vakantie actie of ontspanning

Vakantie! Actie of ontspanning?

Waar ga jij voor? Is jouw vakantie actie of ontspanning? Kies je de ene keer voor een actieve vakantie en de andere keer voor meer ontspanning? Of ben jij er zo een die gewoon altijd aan staat of juist altijd kiest voor zon, strand en zee?

Badmeester ben ik al bruin?

Als ik mag kiezen zou ik altijd voor de zon gaan. Maar uren liggen bakken op een bedje, dat kan ik niet meer! Waar dat aan ligt weet ik niet, maar er is zoveel te beleven dat het bijna zonde is om een beetje te gaan liggen niksen. Van de zon word ik blij en krijg ik energie. Een zonvakantie moet dan ook wel echt zonnig zijn, anders word ik heel chagrijnig. Ik ga niet 8 uur in een vliegtuig zitten of 15 uur in de auto om in de regen te belanden. Dat hebben we hier genoeg. Mij duren de winters (hoe warm ook tegenwoordig) echt te lang. Ik mis mijn vitamine D bron, de zon. Ik snak dan echt naar zonnestralen, opkomende bloemen en het geluid van de vogels dat terugkomt. Veel mensen met coeliakie herkennen dit gevoel. Voor ons ligt een winterdepresssie echt op de loer.

Uitstand

Waar ik wel op let is dat ik voldoende uitrust. Wij kijken op vakantie nooit tv. Mijn laptop is thuis en ik maak zelden blogs. Ik post wel, maar vaak alleen maar privé. Mijn zorgvuldig opgebouwde Insta timeline, daar blijft dan ineens niets van over met allemaal mooie kleine dochter foto’s op idyllische plaatsjes in Italië of in de sneeuw. Lezen is heerlijk rustgevend, iets waar ik op vakantie de tijd voor neem. Er gaan zo in 3 weken 2 of 3 boeken doorheen! En een hazeslaapje hier en daar vind ik ook heerlijk op vakantie. Of dat nou in het zonnetje is of als je rozig die piste af gekomen bent, dat maakt niet uit.

Actie

Ook van actieve vakanties rust je uit, want het gaat erom dat je uit je vertrouwde omgeving bent en de tijd hebt en neemt voor jezelf. Het dagelijkse kunt loslaten en er even helemaal zijn voor jezelf en je gezin. Bovendien is het superfijn voor je lijf als je op actieve vakantie gaat, als je bijvoorbeeld een zittend beroep hebt. Je komt letterlijk in beweging en de energie gaat dan vanzelf stromen. Ook in je hoofd.

Wintersport

Vorig jaar had ik in januari een ingeving en ging voor het eerst in 15 jaar skiën. Met mijn dochter en mijn moeder met hond, een echte meiden roadtrip vakantie. Ik had dit zo gemist al die jaren, want het brak zo lekker deze geen vlees geen vis tijd naar de lente toe. Nu was het vorig jaar echt heel goed toeven in Willingen (D), met zon en 12 graden boven nul overdag en ’s nachts de vrieskou voor de sneeuwkanonnen. Wat een cadeau, zon en sneeuw, mijn dochter die voor het eerst ging skiën en direct de smaak te pakken had. En het heerlijkste? Nog even zwemmen om de spieren te ontspannen en dan heerlijk rozig slapen. Niks geen fancy flashy gedoe. Dit ging op mijn lijstje!

Echte ontspanning

In ons drukke bestaan is het heel belangrijk om af en toe die rust te nemen, de stilte op te zoeken (dat kan ook als je in een skilift zit in het hoogseizoen) en stil te staan bij wat je hebt. Als je dat dus in een skilift kan, heb je een rijk leven, letterlijk en figuurlijk. Ook zonder skilift kun je die ontspanning ervaren door de stilte op te zoeken, tijd te besteden aan degene die je liefhebt, een boek te lezen, een podcast te luisteren of gewoon door even je ogen te sluiten en heel diep adem te halen en te voelen wat er te voelen valt. Het mooie is dat je in die ontspanning ook weer hele heldere ideeën krijgt. (Uh nee, Netflixen of gamen lijkt misschien ontspanning, maar is het niet. Daarover een andere keer meer!)

Willingen here we come

In mijn drukke leven met een baan in loondienst, naast mijn groeiende coachingpraktijk vind ik het superbelangrijk om de balans te houden. Met een eigen zaak (in de opstart) kom je makkelijk aan 60 uur per week werken als je niet uitkijkt. Dus daarom gaan we dit jaar weer. Het kost een hoop geld, ja, maar ik laat er graag iets anders voor. Duimen voor kou en sneeuw, maar als het er niet is dan is er genoeg anders te doen. Je kunt je namelijk druk maken over het weer, maar daar wordt het niet beter van en het kost jou nodeloos energie. Ik laat dat dus maar lekker los en vertrouw erop dat het weer een geweldige week wordt. Volgende week dus geen blog, want ik sta even uit.

Wij verblijven in het Bürgerstuben hotel in Willingen. Hierover schreef ik vorig jaar een blog in het kader van glutenvrije wintersport. Een aanrader.

 

Laat een reactie achter