutenvrije truck is geregeld. Overigens schijnt Scandinavië zijn glutenvrije zaakjes ook best goed op orde te hebben. Op Schiphol zelf was tot voor kort eigenlijk niets te krijgen, maar daar komt verbetering in, heb ik me laten vertellen.

Gratis checklists

Ik hoop dat je met deze glutenvrij tips voor onderweg lekker kunt genieten deze zomer, want dat heb je verdiend. Met een goede voorbereiding moet dat zeker lukken. Check ook mijn gratis checklists op mijn website. Er is er ook een voor de vakantie. En ga je naar Italië? Neem dan toch een extra krat mee, voor de terugweg. Want daar kun je voor een jaar glutenvrij inslaan. Wil je meer advies over reizen met je irritante metgezel, coeliakie, let me know en stuur me een e-mail.

Een gedachte over “Op vakantie? Glutenvrije tips voor onderweg

  1. Een alternatief die ik kortgeleden heb ontdekt : pannenkoeken. Kun je wraps van maken. Besmeren met kruidenboter en beleggen met zalm. Of gewoon met wat gv beleg zoals chocoladepasta, jam of suiker (alternatieven)

Laat een reactie achter