coeliakie allergie of intolerantie

Coeliakie: Allergie, intolerantie of sensitief?

Het blijft de gemoederen bezighouden in de Facebookgroepen waar ik lid van ben. Is coeliakie nu een allergie of intolerantie? De termen allergie en intolerantie worden vaak door elkaar gehaald en dan heb je ook nog mensen die “alleen maar” sensitief zijn. En dan wordt er in België ook nog anders omgegaan met de termen dan in Nederland. Hoe zit het nu precies? Je leest het hier.

Coeliakie is een auto-immuunziekte

Coeliakie is een auto-immuunziekte aan de dunne darm, waarbij de inname van gluten zorgt voor beschadiging aan de darmen. Het is dat deel van de darm waar ons lichaam voedingsstoffen afbreekt en doorvoert verder het lichaam in. Met deze ziekte loop je dus de kans essentiële voedingsstoffen te missen. Lees hier meer over op de site van NCV.

Lactose intolerantie

Met een darmbeschadiging bestaat de kans dat er naast deze ziekte ook een lactose intolerantie ontstaat. Dit omdat dat deel van de darmen beschadigd is waar lactose wordt afgebroken. Hiervoor kun je pilletjes slikken. De een heeft daar baat bij de ander niet. Tegen coeliakie is geen door de EU goedgekeurd medicijn. Dat moet nog worden uitgevonden. In het alternatieve circuit zijn er ongetwijfeld middelen die de klachten verzachten bij een glutenfout, of misschien als er sprake is van een sensitiviteit er geen klachten ontstaan bij inname van gluten. Hierover doe ik geen uitspraken. Coeliakie is dus geen allergie, maar wordt in de volksmond wel vaak zo genoemd.

Wat zijn gluten

Gluten, de stof die bij deze ziekte vermeden moet worden, valt wel onder de zogenoemde allergenen. De verwarring is dus begrijpelijk en te verwachten. Zelfs artsen gebruiken deze term. Maar feitelijk klopt dat dus niet. Een allergische reactie is een ander soort reactie van het lichaam dan een reactie als het gaat om een intolerantie. Daarmee niet gezegd dat de symptomen niet net zo vervelend kunnen zijn.

Tarwe allergie

Maar is coeliakie nu een allergie of intolerantie? Coeliakie mag niet verward worden met een tarwe-allergie. Dat is wel degelijk een allergie en de darmen zullen het geen feestje vinden als er tarwe binnenkomt, de reacties zullen wellicht op elkaar lijken. Maar iemand met een tarwe-allergie mag bijvoorbeeld wel havermout of spelt en wij niet. Terwijl wij als Coeliaken bijvoorbeeld wel (soms in beperkte mate) glutenvrij gemaakte tarwe kunnen verdragen en mensen met een tarwe-allergie niet. Het is dus best een verwarrende zaak.

Non Celiac Gluten Sensitive (NCGS)

Zoals gezegd gebruiken ze in België officieel dezelfde benaming voor de ziekte en de omschrijving daarvan, maar daar wordt de term intolerant ook vaak gegeven aan mensen die wij hier glutensensitief noemen. Sensitief wil zeggen dat er in het bloed en het darmbiopt geen medisch bewijs is voor de ziekte. Toch voelen mensen zich beter als ze geen gluten eten, verdwijnen de aan Coeliakie gelijkende klachten en krijgen deze patiënten de naam NCGS (Non Celiac Gluten Sensitive). En dat zorgt vooral in Facebook groepen bij posts over al dan niet expres gemaakte “glutenfouten” voor de nodige spook en verbluft emoticons. En dat is dus onterecht. Daar waar de Nederlandse artsen de boel door elkaar halen, gebeurt dat daar dus ook. Niet bij iedereen gelukkig. We are learning.

Bewustwording

Bewustwording speelt hierin een grote rol. De stem van de patiënt is belangrijk, maar niet iedereen durft door te vragen of zijn lijstje met voorbedachte vragen op tafel te leggen. Maar doe dat wel, en vraag om uitleg als je het niet begrijpt. Het is een ingewikkelde materie, waar men nog lang niet over is uit onderzocht. De procedures en protocollen voor het stellen van de diagnose worden vaak bijgesteld aan hand  van nieuwe onderzoeken. Zeker bij kinderen, daar gelden weer hele andere regels. Hierover schreef ik eerder als eens een blog. Ik richt mij met mijn blogs en coachingsessies tot patiënten met coeliakie en hun familie om bewustwording te vergroten.

Gastlessen op het MBO voor meer bewustwording

Daarnaast verzorg ik gastlessen op MBO-scholen, daar waar de verandering in gedrag naar mensen met deze ziekte en dieetwens wordt aangeleerd. Ook verzorg ik bedrijfspresentaties en adviezen voor ondernemers die ook die gedragsverandering in hun zaak willen doorvoeren. Er komen steeds meer mensen met dieetwensen, die kun je negeren en weren uit je zaak of je verwelkomt ze hartelijk net als iedere andere gast.

Wees lief voor elkaar

Zullen wij in ieder geval beloven om in die Facebook groepen elkaar aardig en lief te benaderen, want als wij elkaar niet steunen, dan kunnen we toch niet verwachten dat de rest dat wel doet? Ik hoop dat dit blog over coeliakie allergie of intolerantie jou heeft geholpen.

Heb je vragen over coeliakie, mijn coach-advies-training praktijk dan hoor ik het graag. Vanaf oktober zal ik mijn DNCO-opleiding hebben afgerond en neem ik nieuwe coachklanten aan. Mail me gerust.

Laat een reactie achter