borstvoeding coeliakie voorkomen

Wel of geen borstvoeding geven om coeliakie te voorkomen?

Hierover lees ik steeds meer vragen op social media. Heeft het nu wel of geen zin om borstvoeding te geven om coeliakie te voorkomen? Of wanneer introduceer ik gluten bij mijn kindje, juist eerder of later? Er wordt steeds meer bekend over de ziekte coeliakie en waardoor deze auto-immuunziekte veroorzaakt wordt. Coeliakie is vooralsnog niet te genezen en alleen met een glutenvrij dieet worden de klachten en schade beperkt. Lees hier meer over het geven van borstvoeding en voorkomen van coeliakie.

Grootschalige studie

In een internationale studie in diverse landen is gebleken dat het geen zin heeft om preventief borstvoeding te geven of kinderen al jong kleine hoeveelheden gluten toe te dienen in de hoop dat het afweersysteem de stof als veilig zou herkennen, op latere leeftijd. De studie Prevent CD, van het LUMC (Leiden) waarover ik vorige keer ook blogde, onderzocht 950 kinderen uit 8 landen en concludeerde dat het vroegtijdig toedienen van gluten of het geven van borstvoeding de ziekte niet voorkomt. De kinderen die werden getest hadden allen een verhoogde kans op de ziekte vanwege erfelijkheid.

Meer meisjes dan jongens

Er kwamen ook andere belangrijke zaken aan het licht of statements werden bevestigd. Meer vrouwen dan mannen hebben de ziekte (2 keer zo veel) en deze verdeling komt al jong zichtbaar, op ongeveer 3 jarige leeftijd. Meer meisjes die gluten met 4 maanden kregen toegediend, ontwikkelden de ziekte. Hier kunnen nog geen conclusies uit getrokken worden. Daarvoor was de testgroep te klein.

Borstvoeding niet van invloed

Een andere grootschalige studie toont aan dat juist het toedienen van gluten positief van invloed is op de ontwikkeling van de ziekte. 6600 kinderen uit vier landen (Nederland deed niet mee aan dit onderzoek) werden onderzocht in dit onderzoek. De kinderen werden van hun 1e tot hu 5e levensjaar begeleid en onderzocht. Zelfs blootstelling aan kleine hoeveelheden leek al van invloed op de ontwikkeling van de ziekte. Met 2 gram gluten per dag op 2-jarige leeftijd werd de kans op de ontwikkeling van coeliakie op 5-jarige leeftijd met 75% verhoogd. Ook hieruit bleek dat het geven van borstvoeding niet van invloed is. Bij 7% van alle kinderen werd uiteindelijk de ziekte coeliakie vastgesteld.

Glutenveilige granen

We zijn er dus nog lang niet, er is nog steeds niet veel bekend over de ontwikkeling van deze ziekte en waardoor deze nu echt getriggerd wordt. Want gaat het nu echt om alle gluten in alle granen of zijn er ook veilige gluten? In weer een ander onderzoek van het LUMC en PRI (Plant Research International) blijkt dat er mogelijk gluteneiwitten zijn die toch veilig zijn voor mensen met coeliakie. Het gaat dan om een specifiek eiwit dat met gentransplantatie gemengd zou kunnen worden met van nature glutenvrije gewassen zoals mais, haver en rijst. Zo zou een graan kunnen ontstaan dat dezelfde bakkwaliteiten heeft als het voor ons niet veilige tarwe.

Wat zou jij doen?

Toekomstmuziek en de vraag is wil je dit? Nog meer GMO, om dan toch die boterham te kunnen eten? Ik weet niet wat ik zou doen, maar ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen die worstelen met dit dieet een uitkomst kan bieden. We spreken dan misschien niet meer van glutenvrij maar glutenveilig. Wordt vervolgd.

Laat een reactie achter