dieetmoe van glutenvrij dieet

Dieetmoe? Tijd voor comfort food!

Ben je net als ik, sinds je deze ziekte hebt ook zo’n koukleum? Vroeger had ik het nooit koud. Tegenwoordig vriezen op de zaak mijn voeten eraf, word ik op de scooter koud tot op het bot en sta ik het bij de eerste windvlaag langs de lijn van het hockeyveld ouderwets af te niften. Gisteren was ik voor de periodieke controle bij de MLD-arts en ik vertelde haar dit. Haar verklaring was heel logisch. Door het uitbannen van alle glutenvolle producten eet je veel minder koolhydraatrijk voer. Koolhydraten zorgen voor je energie- en warmte regeling. Tijd voor een extraatje dus. Lees mee in dit blog hoe je minder dieetmoe van glutenvrij dieet wordt met lekker en voedzaam eten.

Waarom ben je dieetmoe?

Deze tijd van het jaar vind ik het lastigst. Ik heb het al koud vanaf dat ik in augustus in een vroeg ingevallen herfst terugkwam uit een Italiaanse hittegolf. De kruidnoten lagen alweer in de winkel en niet snel daarna volgde de rest van al die lekkernijen. Ik hield voor de diagnose ontzettend van koek, snoep, taart, cake en alles wat bij Sint en Kerst hoorde, aan eten dan! Maar, alles met mate. Maar van met mate en in overvloed tot mijn beschikking, naar nagenoeg niets lekkers, vond ik als sugarbabe echt een enorme bummer. Tuurlijk vind je surrogaat lekkers, maar het is en blijft anders. En dat was oké.

Goede flow

Want als je bloedwaardes beter worden, je je beter voelt en je niet meer constant het zuur hebt, omdat je je aan je dieet houdt, gaat het eigenlijk vanzelf. Er zijn zelfs periodes dat ik niet eens zin heb in surrogaat lekkers. Dat is vooral in de warme zomermaanden, als we die hier hebben. Zo had ik in die hittegolf in Italië echt geen behoefte aan zoet. Maar in die gure herfstmaanden, met al dat lekkers in de schappen, krijg ik toch onweerstaanbare trek in boterletters, oliebollen en taaitaai. Ja, ja ik weet het, kunnen we allemaal zelf maken, is ook gezonder, maar daar gaat het even niet over. Het gaat erom dat het er allemaal ligt en je het niet hebben mag. Je wordt daar dagelijks mee geconfronteerd in de winkels en dus juist in de herfst- en wintermaanden waarin we echt wel wat extra’s kunnen gebruiken. Vogels vetten ook niet voor niets op in de winter!

Als je dieet, krijg je het vanzelf koud

En daarom ben ik een beetje moe, dieetmoe dus. Maar ik doe er niets mee, ik kijk wel uit. Je gaat die oliebol niet halen of een kerststol de man maken. Maar je lichaam heeft er behoefte aan, getuige de verklaring van mijn MLD-arts. Daar moet je wel wat mee. Niemand heeft het graag koud en we hebben allemaal wel eens trek in wat lekkers. Dus is het tijd voor comfort food. Met comfort food is het weg met dieetmoe van je glutenvrij dieet.

Comfort food

Hele ritsen aan kookboeken gaan over comfort food. Jamie Oliver en Nigella Lawson zijn mijn favorieten. Niet alles is natuurlijk glutenvrij (het zal eens wel), maar we kunnen er echt wel heerlijke dingen uit halen. Comfort food wordt zo genoemd omdat het troostrijk voer is. Warm, zacht, zalvig, heerlijk geurend, romig, voedzaam, doet aan vroeger denken en bevat dus de benodigde koolhydraten. Voorbeelden zijn aardappelpuree, stoofschotels, risotto, chili (bonen)schotels, alles met warme en koude chocolade, pannenkoeken, van alles met kaas, room en eieren. Eten waar je letterlijk en figuurlijk weer een warm hart van krijgt. Door de smaak of door een herinnering die het eten oproept.

Rijstepap

Vandaag heb ik een pan rijstepap gemaakt. Alles vers, alles natuurlijk, met lactosevrije room en melk. Enige toevoeging een vanillestokje, wat schepjes suiker en voor de vorm 2 frambozen ter garnering. Het rook heerlijk ouderwets, naar de keuken van mijn oma. Zij maakte vroeger rijstepap voor mijn vader. Haar recept is helaas mee het graf in gegaan. Net als haar recepten voor appeltaart, kalfsgehaktballen, boterkoek en sinaasappelsouflé. Want zij deed niet aan recepten, maar zoals ik eerder al eens schreef: zij kookte met liefde en aandacht en verder niets bijzonders. Ik heb de pap warm opgegeten. Een zalfje voor je buik, zou Pom van Pim en Pom zeggen. Zelfs mijn kat (heet ook Pom) werd wild van de geur. Rijstepap is een goede vervanger voor bijvoorbeeld een koude plens yoghurt als ontbijt. Heb jij favoriet comfort food? Laat het me weten, dan maken we met elkaar een glutenvrij comfort food kookboek. Voor nu hoop ik dat ik je geholpen heb met dit blog over dieetmoe zijn van je glutenvrij dieet.

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat ik doe als coach en hoe ik jou kan helpen met een goed en gezond voedingspatroon, met of zonder dieetwensen, kijk dan op mijn website.

Laat een reactie achter