Glutenvrij halloween

Hoe vier je glutenvrij en veilig Halloween?

Het komt er weer aan, het leukste griezeligste feest van het jaar hier in de westelijke provincies, vinden wij. Of Sint Maarten, dat meer in het noorden van het land gevierd wordt. Maar hoe doe je dat nou als je de straat op gaat en je kind overal snoep krijgt aangeboden? Hier volgen wat tips en een gratis “sticker” die je kunt downloaden op mijn site! Hoe vier je glutenvrij en veilig Halloween?

Bereid je kind voor

Misschien is het wel de eerste keer dat je met je kindje dit spannende feest gaat vieren. Met coeliakie is het natuurlijk extra spannend. Bereid je kind voor door te vertellen wat hij wel en niet mag aannemen. Je bent er natuurlijk ook zelf bij, maar een snoepje zit zo in een mond. Allereerst zou ik aanraden geen onverpakt snoep aan te nemen. Wij deden dat vanwege hygiëne sowieso al niet, maar je mag een gegeven paard niet in de bek kijken. Daarnaast is het handig om als je kind alvast van het snoep wil eten en je bent er niet zeker van dat het veilig is, dat je iets bij je hebt in je zak of tas dat wel mag.

Wees duidelijk

Ja, dat gegeven paard dat is natuurlijk wel een ding. Maar ik weet zeker dat iedereen die de deur opent voor kinderen, het beste met ze voorheeft. En als je daarvan uitgaat, is het al een stuk makkelijker om voor jezelf en je kind op te komen. Je mag daar ook gewoon duidelijk (maar vriendelijk) over zijn. Vind je dat lastig? Dan adviseer ik je zeker om de gratis “sticker” te downloaden. Deze kun je zelf printen en op het snoepemmertje, tasje, mandje plakken of met een veiligheidsspeld vastmaken op de jas van je kind. Of plak hem op je hoofd, hang hem in je pruik. Doe eens gek. Spread the word, is mijn idee!

Check check dubbelcheck

Ben je na het feest thuis controleer dan de ingrediënten. Snoep zonder lijstje, is helaas een gevaar. Tenzij je natuurlijk zelf weet dat het veilig is, als je het kent of omdat je het zelf wel eens koopt. Let op dat sommige mini’s van chocolade bars of de “celebrations” variant niet altijd veilig zijn, terwijl de normale variant dat wel is…en andersom. Niet alle huismerken of B-merken hebben dezelfde ingrediënten als het A-merk. Neem dus niets voor vanzelfsprekend aan. Veel Haribo snoep is veilig, maar ook echt niet alles, zeker de drop niet. Let ook hier weer op de ingrediënten op de verpakking. De sport met die feest is eigenlijk meer de hoeveelheid snoep scoren dan het ook daadwerkelijk allemaal opeten, is mijn ervaring. Dus met een beetje geluk kun je na een week of 3 alles met een gerust hart of zelf opeten of weggeven aan spelende vriendjes etc.

Vertrouwen

Het is en blijft natuurlijk een mega uitdaging dit soort festiviteiten en activiteiten. En ook dit blog is geen garantie op zekerheid. Die heb je eigenlijk nooit echt. Alleen als je je opsluit in je eigen huis. Maar dat wil je niet en zeker niet voor je kind. Het is dus zaak weer vertrouwen te krijgen en ik hoop je hiermee een stukje op weg geholpen te hebben.

Nog meer gratis downloads

Naast deze coole Halloween sticker kun je op mijn website nog meer gratis downloads vinden. Ze zijn al meer dan 3000 keer gedownload. Zo vind je er handige checklists voor als je bij iemand gaat eten, om je huishouden glutenvrij te maken, om onbezorgd te barbecueën of kaartjes die het glutenvrije leven makkelijker maken, vooral voor je kind, de juf en vriendjes op school. En dus ook super handig dus met de komende Sintfeesten, Kerstdiners en Oudjaarborrels.

Je vindt alle gratis downloads op www.yacinthapex.nl/freebies. Handig samengevoegd in een PDF.

Laat een reactie achter